Τετ, 24 Απρ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Κώστας Σεφτελής, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης

11/11/2014
Αυτό που αντιμετωπίζουμε ως αυτοδιοίκηση και από ότι φαίνεται θα το έχουμε μπροστά μας για αρκετό καιρό ακόμα, είναι πως η κρίση δεν έχει περάσει. Θα έλεγα μάλιστα, πως είμαστε στην καρδιά της. Άρα αυτό που πρέπει να δούμε πολιτικά, είναι οι περισσότερες κοινωνικές και αναπτυξιακές υπηρεσίες στους δοκιμαζόμενους δημότες.

Αναζητώντας τώρα καινούργιες υπηρεσίες σε ποσότητα και σε ποιότητα, πρέπει να βρούμε και τους αντίστοιχους πόρους τη στιγμή που τα έσοδα διαρκώς μειώνονται.

Οι πολίτες από εμάς εδώ, περιμένουν απαντήσεις και λύσεις. Συνταγές έτοιμες δεν υπάρχουν.
Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να κινηθούμε σε τρία επίπεδα, δηλαδή στη Διεκδίκηση, στην Αναζήτηση και στην Αναδιοργάνωση.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ: Πρέπει να διεκδικήσουμε μέσα από τα συλλογικά μας όργανα και να μας αποδοθούν όλα αυτά που έχουν παρακρατηθεί τα προηγούμενα χρόνια.
• Τη στιγμή που η σχέση των εσόδων μας με το Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι πολύ κάτω από μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών δηλαδή 11,5% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάτω από 4% στην Ελλάδα.
• Τη στιγμή που από το 2009,όταν το ελληνικό κράτος παρουσίαζε σαν γενική κυβέρνηση ελλείμματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν πλεονασματική με καθαρό πλεόνασμα και όχι πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτά με στοιχεία ελεγμένα από διεθνείς στατιστικούς οργανισμούς.
• Τη στιγμή που αρκετοί Δήμοι, που παρά τη μείωση των επιχορηγήσεων είχαν ήδη βρει τρόπους πριν την έκτακτη επιχορήγηση και άρχισαν να απομειώνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
• Τη στιγμή που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2018 η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παρουσιάζει ένα δισεκατομμύριο πενήντα εκατομμύρια, πλεόνασμα.
Η αυτοδιοίκηση έχει προσφέρει τα μέγιστα στο να κλείσουν η μαύρη τρύπα και τα ελλείμματα που δεν δημιούργησε η ίδια.
Ήρθε η στιγμή λοιπόν τώρα, ειδικά οι Δήμοι – ανάμεσα σε αυτούς και ο Δήμος Ηλιούπολης – που τους χαρακτήρισε η συνέπεια όλα αυτά τα «πέτρινα χρόνια» καλύπτοντας ελλείματα και παρουσιάζοντας πραγματικά ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, να ενισχυθούν από αυτό το πλεόνασμα για την υλοποίηση των αναπτυξιακών τους προγραμμάτων.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ: Αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων εκτός του ΕΣΠΑ που είναι σήμερα η κύρια πηγή εσόδων των Δήμων, μέσω για παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ήδη έχει υπάρξει πρωτοβουλία από πλευράς ΚΕΔΕ μέσω Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και Πράσινου Ταμείου προς αυτή την κατεύθυνση) ή με ένταξη σε προγράμματα που προκηρύσσονται απευθείας από τις Βρυξέλλες.
…. και τέλος,

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ο πολίτης, δε μπορεί να κατανοήσει τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στους Δήμους. Βιώνοντας τη δική του απαξία και κρίση, απαιτεί περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες.

Εδώ το μόνο που μπορούμε πιστεύω να κάνουμε με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού μας σαν Δήμος και της ποιότητας των υπηρεσιών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους:
Είτε με οριζόντιες παρεμβάσεις που θα γίνουν στο επίπεδο των συλλογικών Οργάνων της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή στο επίπεδο της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ, είτε εμείς σαν Δήμος, αρχικά με τη θεσμοθέτηση ενός λειτουργικού και σύγχρονου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας καθώς και με άλλες λύσεις που θα πρέπει να αναζητήσουμε.