Πεμ, 25 Απρ 2024
Αρχική  > Νομαρχίες  > Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς

Πεδίον του Άρεως: Το Ιστορικό Πάρκο της Αθήνας Ξαναγεννιέται!

4/3/2008
Tο σύνολο των παρεμβάσεων για την ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως, παρουσίασαν η Υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς Ντίνα Μπέη, η πρώην Υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά και ο Αρχιτέκτων Αλέξανδρος Τομπάζης.
Παρεμβάσεις με υλικά φιλικά στο περιβάλλον, με έμφαση στον εμπλουτισμό του πρασίνου και πρόβλεψη δραστηριοτήτων για πολίτες όλων των ηλικιών. Το Ιστορικό Πάρκο της Αθήνας Ξαναγεννιέται με ένα έργο ύψους 9.150.000 ευρώ που θα αλλάξει τη μορφή του και θα δώσει στους πολίτες του Λεκανοπέδιου μια ανάσα ζωής.

«Η ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως που υλοποιεί η Υπερνομαρχία αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει σωστός σχεδιασμός, συνεργασία και κυρίως περιβαλλοντική ευαισθησία τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, να γίνουν καλύτερα», τόνισε η Υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς κα Ντίνα Μπέη. «Σήμερα ανοίγουμε ένα παράθυρο για να μπει καθαρός αέρας στο σπίτι μας. Το Πεδίον έρχεται να δώσει οξυγόνο αισιοδοξίας και δημιουργικότητας στους κατοίκους μιας πόλης που καθημερινά αντιμετωπίζουν την αδράνεια, που έχουν συνηθίσει να πιστεύουν ότι κανείς δεν ασχολείται με τα πρωταρχικά τους προβλήματα και κανείς δε φροντίζει σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους».

Σημείωσε ακόμη ότι το έργο του Πεδίου του Άρεως φιλοδοξεί να γίνει πεδίο εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής για την πόλη με καθοδηγητικές αρχές:

• Την αύξηση των περιοχών πρασίνου μέσα στο Πάρκο

• Το σεβασμό του ύφους και της ιστορίας του χώρου

• Την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής προσβασιμότητας και χρηστικότητας του πάρκου για τους πολίτες

« Ελπίζουμε ότι θα γίνει ο νέος πράσινος προορισμός, όπου οι πολίτες αυτής της ταλαιπωρημένης πόλης, των καμένων βουνών, θα ξαναβρούν το δικαίωμά τους στην κοινωνική επαφή και ζωντάνια. Αποβλέπουμε να γίνει ένας χώρος αναφοράς πρασίνου, περιπάτου, πολιτισμού, περιβαλλοντικής παιδείας: μια μικρή «ουτοπία» στην γκρίζα πραγματικότητα» επεσήμανε η Υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς.

« Το μήνυμα μας είναι Ώρα για Πράσινο στην Αττική. Ώρα σταθμός για να δώσουμε το φιλί της ζωής στην πόλη μας», σημείωσε από την πλευρά της η πρώην Υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά
«Είμαι πολύ περήφανη σήμερα, γιατί το πάρκο βρίσκεται σε χέρια ανθρώπων που ξέρουν να το φροντίσουν με αγάπη, με μεράκι. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται αυτή τη στιγμή για το πράσινο στην Αττική».
Η πρώην Υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά συμπλήρωσε: «Λέγαμε κάποτε ότι όταν ολοκληρωθεί θα μπορούμε να κοιτάμε εμείς, η παράταξή μας στην Υπερνομαρχία, τους κατοίκους της περιοχής στα μάτια, αλλά θέλω να σας πω ότι κοιτώντας το όλα αυτά τα χρόνια το Πεδίον του Άρεως δεν είναι απλά ένα πάρκο που αφορά το Γκύζη, τους Αμπελοκήπους, τα Εξάρχεια, την Κυψέλη.
Είναι ο κρίκος μιας αλυσίδας που δεν πρέπει να σπάσει.
Είναι ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους πρασίνου στην Αττική, το περιβάλλον και η ποιότητα της ζωής μας στην Αττική μας αφορά όλους, όπου και αν κατοικούμε, όπου κι αν εργαζόμαστε, κινούμαστε όλοι σε αυτόν το χώρο, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε αυτό το χώρο. Δεν πρέπει να εξαντλήσουμε κι αυτούς τους τελευταίους ελεύθερους χώρους.
Έτσι το αντιμετωπίσαμε το πάρκο, όχι απλά ως έναν κήπο που αφορά τους ανθρώπους που κατοικούν γύρω, αλλά ως ένα κρίκο της αλυσίδας και σήμερα και μετά από τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα, είναι πια φανερό ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση στην Αττική που θα αναλάβει την ευθύνη να προστατέψει, να διαφυλάξει, να συντηρήσει και να αυξήσει το πράσινο στην Αττική».

