Πεμ, 25 Απρ 2024
Αρχική  > Νομαρχίες  > Νομαρχία Πειραιά

Ευθύνες σε κυβέρνηση και εργοδότες για το δυστύχημα στο Πέραμα από Μίχα, Γλύκα

25/7/2008

Έντονη ήταν η αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πολύνεκρο δυστύχημα στο Πέραμα. Η Νομαρχία Πειραιά κατηγόρησε την Κυβέρνηση ως ηθικό αυτουργό και με απόφαση του Γιάννη Μίχα προχωρά στη διαγραφή από το Μητρώο Επιχειρήσεων Ναυπήγησης όσων εργοδοτριών επιχειρήσεων εμπλέκονται, ενώ ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας καταγγέλλει την πλήρη αδράνεια, της Κεντρικής Εξουσίας, αλλά και την αναλγησία της, απέναντι στους εκατοντάδες εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

«Ένα χρόνο μετά το δυστύχημα στο δεξαμενόπλοιο Ailsa Craig, που στέρησε τη ζωή σε δύο συνανθρώπους μας και επτά μήνες μετά τη τραγωδία στο MSC Helena με θύμα έναν ακόμα εργάτη, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος θρηνεί και πάλι! Οι ανθρωποθυσίες στη Ζώνη, στο βωμό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, δυστυχώς δεν έχουν τέλος και η ευθύνη βαραίνει ακέραια την κυβέρνηση που αρνείται να επιβάλει ουσιαστικά μέτρα ελέγχου και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων στην Ζώνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά. Και κατηγορείται η κυβέρνηση ότι «αυτή είναι ο ηθικός αυτουργός για τα συνεχή εγκλήματα στην Ζώνη, αφού όχι μόνο αρνείται να εφαρμόσει μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά η ίδια άνοιξε την πόρτα στην εργοδοτική αυθαιρεσία με την ουσιαστική κατάργηση του Μητρώου Επιχειρήσεων».

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η Νομαρχία Πειραιά επικρίνει την κυβέρνηση γιατί το 2006 προχώρησε στην ουσιαστική κατάργηση του Μητρώου που εξασφάλιζε ότι όσες επιχειρήσεις εκτελούσαν εργασίες στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη πληρούσαν ένα ελάχιστο όριο μέτρων ασφαλείας και συνθηκών απασχόλησης.

«Το σημερινό τραγικό δυστύχημα ήταν προδιαγεγραμμένο και την ευθύνη, επαναλαμβάνουμε, φέρει η κυβέρνηση που σε συστηματική βάση και για μια σειρά κρίσιμα θέματα αγνοεί τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις της Αυτοδιοίκησης και των συνδικαλιστικών φορέων», προσθέτει με έμφαση και αναρωτιέται «πόσοι κρίκοι στην αλυσίδα των θανάτων πρέπει να προστεθούν για να προβεί το Υπουργείο Ανάπτυξης στην επαναφορά του αρχικού μητρώου εργοδοτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης καθώς και τον αυστηρό έλεγχο για την ένταξη τους σε αυτό, σύμφωνα με τις προτάσεις της Νομαρχίας Πειραιά, των εργαζομένων και των φορέων της Ζώνης; Πόσο αίμα πρέπει να χυθεί στη Ζώνη για να συνειδητοποιήσει και να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση;».

Παράλληλα η Νομαρχία Πειραιά εκφράζει στις οικογένειες των θυμάτων την βαθιά οδύνη και συμπαράστασή της και «απαιτεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το νέο ειδεχθές έγκλημα, να τιμωρηθούν οι εργολάβοι που έστειλαν στον τάφο oκτώ εργάτες».

Και η ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά καταλήγει: «Απαιτoύμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης, αν διαθέτουν ένα γραμμάριο ανθρωπιάς και ευαισθησίας, να λάβουν ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους στη Ζώνη Περάματος. Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι με την ανυποχώρητη στάση τους είναι συνένοχοι και συμμέτοχοι στο έγκλημα που κατ’ εξακολούθηση συντελείται στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τη δραστηριότητα σωστών επιχειρηματιών. Φτάνει πια! Όχι άλλα μεροκάματα τρόμου στην Ζώνη. Όχι άλλο αίμα στο Πέραμα!».

