Πεμ, 02 Μαϊ 2024
Αρχική  > Νομαρχίες  > Νομαρχία Πειραιά

Τρία χρόνια συνεχούς προσφοράς του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά

10/12/2009
Την επιτακτική ανάγκη για περισσότερες δράσεις και παρεμβάσεις υπέρ των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων επιβεβαιώνουν τα απολογιστικά στοιχεία δράσης για το έτος 2009 του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά, που φέτος συμπληρώνει τρία χρόνια συνεπούς και ανελλιπούς προσφοράς για τον συνάνθρωπο.

Σύμφωνα με τον φετινό απολογισμό δράσης του Δικτύου παρατηρήθηκε σχεδόν διπλασιασμός του αριθμού των εξυπηρετουμένων από αυτό σε σχέση με την περασμένη χρονιά αφού φέτος και μέχρι τον 10ο του 2009 οι εξυπηρετούμενοι έφτασαν στους 1.213 τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός για όλο το 2008 ήταν 746, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 62,6 %. (Ακολουθεί διάγραμμα με τον αριθμό των εξυπηρετουμένων στο Δίκτυο από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του το 2006 έως σήμερα).

Τα εξυπηρετούμενα άτομα του βραβευμένου από το Συμβούλιο της Ευρώπης Δικτύου είναι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, όπως οι άστεγοι, οι άποροι, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, οι μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα που χρήζουν ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Η αύξηση των εξυπηρετουμένων οφείλεται εν πολλοίς στην κατακόρυφη αύξηση της προσέλευσης αστέγων συμπολιτών μας που πλέον ανέρχονται στους 919 αποτελώντας και την πλειονότητα των εξυπηρετουμένων στο Δίκτυο.

Ειδικότερα από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2009 υπήρξαν εγγραφές 388 νέων αστέγων (αύξηση 73,1 % σε σχέση με ολόκληρο το 2008) στους οποίους το Δίκτυο προσφέρει υπηρεσίες καθημερινής υγιεινής όπως ζεστό μπάνιο, ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης (προσφορές εθελοντών). Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεκάμηνο του 2009 πραγματοποιήθηκαν 4.705 περίπου μπάνια από άστεγους (Μ.Ο. 22 μπάνια ημερησίως), ενώ στη δράση του Δικτύου προστέθηκε φέτος και λειτουργία ψυχοθεραπευτικών ομάδων αστέγων δύο φορές την εβδομάδα.

Παράλληλα τόσο σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά όσο και με τα δημόσια νοσοκομεία, οι άνθρωποι του Δικτύου συνοδεύουν τους άστεγους και άπορους πολίτες σε ιατρούς για εξετάσεις και συνταγογράφηση, μεριμνούν για την εισαγωγή σε νοσοκομεία των πασχόντων, ενώ γίνεται και αγορά φαρμάκων σε έκτακτες περιπτώσεις.

Για τους συνανθρώπους μας που βιώνουν το σκληρό πρόσωπο της ζωής, γίνεται:

" Συνεχής προσπάθεια να αποκτήσουν βιβλιάρια περίθαλψης από την Πρόνοια ή άλλους ασφαλιστικούς φορείς, όσοι συμπολίτες μας είναι ανασφάλιστοι.

" Στήριξη των διαδικασιών έκδοσης προνοιακών επιδομάτων σε άτομα που το εν λόγω επίδομα αποτελεί μοναδικό οικονομικό πόρο.

" Στήριξη των διαδικασιών έκδοσης δελτίων ταυτότητας σε άστεγους. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στον Πειραιά, άστεγος έβγαλε ταυτότητα ως άστεγος - διεκδικώντας μέσα από την υποστήριξή μας τα κοινωνικά του δικαιώματα - και όχι δηλώνοντας μια τυχαία ή ψευδή διεύθυνση.

" Αδιάλειπτη προσπάθεια εύρεσης εργασίας, καθώς αυτή είναι που ανοίγει τελικά τον δρόμο προς την κοινωνική ένταξη

" Συνεχείς παρεμβάσεις ψυχο-κοινωνικού χαρακτήρα για θέματα ειδικού ενδιαφέροντος του κάθε εξυπηρετούμενου (αποκατάσταση επαφής του αστέγου με την οικογένειά του, παρεμβάσεις σε δημόσιους φορείς για αναστολή ή επίσπευση διαδικασιών, π.χ. ΔΕΗ, διαμεσολάβηση στην αστυνομία για άμεση απελευθέρωση αστέγων, νομική κάλυψη, κλπ).

