Σαβ, 20 Απρ 2024
Αρχική  > Νομαρχίες  > Νομαρχία Πειραιά

Επιστολή Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα στον Υπουργό Υγείας για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό των εμβολιαστικών κέντρων

8/9/2009
Την λεπτομερή καταγραφή όλων των αναγκών, τόσο σε ό,τι αφορά το προσωπικό, όσο και σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές και τον εξοπλισμό, υγειονομικό και υλικοτεχνικό, για τη λειτουργία των 155 συνολικά εμβολιαστικών κέντρων που σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Δράσης της Νομαρχίας Πειραιά θα λειτουργήσουν στην περιοχή ευθύνης της για τη νέα γρίπη, απέστειλε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Με την επιστολή του ο Νομάρχης Πειραιά ζητά από το Υπουργείο την άμεση ενίσχυση της Νομαρχίας, προκειμένου η διαδικασία του εμβολιασμού να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο Εθνικός Σχεδιασμός.

Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά το προσωπικό που θα στελεχώνει τα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες των 9 ωρών κάθε μέρα, ο κ. Μίχας αναφέρει ότι για τη σύστασή τους και ανάλογα με τον αριθμό των πολιτών που πρόκειται να εμβολιαστούν θα απαιτηθούν το λιγότερο :

? 310 γιατροί

? 1.860 άτομα ως νοσηλευτικό προσωπικό

? 620 άτομα διοικητικοί υπάλληλοι

? 155 διοικητικοί προϊστάμενοι

? Διερμηνείς ανάλογα με τις ανάγκες

? Ικανός αριθμός εθελοντών

? Ένα άτομο ως προσωπικό καθαριότητας ανά βάρδια για κάθε εμβολιαστικό κέντρο, ήτοι 310 άτομα ως προσωπικό καθαριότητας

Σημειώνεται ότι η Νομαρχία Πειραιά διαθέτει μόλις 4 ιατρούς που ασφαλώς είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν στις υφιστάμενες ανάγκες και για τον λόγο αυτό ο κ. Μίχας προτείνει, εάν δεν καταστεί δυνατόν τα εμβολιαστικά κέντρα να στελεχωθούν από εθελοντές σε συνδυασμό με το ιατρικό προσωπικό των Δήμων, το Υπουργείο να εγκρίνει εγκαίρως προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ορισμένου χρόνου. Το ίδιο ισχύει και για το διοικητικό προσωπικό εκεί όμως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, καθώς εκτιμάται ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν από το προσωπικό της αυτοδιοίκησης, της Νομαρχίας Πειραιά δηλαδή και των Δήμων.

Ενίσχυση όμως με την καταβολή αυξημένων πιστώσεων απαιτούνται και για την κάλυψη των εμβολιαστικών κέντρων με το απαιτούμενο υγειονομικό υλικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά προχώρησε σε αναλυτική καταγραφή όλων των αναγκών που θα προκύψουν και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ανά κέντρο :

? έντυπο ενημερωτικό υλικό (1500/κέντρο), ατομικά δελτία δήλωσης κατάστασης - συναίνεσης - στοιχείων (1500/κέντρο), ράντζα (2/κέντρο), καρέκλες εμβολιασμού (1/κέντρο), ποδοκίνητους κάδους απορριμμάτων (5/κέντρο), ισοθερμικά ψυγεία (200 συνολικά) και ηλεκτρικά ψυγεία για τη συντήρηση των εμβολίων (1/κέντρο), ειδικά κουτιά απόρριψης επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων (16 διαφόρων ειδών τεμ. ανά κέντρο), αυτοκόλλητους επιδέσμους (1500/κέντρο), αναλώσιμα και φάρμακα (υπάρχει αναλυτική κατάσταση), υλικά καθαρισμού και απολύμανσης χεριών, υλικά καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν, υλικά εμβολιασμού, δοκιμαστικά μιας χρήσης για τον έλεγχο πιθανής κυήσεως (100/κέντρο), μέσα ατομικής προστασίας του ιατρονοσηλευτικού, του λοιπού προσωπικού και του προσερχόμενου κοινού κλπ. Για τα καταγραμμένα υλικά θα πρέπει να προβλεφθεί η άμεση παράδοση επιπλέον προμήθειας ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Πιστώσεις επίσης θα πρέπει να εγκριθούν και για την εντατικοποίηση της ενημερωτικής καμπάνιας των πολιτών, όπως επίσης και για την πληροφόρησή τους σχετικά με τα Εμβολιαστικά Κέντρα που θα λειτουργήσουν στον ευρύτερο Πειραιά.

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά επισημαίνεται ακόμη προς το Υπουργείο ότι είναι πρωταρχικής σημασίας η αντιμετώπισης των θεμάτων που τυχόν θα προκύψουν εντός του εμβολιαστικού κέντρου, από τους εκάστοτε εργαζομένους, στις συνθήκες όπως αυτές θα διαμορφώνονται κάθε φορά, όπως π.χ. :

? στις περιπτώσεις που θα προσέλθουν στο κέντρο άτομα που θα θεωρηθούν πιθανοί νοσούντες από την γριπώδη συνδρομή, είναι απαραίτητο να διαμορφώσουν άμεσα συνθήκες για την προστασία των υπολοίπων παρισταμένων ατόμων (απομόνωση, εξέταση από γιατρό, χρήση ατομικών μέτρων ατομικής προστασίας)

? για οποιαδήποτε περαιτέρω αντιμετώπιση περιστατικών τα οποία πιθανόν να προκύψουν μετά τον εμβολιασμό, να είναι δυνατή η παροχή Α΄ Βοηθειών και παρακολούθηση των ατόμων σε απομονωμένο χώρο καθώς και η άμεση διακομιδή τους σε περίπτωση που θα κριθεί αναγκαία από τον γιατρό.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Η διαδικασία του εμβολιασμού των συμπολιτών μας για τη νέα γρίπη προϋποθέτει άριστη οργάνωση και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται μέχρι σήμερα όλες οι ενέργειες και πρωτοβουλίες μας με γνώμονα την προστασία τους και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Στην ίδια κατεύθυνση κινούμενο θα πρέπει και το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει για την έγκαιρη κάλυψη όλων των όρων και προϋποθέσεων που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, ώστε με την παραλαβή του εμβολίου να είμαστε απολύτως έτοιμοι για να ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού. Δυστυχώς μέχρι σήμερα καμία απάντηση δεν μας έχει δοθεί, καμία πίστωση δεν μας έχει διατεθεί, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε πως ο συνολικός σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των συμπολιτών μας θα μετουσιωθεί σε πράξη