Τετ, 24 Απρ 2024
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές

9+1 σημεία αιχμής για την ανάπτυξη του Πειραιά

16/1/2009

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη του Πειραιά, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξής της, τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα με το δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διεξήχθη σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το 2009 βρίσκει τον Πειραιά, αντιμέτωπο με μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί άμεση και αποτελεσματική επέμβαση.

Στην κατεύθυνση αυτή, νομαρχία Πειραιά και δήμος αποφάσισαν να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική τους συνεργασία προς όφελος των πολιτών, καθορίζοντας 9 + 1 κοινά σημεία αιχμής.

Οι κοινές δράσεις που αναπτύσσουν νομαρχία και δήμος με στόχο την ανάπτυξη της πόλης, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων καταγράφηκαν σε κείμενο συνεργασίας που συνυπέγραψαν ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Πειραιά.

Μετά τη συνάντηση, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Πειραιά τόνισαν μεταξύ άλλων :

νομάρχης Πειραιά: «Είχαμε σήμερα μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση με το δήμαρχο Πειραιά και τους συνεργάτες του, στην οποία συνδιαμορφώσαμε ένα πλαίσιο κοινών πολιτικών και δράσεων για το μέλλον της πόλης. Ενώνουμε ιδέες και δυνάμεις, οράματα και αγώνες, για την ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή του τόπου μας. Έχουμε τη δυνατότητα, έχουμε τη δύναμη, μέσα από κοινές δράσεις και παρεμβάσεις, να πετύχουμε όλα όσα η κεντρική διοίκηση έχει στερήσει από τους πολίτες του Πειραιά. Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί, σήμερα στέλνουμε το μήνυμα ότι η αυτοδιοίκηση και θέλει και μπορεί να υπερβεί τα σημερινά αδιέξοδα, μετατρέποντας τις δυσκολίες σε προκλήσεις και ευκαιρίες. νομαρχία και δήμος είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα, να αγκαλιάσουμε τις νέες προκλήσεις δίνοντας στον Πειραιά μας, την ελπιδοφόρα προοπτική που δικαιούται».


δήμαρχος Πειραιά: «Η σημερινή μέρα υποδηλώνει ότι εμείς είμαστε σταθερά υπέρ του αποκεντρωτικού χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη συνεργασία των φορέων της Αυτοδιοίκησης. Στον Πειραιά λοιπόν οι δύο φορείς της Αυτοδιοίκησης, δήμος και νομαρχία, έχουν πολλά κοινά σημεία, κοινά χαρακτηριστικά και κοινές διεκδικήσεις, για να προχωρήσει ο Πειραιάς μπροστά. Γιατί είναι αλήθεια ότι η πόλη του Πειραιά δεν αντιμετωπίζεται ως πόλη κεντρικής ευθύνης, ως πρωτεύουσα πόλη. Και αυτό εκτός του ότι είναι εξοργιστικό είναι και ένας πολύ μεγάλος παράγοντας ταλαιπωρίας για τους πολίτες. Στον Περαιά έχει συντελεστεί η μεγαλύτερη αδικία της μεταπολίτευσης, με τα μοσοτελειωμένα κτίρια της Χούντας, του Πύργου, της Ραλλείου και της βίλας Ζαχαρίου. Οι κοινές δράσεις δήμου και νομαρχίας Πειραιά έχουν ως στόχο την υπέρβαση και αυτών των εκκρεμοτήτων αλλά και την δρομολόγηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων για μια σύγχρονη ανάπτυξη όπως αρμόζει σε ένα μητροπολιτικό κέντρο, όπως ο Πειραιάς. Αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα δεν είναι μακρινοί στόχοι. Πιστεύω ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε ορατά αποτελέσματα».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από τη νομαρχία Πειραιά η πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Ρουμπίνη Ανδριοπούλου, οι αντινομάρχες Σταύρος Μαρκάτος, Σπύρος Αλεξόπουλος, Βασίλης Βαλσαμάκης, Λάζαρος Αλεξανδρίδης, Παύλος Τριανταφύλλου και Γιώργος Τσιρίδης, ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος σε θέματα πολιτικής προστασίας Κώστας Καρράς, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Χρήστος Αγγέλης και Παναγιώτης Βουδούρης και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Αντωνάκος. Από την πλευρά του δήμου παρέστησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Ρεσβάνης, οι αντιδήμαρχοι, Βασίλης Βουράκης, Αντώνης Αρώνης, Δημήτρης Αντωνάτος, Γιώργος Αξαρλής, Στέλιος Γαϊτανάρος, Νίτσα Βλασοπούλου, Γιώργος Χαμάκος, Παναγιώτης Αβραμίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΕΠ Στέλιος Μπρατσόλης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ Δημήτρης Γκερλές, ο πρόεδρος της ΔΕΑΠ Γιάννης Μπενέτος, ο πρόεδρος της ΔΕΚΟΜΕΠ Νίκος Καρβουνάς, η πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Σταυρούλα Καρύδη, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού - Παιδείας Δημήτρης Βρόντος και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γιώργος Οικονομόπουλος.



