Τετ, 24 Απρ 2024
Αρχική  > Τουρισμός - Περιβάλλον  > Αγροτικό- Παραδοσιακά Προϊόντα

Προώθηση των Κρητικών προϊόντων στην Ιταλία

30/10/2012
Η προβολή-προώθηση των Κρητικών προϊόντων και του τουρισμού μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε στην Ιταλία η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη.
Στις συναντήσεις της Κρητικής αντιπροσωπείας που έγιναν σε Ρώμη, Φλωρεντία και Μπολόνια,  οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης-θα εκπροσωπήσει την χώρα μας- στις εκδηλώσεις που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2013 στη Ρώμη με τίτλο «CEREALIA» που αφορά τον πολιτισμό, τον τουρισμό αλλά και τα προϊόντα.
Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε η Κρήτη να έχει κεντρικό ρόλο σε παράλληλες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στην  πρεσβεία μας στη Ρώμη, με προσκεκλημένους εκπροσώπους ιταλικών δικτύων διανομής, εξειδικευμένους δημοσιογράφους στο χώρο της γαστρονομίας, επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης και του τουρισμού, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών π.χ. FAO.
Στόχος των παράλληλων αυτών εκδηλώσεων είναι η προώθηση των Κρητικών προϊόντων και της Κρητικής γαστρονομίας στην Ιταλία και η ανάδειξη της διασύνδεσης μεταξύ του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, της γαστρονομία και του τουρισμού.

Σε ότι αφορά την προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Κρητικών επιχειρήσεων, σημαίνοντα ρόλο θα έχει το Κρητικό Μπακάλικο και η Κρητική Γωνιά, σε Ελληνικά και όχι μόνο εστιατόρια στην Ιταλία. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας η Κρητική αποστολή συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Εστιατορίων της Ιταλίας κ. Μηλίτση και διαπιστώθηκε το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για την προώθηση των Κρητικών προϊόντων, μέσω του Κρητικού Μπακάλικου και της Κρητικής Γωνιάς, στην γείτονα χώρα.

Αναφορικά με την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην ετήσια γενική συνέλευση του δικτύου AREPO (Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα Προέλευσης) στο οποίο η Κρήτη είναι μέλος μαζί με 26 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, προωθήθηκαν κρίσιμα ζητήματα για τον πρωτογενή τομέα του νησιού. Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν και τα Κρητικά προϊόντα και συγκεκριμένα:
α) Ενίσχυση της σχέσης παραγωγού – καταναλωτή, όπως προβλέπεται και από την νέα ΚΑΠ.
 β) Ενίσχυση της οργάνωσης των παραγωγών.
γ) Υποστήριξη των τοπικών σημάτων ποιότητας.
δ) Η ανάδειξη των προϊόντων των μικρών αγροτικών επιχειρήσεων, «προϊόντα αγροκτήματος».
 ε) Όπως με την στήριξη των «Ορεινών Προϊόντων», να προχωρήσει και η διαδικασία για τη διαμόρφωση μιας ειδικής κατηγορίας για τα «Προϊόντα νησιωτικής Προέλευσης».
στ) Να ενισχυθούν οι  ενέργειες που πρέπει να αναπτύξουν οι Περιφέρειες για τη μεγαλύτερη αξιοποίηση και σύνδεση του τουρισμού με τα τοπικά προϊόντα.
          Με την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης, η Περιφέρεια Κρήτης υπέβαλε το ενδιαφέρον της, για τη διοργάνωση της επόμενης Συνέλευσης του δικτύου στη Κρήτη.

Τέλος, στην προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης, για την ενίσχυση της τεχνογνωσίας στον αγροδιατροφικό τομέα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους του Τμήματος Αγροδιατροφικής Οικονομίας της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάρμας. Ειδικότερα, με τον καθηγητή κ. Corrado Giacomini (καθηγητής Αγροδιατροφικής Οικονομίας) συζητήθηκαν θέματα που αφορούν :
α) Την σύνδεση της Περιφέρειας Κρήτης με μονάδες παραγωγής τυριού Parmigiano Reggiano προκειμένου να οργανωθούν επισκέψεις κτηνοτρόφων της Κρήτης στις εν λόγω μονάδες.
β) Τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με το προαναφερόμενο Πανεπιστήμιο στην από κοινού συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
γ) Τη διοργάνωση το επόμενο διάστημα σχετικής συνάντησης με περιεχόμενο την μεταφορά καλών πρακτικών σε θέματα οργάνωση παραγωγών σε σχέση και με αφορμή τις απαιτήσεις που απορρέουν από το νέο τοπίο που δημιουργεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).