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ


Οι βασικές αρχές της ανάπλασης

Οι καθοδηγητικές αρχές του μεγάλου έργου που ξεκινάει είναι τρεις:

1. Σεβασμός στο ύφος και στην ιστορία

Το Πεδίο του Άρεως αποτελεί κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Βασικός στόχος είναι να τονιστεί η ιστορική σημασία και όχι να σβηστεί το πέρασμα των χρόνων από πάνω του. Σε αυτό το πλαίσιο διατηρούνται και τονίζονται τα ιστορικά μνημεία και οι ξεχασμένοι θεματικοί δακτύλιοι.

2. Αύξηση των περιοχών πρασίνου

Αφετηρία της ανάπλασης είναι το αξίωμα: ελάχιστη πλακόστρωση, καθόλου τσιμεντοποίηση, χρήση υλικών απλών, φυσικών, οικολογικών. Κεντρικός στόχος η βελτίωση της υπάρχουσας βλάστησης αλλά και η αύξηση πρασίνου με νέες φυτεύσεις, με βάση ειδικό πρόγραμμα εγκατάστασης φυτικών ειδών προσαρμοσμένων στο περιβάλλον της περιοχής και στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες. Παράλληλα η διαχείριση του υφιστάμενου πρασίνου και οι νέες φυτεύσεις (νέα δένδρα, καλλωπιστικοί θάμνοι, χλοοτάπητας) αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ενιαίου χαρακτήρα καλαισθησίας και λειτουργικότητας στο Πάρκο.

3. Λειτουργικότητα και χρησιμότητα για τους κατοίκους

α) Ένα πάρκο λειτουργικό και χρήσιμο στους πολίτες προϋποθέτει καταρχήν αύξηση της ασφάλειας στο χώρο. Γι αυτό προχωράμε στην ανάπλαση όλων των εισόδων, την επιδιόρθωση και συμπλήρωση της περίφραξης, στη δημιουργία ενός νέου δικτύου φωτισμού με φωτιστικά παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα που θα λειτουργούν με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας .

β) Ένα πάρκο φιλικό και ευχάριστο στους πολίτες προϋποθέτει αναβάθμιση των χρήσεων αναψυχής, άθλησης και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μερικές από τις παρεμβάσεις της ανάπλασης σε αυτή την κατεύθυνση είναι η αναβάθμιση του Θεάτρου Άλσους σε χώρο πολλαπλών χρήσεων 3000 μ2 που θα συνδέει τον πολιτισμό με το πράσινο, η κατασκευή ειδικά διαμορφωμένου χώρου για skateboard, ειδικό χωμάτινο πεζοδρόμιο για jogging (περιφερειακός δακτύλιος), δίκτυο ποδηλατοδρόμου.

γ) Ένα Πάρκο σύγχρονο και δυναμικό είναι ένα χώρος ανοιχτός σε όλους τους πολίτες. Για αυτό το λόγο φροντίζουμε για την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στους υπαίθριους και κτιριακούς χώρους του Πάρκου.

Οι μεγάλες παρεμβάσεις

Μινωικός Λαβύρινθος: ο βοτανικός κήπος της Αττικής

Δημιουργείται Βοτανικός κήπος στον οποίο φυτεύεται μεγάλο μέρος δένδρων, θάμνων και ποωδών φυτών της Αττικής χλωρίδας και του ιστορικού Αττικού Τοπίου (στη πλευρά της Λ. Αλεξάνδρας και κοντά στην είσοδο της Μπούσγου). Για τη χωροθέτηση των φυτών στο μοναδικό αυτό για την Αθήνα βοτανικό κήπο, επιλέγεται το σχήμα του Μινωικού λαβύρινθου. Στα 250 μέτρα της έκτασης του Λαβυρίνθου εκτίθενται τα περίπου 35 είδη δένδρων, 40 είδη θάμνων και 130 είδη αγριολούλουδων που μπορούν να συναντηθούν στην Αττική χλωρίδα.