9+1 ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


1. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η πρόταση του Δήμου Πειραιά για την πραγματοποίηση ετησίως την ημέρα των Θεοφανείων, οπότε και ολόκληρη η χώρα στρέφει τα βλέμματά της στο πρώτο λιμάνι, φόρουμ για τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό, όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα μπορούν να εξαγγέλλουν τις πολιτικές τους για τη ναυτιλία και τον τουρισμό θα αναβαθμίσει τον Πειραιά, το λιμάνι και θα διαμορφώσει ενά ισχυρό εθνικό και διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.

Η Νομαρχία Πειραιά στηρίζει αυτή την πρόταση και υποστηρίζει τη προσπάθεια υλοποίησής της.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, εντάσσεται και το κοινό αίτημα Νομαρχίας, Δήμου και φορέων της πόλης για την επιστροφή των Ποσειδωνίων, στο φυσικό τους χώρο, τον Πειραιά.

Ο Πειραιάς, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου και συμβολικό κέντρο της πανίσχυρης παγκοσμίως ελληνικής ναυτιλίας θα πρέπει να αποκτήσει ενεργό ρόλο και εμβέλεια στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα. Η αναβάθμιση και καταξίωση της πόλης στη θέση που προσδοκούμε και της αρμόζει θα πρέπει να επέλθει με την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που θα πρέπει να τύχουν της στήριξης της Πολιτείας

2. ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Με δεδομένη την παντελή έλλειψη κρατικής παρέμβασης για την στήριξη του Πειραιά, Δήμος και Νομαρχία συνεργάζονται και μέσω των αναγκαίων προγραμματικών συμβάσεων υλοποιούν σειρά έργων στην πόλη.

Για το 2009 η Νομαρχία Πειραιά θα διαθέσει το ποσό των 5,2 εκ. € για την εκτέλεση έργων υποδομών, αναπλάσεων, αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στον περαιτέρω εξωραϊσμό της πόλης.

Η Νομαρχία Πειραιά στέκεται παράλληλα αλληλέγγυα στον Δήμο στην προσπάθειά του να αξιοποιηθούν τα επί δεκαετίες κτίρια φαντάσματα της πόλης όπως ο Πύργος του Πειραιά, η βίλα Ζαχαρίου, το κτίριο της Ραλλείου, αλλά και στο παμπειραϊκό αίτημα για τη μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Δήμου Πειραιά για ανέγερση Δημαρχείου στη θέση του γιαπιού της Ραλλείου. Απαιτούμε από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών να στηρίξει τις προτάσεις του Δήμου για την αξιοποίηση του Πύργου και της Βίλας Ζαχαρίου.

3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με την πόλη ουραγό σε ό,τι αφορά την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο (1 τ.μ.) Νομαρχία και Δήμος αποφασισμένοι για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων.

Η Νομαρχία Πειραιά συνυπογράφει την απόφαση του Δήμου Πειραιά για απαλλοτρίωση των οικοπέδων ΧΡΩΠΕΙ και δεσμεύεται ότι θα συμβάλλει οικονομικά στην προσπάθεια ανάπλασης και απόδοσής τους στους πολίτες.

Νομαρχία και Δήμος εξετάζουμε τη δημιουργία Συνδέσμου - Δικτύου για τον Σαρωνικό και για την προστασία του περιβάλλοντος του Πειραιά και των νησιών μας.

Νομαρχία και Δήμος διεκδικούμε την περιβαλλοντική ανάπλαση και αξιοποίηση του χώρου του πρώην εργοστασίου του ΟΣΕ στη Λεύκα.

4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με δεδομένη την ασφυκτική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, την υψηλή ανεργία και ακρίβεια Νομαρχία και Δήμος κηρύσσουν το 2009 ως χρονιά ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Οι κοινωνικές δομές και οι υποδομές που διαθέτουν η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση (Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Στέγη Αστέγων, ΔΕΚΟΜΕΠ, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Βοηθεια Στο Σπίτι, αρμόδιες Διευθύνσεις κλπ) συνεργάζονται ώστε να δημιουργήσουν ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Για τους σκοπούς αυτούς αναπτύσσεται συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, την Μητρόπολη Πειραιά, ΜΚΟ, συλλόγους ΑμεΑ, ιδρύματα κλπ.

5. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ

Νομαρχία και Δήμος διεκδικούμε τη παραχώρηση του παλαιού εργοστασίου της ΔΕΗ στο Φάληρο για την αξιοποίησή του ως χώρου πολιτισμού.

Αναπτύσσουμε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες έτσι ώστε ο Πειραιάς να δώσει το δικό του στίγμα στον πολιτισμό, με αξιοποίηση του Πολυχώρου Απόλλωνα και της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Επανυποβολή πρότασης στην Κυβέρνηση που θα συνυπογράφουν Νομαρχία, Δήμος και όλοι οι φορείς του Πειραιά για το σπουδαίο έργο της Ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά, έργο που θα ανασύρει από την αφάνεια τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης.

Η Νομαρχία υποστηρίζει τη πρόταση του Δήμου για ένταξη του Βεακείου στο Ελληνικό Φεστιβάλ.

Νομαρχία και Δήμος συνεργάζονται για την οριστική επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης. Στόχος, μέσα από ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό τα μισθωμένα σχολικά κτίρια στον Πειραιά να αποτελέσουν παρελθόν.

Παράλληλα Δήμος και Νομαρχία διεκδικούν από κοινού αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων.

Επίσης προωθείται ανάπτυξη συνεργασίας για υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για θέματα περιβάλλοντος, υγείας κλπ


6. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Προβολή της πόλης και ανάπτυξη των υποδομών ώστε ο Πειραιάς που σήμερα αδυνατεί να συγκρατήσει τους επισκέπτες του διαδραματίζοντας ρόλο κυρίως διαμετακομιστικό, να συγκροτήσει ένα ισχυρό τουριστικό ρεύμα.

Η αναμόρφωση – ανάπλαση της αγοράς του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από το λιμάνι και τον σταθμό του ΗΣΑΠ θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας της πόλης.

Διεκδικούμε από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης τους απαραίτητους πόρους για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του Πειραιά.

7. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ

Τασσόμαστε από κοινού ανεπιφύλακτα υπέρ της έλευσης των μέσων σταθερής τροχιάς (τραμ, μετρό, προαστιακός) στην πόλη ως λύση στο κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό αδιέξοδο της πόλης.

Τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς θα πρέπει να έλθουν στον Πειραιά με τους όρους όμως και τις προϋποθέσεις που θέτει η αυτοδιοίκηση και οι φορείς και σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας Δήμου και Υπουργείου Μεταφορών.

Διεκδικούμε την άμεση έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της μελέτης του Δήμου Πειραιά για τις μονοδρομήσεις βασικών οδικών αρτηριών της πόλης.

Η Νομαρχία στηρίζει τη πρόταση του Δήμου Πειραιά για άμεση ολοκλήρωση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου.

8. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στήριξη ερασιτεχνικού αθλητισμού και αντίστοιχων υποδομών καθώς σήμερα η νεολαία ασφυκτιά. Χαρτογράφηση υπαρχόντων χώρων αθλητισμού με στόχο τη δημιουργία νέων στις γειτονιές του Πειραιά, όπου αυτό είναι εφικτό. Συνδιοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων. Στήριξη μορφών αθλητισμού που ο Πειραιάς έχει παράδοση όπως υδατοσφαίριση, στίβος κλπ. Συνεργασία Αθλητικών Οργανισμών.

Η Νομαρχία στηρίζει τη πρόταση του Δήμου Πειραιά για την ανάπτυξη αθλητικού προγράμματος «Πειραιάς, Αθλητική Πρωτεύουσα της Ελλάδας»

9. ΕΜΠΟΡΙΟ – ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς αμφιβολία η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας του ευρύτερου Πειραιά στηρίζεται στις δραστηριότητες που σχετίζονται με το εμπόριο, τη μεταποίηση, τη ναυτιλία.

Σήμερα στον ευρύτερο Πειραιά παρατηρείται μία σημαντική ύφεση δραστηριοτήτων. Οι εμπορικές επιχειρήσεις τη μια μέρα ανοίγουν και την άλλη αναγκάζονται να κλείσουν υπό το βάρος της οικονομικής ασφυξίας και της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Το λιμάνι τροφοδότης της οικονομίας παραδίδεται άνευ όρων σε ιδιώτες και αποκόπτεται από την σχέση με την πόλη και τον αστικό ιστό.

Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τον ΕΣΠ για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και της αγοράς και για την εφαρμογή προγραμμάτων καταναλωτικής πίστης.

Νομαρχία και Δήμος συμφωνούν στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την Κυριακάτικη Αγορά με την οριοθέτησή της σε χώρο που δεν θα παρεμποδίζει βασικές λειτουργίες της πόλης.


10. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Νομαρχία και Δήμος διακηρύσσουν την αλληλεγγύη τους στη διεκδίκηση των απαραίτητων πόρων που η κεντρική διοίκηση οφείλει στην Αυτοδιοίκηση.

Απαιτούμε την άμεση νομοθετική ρύθμιση του οικονομικού προβλήματος του Δήμου που συνίσταται σε χρέη που συσσώρευσαν προηγούμενες διοικήσεις και την άμεση απόδοση των οφειλόμενων παρακρατημένων πόρων από την Πολιτεία στη Νομαρχία και στον Δήμο Πειραιά.