Παρ, 19 Απρ 2024
Αρχική  > Νομαρχίες  > Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Απορρίπτει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης τη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στον Άγιο Αντώνιο

23/3/2010
"Ως διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης απορρίπτουμε επίσημα τη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στον Άγιο Αντώνιο και προχωράμε σε σύσταση επιτροπής για την εξέταση δυνατότητας αλλαγής χωροθέτησης". Αυτό ανακοίνωσε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης κλείνοντας την πεντάωρη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την έκδοση περιβαλλοντικών όρων του έργου "Ολοκληρωμένη εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων (ΟΕΕΔΑ) Νοτιοανατολικής Θεσσαλονίκης, που προτείνεται να εγκατασταθεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Αντωνίου του Δήμου Βασιλικών του Νομού Θεσσαλονίκης. Η πρόταση της διοίκησης έγινε δεκτή με ομοφωνία από όλες τις παρατάξεις του νομαρχιακού συμβουλίου. Παρόντες οι δήμαρχοι Βασιλικών Χρήστος Βαγγέλης, Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, Λαχανά Παντελής Πάσχος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς, εκπρόσωποι κατοίκων, συλλόγων κ.ά.

"Επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες μας έκαναν πολύ μεγάλη δουλειά. Επειδή η αρμόδια αντινομάρχης Γ. Τζάκη βασανίστηκε πολύ γι' αυτό το θέμα. Επειδή δεν έχουν αντιληφθεί κάποιοι ότι όλοι θέλουμε τα σκουπίδια στην πόρτα του διπλανού μας αλλά όχι στη δική μας. Επειδή μεγαλύτερα προβλήματα έχουν οι συμπολίτες μας στη δυτική Θεσσαλονίκη με δεκάδες εργοστάσια. Παρά το ότι και σ' αυτό το θέμα χτυπήθηκε η νομαρχία και ο νομάρχης. Παρότι ακούστηκαν και λόγια υποκρισίας, υπερβολικά και κομματικά, εμείς ως διοίκηση δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι επί τριάντα χρόνια ο συμπολίτες μας σ' αυτήν την περιοχή, ταλαιπωρήθηκαν. Θεωρούμε ως διοίκηση ότι η χωροθέτηση του συγκεκριμένου χώρου έγινε χωρίς να βασανιστούνε κάποιοι, με προχειρότητα, στο πόδι. Ακούστηκε από εκπροσώπους της περιοχής ότι υπάρχει πρόβλημα χρήσης γης, το πρόβλημα της σουρωτής" είπε ο κ. Ψωμιάδης στην τοποθέτησή του.

Στην εισήγησή της η αρμόδια Αντινομάρχης Ανάπτυξης Γιάννα Τζάκη εξήγησε ότι "αναπτύχθηκε ο Εθνικός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, αναπτύχθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για το ίδιο θέμα, όμως διαπιστώθηκε χρονική υστέρηση και στους δύο. Ο ΧΥΤΥ Αγίου Αντωνίου αποτελεί μέρος του Περιφερειακού Σχεδιασμού".

Η κ. Τζάκη εξήγησε ότι "η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ ολοκληρώθηκε το 2002 με κριτήρια αξιολόγησης από ειδική επιτροπή. Διαπιστώθηκε έλλειμμα κοινωνικής διαβούλευσης που η Νομαρχία Θεσσαλονίκης προσπάθησε να καλύψει με αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις. Μέσα από αυτό βελτιώσαμε τα μέγιστα την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπου ενσωματώσαμε όλες τις παρατηρήσεις των φορέων".

Η Αντινομάρχης Ανάπτυξης τόνισε ότι στόχος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι "να προσδιορίσει το μέγεθος της επιβάρυνσης, να θέσει τα όρια εκπομπών και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως τα μέτρα προστασίας. Προϋπόθεση για να προχωρήσει το οποιοδήποτε έργο είναι η κοινωνική συναίνεση και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το έργο αυτό αφορά όλο το νομό και όχι μόνο την περιοχή του Αγίου Αντωνίου. Από την πρώτη μέρα στη διοίκηση της Νομαρχίας, η παράταξή μας δεσμεύτηκε ότι δεν θα πάψει ποτέ να είναι κοντά στην κοινωνία".