Τετ, 08 Μαϊ 2024
Αρχική  > Νομαρχίες  > Ε.Ν.Α.Ε

ΕΝΑΕ: Ημερίδα για τα πληροφοριακά συστήματα

1/7/2008
Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη η Ημερίδα στο Κουκουλίδειο Ίδρυμα στην Σιάτιστα του Νομού Κοζάνης, που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, η Κοινωνία της Πληροφορίας και η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, την Τρίτη 1η Ιουλίου 2008. Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, τον οποίο καλωσόρισε ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Γιώργος Δακής ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Ημερίδας, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα της Ε.Ν.Α.Ε. κ. Λουκά Κατσαρό και τον Πρόεδρο της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Κων/νο Δούκα.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της περιφερειακής διοίκησης, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Κώστας Ευμοιρίδης, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ κ. Ιωάννης Στρατάκης, Νομάρχες και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Τοπικοί Παράγοντες.

Κατά τις εργασίες της Ημερίδας αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν την υλοποίηση των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΟΠΣΝΑ) και που χρηματοδοτούνται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Α.Ε.) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ).

Συμπεράσματα Ημερίδας

• Διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον των αιρετών για τα θέματα των ΟΠΣΝΑ και η διάθεση αντιμετώπισης των προβλημάτων τα οποία προκύπτουν από την υλοποίησης τους σε καθημερινή βάση.

• Έλαβε χώρα συνοπτική ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα έργα και του βαθμού ολοκλήρωσης τους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

• Αναγνωρίστηκε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων αλλά τονίστηκε η δυνατότητα προώθησης των έργων με μικρά και ευέλικτα σχήματα.

• Τονίσθηκε η ανάγκη επιμόρφωσης και κατάρτισης όλων των στελεχών κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η κινητοποίηση συμμετοχής τους στην αξιοποίηση των ΟΠΣΝΑ.

• Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της έντασης αξιοποίησης των ΟΠΣΝΑ προκειμένου να διατηρηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης των πρωτοπόρων και να εμψυχωθούν να προχωρήσουν ταχύτερα οι φορείς που υπολείπονται.

• Έγινε παρουσίαση των βασικότερων προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά την υλοποίησης των έργων και μεθοδολογιών αντιμετώπισης τους (βέλτιστες πρακτικές) κατά περίπτωση.

• Παρουσιάστηκαν παραδείγματα καλής πρακτικής από επιλεγμένες ΝΑ που παρουσιάζουν πρόοδο στην υλοποίηση των έργων καθώς και στην αξιοποίηση τους.