Δήμαρχος Περάματος: Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης -εργοδοτών

Δριμύ κατηγορώ για την τραγωδία με τους οκτώ νεκρους στο Πέραμα, εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης, και ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Γλύκας. " Το τραγικό χθεσινό νέο ατύχημα-έγκλημα, που συντάραξε το πανελλήνιο, ξαναφέρνει στην επικαιρότητα δυστυχώς, τις τεράστιες ευθύνες της πολιτείας και των εργοδοτών, που στο βωμό τους υπερκέρδους, θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές", αναφέρεται σε ανακόινωση του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας, για μια ακόμη φορά, καταγγέλλει την πλήρη αδράνεια, της Κεντρικής Εξουσίας, αλλά και την αναλγησία της, απέναντι στους εκατοντάδες εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Καταγγέλλει:

- Την μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, για οποιονδήποτε λόγο, από όσους εργοδότες το πράττουν.

- την εντατικοποίηση της εργασίας με στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών θεωρώντας την ανθρώπινη ζωή ως αναλώσιμη.

- τις πολιτικές ευθύνες των οργάνων της κυβέρνησης που αντί να αντιμετωπίσουν ριζικά τα θέματα αυτά, ψήφισαν το νέο νόμο για το Μητρώο των επιχειρήσεων Ναυπηγοεπισκευής με τον οποίο είναι αντίθετος και το εξέφρασε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2/4/2007. " Τότε, εγώ προσωπικά και το Δημοτικό Συμβούλιο επισημάναμε, ότι το νέο αυτό νομοθέτημα όχι μόνο δεν θα έλυνε προβλήματα λειτουργίας και ανάπτυξης της Ζώνης αλλά θα δημιουργούσε και άλλα σοβαρότερα προβλήματα ενισχύοντας το καθεστώς ασυδοσίας και ατιμωρησίας στη ΝΕΖ", αναφέρει ο κ. Γλύκας.


Ο Δήμαρχος Περάματος, ζητεί από την Πολιτεία και την Ελληνική Δικαιοσύνη:

- Την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων για τη νέα αυτή τραγωδία. Επιτέλους η Δικαιοσύνη να πράξει το έργο της, να βρει τους πραγματικά ενόχους σε όλη τη διαδικασία, πριν από το δυστύχημα, οποίοι και αν είναι, όσοι και αν είναι, όπου και αν βρίσκονται και να τιμωρηθούν βάσει των διατάξεων των νόμων.

- Τη δημιουργία μηχανισμού επανελέγχου της πιστοποίησης GAS FREE, με ευθύνη του ΥΕΝ

- Την αναβάθμιση, αναδιοργάνωση και αύξηση του αριθμού των Επιτροπών Ελέγχου του Ν.1767/88 για τον ουσιαστικό έλεγχο της τήρησης των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στη ΝΕΖ Περάματος

- Το διορισμό Τεχνικού Ασφαλείας Ανά Πλοίο – Χημικό ειδικό σε θέματα Ναυτιλίας - με ευθύνη ουσιαστικού ελέγχου των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας από λίστα του ΥΕΝ.

- Την ουσιαστική εφαρμογή των νόμων και την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών στους υπαιτίους παρόμοιων εργατικών ατυχημάτων. Να σταματήσουν επιτέλους οι απαλλαχτικές αποφάσεις, γιατί χωρίς παραδειγματική τιμωρία αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει.

- Την ίδρυση Σχολής Ναυπηγοεπισκευής στο Πέραμα.

- Την τροποποίηση του απαράδεκτου Νόμου για το Μητρώο Ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων και στηριχθεί η απαρέγκλιτη επαναφορά και εφαρμογή του Νόμου 2642, έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα ελάχιστα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.