Θεαματική είναι ωστόσο και η αύξηση στην προσέλευση ατόμων στα οποία παρέχεται στήριξη για ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Το 2007 οπότε και ξεκίνησε η δράση το συγκεκριμένο πρόγραμμα αριθμούσε 50 άτομα και σήμερα έχει φτάσει στα 156, σημειώνοντας μέσα σε δύο χρόνια αλματώδη αύξηση της τάξης του 212 %.

Πρωταρχικός στόχος αυτής της δράσης που πραγματοποιείται από ομάδα ψυχολόγων της οποίας επικεφαλής είναι ο Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Μπούκουρας, είναι να βιώσουν οι συμπολίτες μας το Δίκτυο ως ένα σταθερό σημείο αναφοράς, το οποίο υπάρχει για να τους στηρίζει. Επίσης η δράση στοχεύει στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των ατόμων, στην ενθάρρυνση της ανάληψης πρωτοβουλιών, στην ανακούφιση του άγχους και των καταθλιπτικών συναισθημάτων που βιώνουν και γενικότερα στην επίλυση των προβλημάτων τους, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες εξυπηρετουμένων του Δικτύου που ανέρχονται σε 138 είναι :

Ά Τα Άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους. Στα ΑμεΑ το Δίκτυο διαθέτει 4 ειδικά διαμορφωμένα αυτοκίνητα για να βγουν από την παραγωγική και κοινωνική απομόνωση, ενώ λειτουργεί ομάδα Γονέων παιδιών με αναπηρία, στην οποία οι γονείς λαμβάνουν τη στήριξη και την συμπαράσταση που τόσο έχουν ανάγκη.

Ά Οι Άποροι συμπολίτες μας. Για τους συνανθρώπους μας που ζουν στα όρια της φτώχειας, και οι οποίοι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, διατίθενται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους βασικά υλικά αγαθά, όπως ρούχα, βιβλία, μικροέπιπλα, είδη για μωρά, σχολικά είδη. Όλα αποτελούν προσφορές των εθελοντών υποστηρικτών του Δικτύου.

Ά Οι μονογονεϊκές οικογένειες στις οποίες παρέχεται επίσης συμβουλευτική ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2009 το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ξεκίνησε επίσημη συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο για την πρακτική άσκηση στο Δίκτυο των τεταρτοετών φοιτητών της ψυχολογίας. Η συνεργασία αυτή συνιστά αναγνώριση τόσο της υψηλής στάθμης των υπηρεσιών όσο και της σοβαρής και πολυσήμαντης προσφοράς του Δικτύου.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι "Στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά που λειτουργεί στο κέντρο του Πειραιά, σε χώρο απόλυτα προσβάσιμο και κατάλληλα εξοπλισμένο, με ανθρώπους που πραγματικά δίνουν την ψυχή τους σ' αυτό που κάνουν, θα συναντήσει κανείς μια διαφορετική Πολιτεία. Μια Πολιτεία με ανθρώπινο πρόσωπο, που νοιάζεται, προστατεύει, στηρίζει τον άστεγο, τον οικονομικό μετανάστη, τον πολίτη με αναπηρία, το παιδί που ζει και εργάζεται στους δρόμους, τον γονέα που δίνει αγώνα επιβίωσης, το γέροντα και τη γερόντισσα που έμειναν μόνοι. Θα συναντήσει το όραμά μας για μια αυτοδιοίκηση που αγκαλιάζει όλους τους πολίτες, αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για µια ζωή µε αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σιγουριά για όλους, οδηγώντας σε μια δικαιότερη τελικά κοινωνία" και πρόσθεσε "Οι συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και περιθωριοποίησης, δυστυχώς αυξάνονται ραγδαία, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη για περισσότερες δράσεις και παρεμβάσεις και αυτή είναι σήμερα και η δική μας στόχευση. Σε κάθε περίπτωση, για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι η στέγη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που εδώ και τρία χρόνια λειτουργούμε στην Νομαρχία Πειραιά έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη και οι οποίοι απευθύνονται σε εμάς αναζητώντας, υποστήριξη και παρέμβαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν".