Δευ, 29 Απρ 2024
Αρχική  > Παιδεία - Πολιτισμός  > Πολιτισμός - Παραδόσεις

90 χρόνια ιστορίας στον  Βύρωνα

27/2/2013
Τους επιφανείς Βυρωνιώτες ακαδημαϊκούς Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο τίμησε ο Δήμος Βύρωνα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «90 χρόνια Βύρωνας» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.
 
Σε κλίμα συγκίνησης, ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τους επιφανείς ακαδημαϊκούς για την παρουσία τους που λάμπρυνε την εκδήλωση και τους απένειμε, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, τιμητικές πλακέτες ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς και του έργου τους.
 
Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε. «Ο Δήμος Βύρωνα είναι ανεξίτηλα συνδυασμένος με τη ζωή μου, καθώς ανατράφηκα εδώ» τόνισε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γιατί,  όπως είπε, «ο Βύρωνας συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς μου».
 
Από την πλευρά της η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, που έχει διατελέσει πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβώνης και πρύτανης της Ακαδημίας του Παρισιού, είπε μιλώντας για τον Βύρωνα «Σ’ αυτόν τον τόπο έμαθα ένα πράγμα: είναι καλύτερα να πεθαίνεις όρθιος παρά να ζεις γονατιστός» και συμπλήρωσε «ο Βύρωνας είναι η συνοικία της καρδιάς μου».
 
Στη σημασία της ιστορικής μνήμης αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, επικαλούμενος τα λόγια του ποιητή Σεφέρη: «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον». Και συνέχισε: «Η σημερινή εκδήλωση ας αποτελέσει το έναυσμα για να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη της πόλης μας ζωντανή. Ας διαφυλάξουμε την ιστορία του τόπου μας για να την παραδώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να περάσουν, με τη σειρά τους, την κληρονομιά αυτή στις επόμενες γενιές».
 
Για το βιβλίο του Βυρωνιώτη Απόστολου Κοκόλια μίλησε ο καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου, Άλκης Ρήγος, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για μία συστηματική εργασία που συμπυκνώνει 90 χρόνια ιστορίας και καταγράφει γνωστές και άγνωστες διαδρομές. Επίσης, αναφέρθηκε και στη σχέση πολιτικής και ιστορίας, λέγοντας «Η ιστορία χωρίς πολιτική δεν φέρει καρπούς. Η πολιτική χωρίς ιστορία δεν έχει ρίζες».
 
Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κουλτούρας των Μικρασιατών και στη συμβολή των προσφύγων στην ανάπτυξη αναφέρθηκε ο μελετητής του μικρασιατικού πολιτισμού και δημοσιογράφος, Στέλιος Ελληνιάδης. Τόνισε δε πως «ό, τι χτίστηκε, χτίστηκε από τον κόπο και το μόχθο του λαού και όχι από τις δημόσιες πολιτικές» καταδεικνύοντας την ιδιαίτερη συνεισφορά της κουλτούρας στην ανάπτυξη.
 
Στην ιστορία του Βύρωνα, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Απόστολου Κοκόλια αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Σμυρναίων, Νίκος Βικέτος.
 
Ο ίδιος ο συγγραφέας εξήγησε τον λόγο που τον οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου του, που δεν είναι άλλος από ένα μνημείο της πόλης, το «Μνημείο της Δουλειάς», γνωστότερο ως «Αγαλματάκια», και οι φθορές που υπέστη λόγω των συνεχών μετακινήσεών του.
 
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πόπη Αλιφραγκή, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Βύρωνας είναι πρώτα από όλα οι άνθρωποί του.  Σήμερα τους τιμούμε στο πρόσωπο δύο πολύ σημαντικών Ελλήνων, που μεγάλωσαν στον Βύρωνα, υπηρέτησαν την επιστήμη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τίμησαν την Ελλάδα διεθνώς».
 
 
 
Λεζάντα φωτογραφίας:
Οι ακαδημαϊκοί Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ και Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος με το Δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά και τη σύζυγό του Γιώτα Παναγιωτοπούλου - Χαρδαλιά.