Ροδώνας: ένας μικρός περίπατος στις τριανταφυλλιές

Αναδημιουργούμε πλήρως την σπειροειδή διαδρομή με τριανταφυλλιές που κατασκευάστηκε στο παρελθόν στη θέση της παλιάς Ιππευτικής σχολής. Αναδημιουργείται η ενδιαφέρουσα διαδρομή ΄΄βοτανικού΄΄ περιπάτου με φυτεύσεις σε διπλή σειρά τριανταφυλλιών σε όλα τα χρώματα. Το στοιχείο του νερού και οι μικρές πέργκολες για αναρριχώμενες τριανταφυλλιές με καθιστικά που προστίθενται, αυξάνουν το ενδιαφέρον του σύντομου αυτού περίπατου, προσφέροντας τη δυνατότητα μικρών στάσεων σε σκιερές περιοχές.

Νέος χώρος Skateboard: τόπος στη νεολαία

Δημιουργείται ένας χώρος κατάλληλος για την ασφαλή διεξαγωγή του αθλήματος αυτού, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, και σε άμεση γειτνίαση με την πλατεία της Αθηνάς. Πρόκειται για έναν άδενδρο χώρο, όπου παλαιά γινόταν η συγκέντρωση των απορριμμάτων .

Πλατάνια: υδάτινη Διαδρομή

Ενισχύεται ο φυσικός χαρακτήρας μίας περιοχής που λόγω της έντονης κλίσης, του είδους των δένδρων και της ύπαρξης του στοιχείου του νερού είναι ιδανική. Τονίζεται η υδάτινη διαδρομή με την πλήρη ανακατασκευή της ώστε να αποκτήσει χαρακτηριστικά έντονης ροής νερού, με αποτέλεσμα ο ήχος να σηματοδοτεί τον χώρο, να προσδίδει αίσθημα δροσιάς και γαλήνης, και να προσανατολίζει τον περιπατητή από και προς το χαμηλότερο στο ψηλότερο σημείο του πάρκου.

Παράλληλες παρεμβάσεις

Άγαλμα Αθηνάς : Στη περιοχή του αγάλματος φυτεύεται κεντρικός ελαιώνας, σε κατάλληλο φυτευτικό σύνδεσμο. Την φύτευση πλαισιώνουν θάμνοι και εδαφοκάλυψη.

Αριές : Δημιουργείται ένα προστατευμένο ξέφωτο που προσφέρει αίσθηση απομόνωσης και γαλήνης σε μια κυκλική δενδροστοιχία από 15 δένδρα Αριάς στην οποία οδηγεί ένα μονοπάτι που ξεκινά από τον θεματικό κύκλο.

Πρώην θέατρο Αλίκη : Αποξηλώνεται ο εγκαταλελειμμένος και πλήρως υποβαθμισμένος χώρο τους υπαίθριου θεάτρου και δημιουργείται ένας πολυσήμαντος χώρος.

Θέατρο Άλσους: Αποκαθίσταται και χρησιμοποιείται ξανά το κτίριο του Θεάτρου Άλσους μέσα από την ανασύσταση της αισθητικής, λειτουργικής και δομικής επάρκειας του «περιεχομένου» του.

Η οδός των Ηρώων : Η επιφάνεια του χλοοτάπητα αυξάνεται σημαντικά σε βάρος του πλάτους του δρόμου, οι φυτικοί φράκτες αναδημιουργούνται, προβάλλοντας τις προτομές και οι φοίνικες μεταφυτεύονται στο κέντρο του νέου δρόμου, επιτρέποντας την ανεμπόδιστη οπτική πρόσβαση στις προτομές, συμβάλλοντας στον μνημειακό χαρακτήρα της περιοχής.

Μνημείο Ιερού Λόχου : Επανασχεδιάζεται ο άξονας που οδηγεί στο μνημείο και δημιουργείται μικρή ήσυχη πλατεία, σαφώς διαφορετικού χαρακτήρα από την κεντρική πλατεία του πάρκου, με νέες φυτεύσεις ανθοφόρων θάμνων διαδοχικής ανθοφορίας, ανθόφυτων και χλοοτάπητα.

Φωτισμός: Ο φωτισμός του χώρου αναβαθμίζεται με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να προσανατολίζονται οπτικά μέσα στο περιβάλλον, να διακρίνουν εμπόδια στην πορεία τους, να αντιλαμβάνονται τις κινήσεις και τις προθέσεις άλλων ανθρώπων, να μπορούν να διαβάζουν τη σήμανση των οδών, να απολαμβάνουν την εμφάνιση του δρόμου και του περιβάλλοντος.