Δευ, 29 Απρ 2024
Αρχική  > Παιδεία - Πολιτισμός  > Πολιτισμός - Παραδόσεις

Ο Καραϊσκάκης ζει... στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας

4/3/2013
Σαν σήμερα 3 Μαρτίου το 1827 μια από τις πιο λαμπρές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης ο Γεώργιος Καραϊσκάκης απέκρουσε στο Κερατσίνι επίθεση του Κιουταχή, αρχικά 800 και την επόμενη ημέρα 6.000 Τούρκων. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του «γιου της Καλογριάς», ο οποίος κατάφερε μέσα σε μόλις 4 μήνες να απελευθερώσει σχεδόν όλη τη Στερεά Ελλάδα!!!

Κατά την Ελληνική Επανάσταση ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποφάσισε να στήσει το αρχηγείο του στο Κερατσίνι, κατασκευάζοντας πρόχειρες οχυρώσεις (ταμπούρια), τα οποία υπήρχαν μέχρι πρόσφατα. Το Κερατσίνι υπήρξε για τον Καραϊσκάκη σημείο αναφορά και ο Καραϊσκάκης για το Κερατσίνι φάρος φωτεινός και αιώνιο σύμβολο τιμής και περηφάνιας!!!

Ο Καραϊσκάκης έφτασε στο Κερατσίνι στις 2 Μαρτίου και άρχισε αμέσως να οργανώνει την άμυνά του. Έδωσε διαταγή σε 150 ή 250 άνδρες να οχυρώσουν ένα περιτοιχισμένο μετόχι που δέσποζε στην περιοχή, γιατί ήταν βέβαιος ότι εκεί θα δινόταν η καθοριστική μάχη. Ο Κιουταχής έσπευσε στην περιοχή, αρχικά με 800 στρατιώτες. Η πρώτη του επίθεση ήταν καθαρά αναγνωριστική και αποκρούστηκε εύκολα από τους Έλληνες. Στη συνέχεια έστησε τα κανόνια του σε λόφο απέναντι από το μετόχι, στο νότιο ύψωμα του Κορυδαλλού.

Στις 4 Μαρτίου ο Κιουταχής με δύναμη 4.000 πεζών και 2.000 ιππέων, επιτέθηκε εκ νέου εναντίον των Ελλήνων. Αρχικά επιτέθηκε με τα κανόνια του στο μετόχι, οι υπερασπιστές του οποίου προέβαλαν ισχυρή αντίσταση, αν και οι τοίχοι κατέρρεαν. Το μεσημέρι οι τούρκοι ετοιμάστηκαν για την τελική έφοδο. Βλέποντας ο Καραϊσκάκης ότι οι άνδρες του βρίσκονταν σε δυσμενή θέση, προχώρησε σε αντιπερισπασμό. Ο Κιουταχής χώρισε στα δύο το στρατό του και, στρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος κατά του μετοχίου, έστειλε το άλλο τμήμα εναντίον του Καραϊσκάκη.

Η ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών του μετοχίου ήταν καθοριστική για την έκβαση της μάχης. Οι τούρκοι καθηλώθηκαν και λίγο αργότερα αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή. Αλλά και η υπερασπιστική γραμμή του Καραϊσκάκη έφερε αντίστοιχο αποτέλεσμα. Το ιππικό του Χατζημιχάλη παρέσυρε τους εχθρούς σε μια «χωσιά» και τους προξένησε βαρύτατες απώλειες. Λίγο αργότερα ο ελληνικός στρατός ενισχύθηκε με άνδρες του στρατοπέδου της Καστέλας, ολοκληρώνοντας έτσι την ήττα του Κιουταχή. Οι απώλειες των τούρκων ήταν μεγάλες -300 νεκροί και 500 τραυματίες- ενώ οι Έλληνες είχαν μόνο τρεις νεκρούς και 25 τραυματίες. Η μεγάλη νίκη δημιούργησε κλίμα ευφορίας στο στρατόπεδο των Ελλήνων και αναπτέρωσε το ηθικό τους.
Το αποτέλεσμα της μάχης δικαίωσε για μια ακόμα φορά τις επιλογές του Καραϊσκάκη και των «απειθάρχητων» Ελλήνων και έδωσε την πιο ισχυρή απάντηση σε όσους πίστευαν ότι μόνο με τακτικό στρατό θα μπορούσαν να αντικρούσουν τους Τούρκους.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής δήλωσε για το θέμα:
«Ο Καραϊσκάκης, ο γιος της Καλογριάς αποτελεί για όλους τους σύγχρονους Έλληνες σύμβολο περηφάνιας και αντίστασης. Το Κερατσίνι είναι συνυφασμένο με το όνομα του. Η στάση ζωής του, η εξυπνάδα του, τα ηγετικά του χαρίσματα, το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του, ακόμα και η αθυροστομία του, μας εμπνέουν να στεκόμαστε όρθιοι μπροστά στις δυσκολίες του σήμερα. Ο Καραϊσκάκης υπήρξε ο πρώτος και ο μεγαλύτερος ΑΝΤΑΡΤΗΣ πόλης.  Η ζωή και ο θάνατος του, συνδέθηκαν με το Κερατσίνι!!! Μια φτωχομάνα ασυμβίβαστη και προοδευτική… Μια πόλη που βγάζει ήρωες και όχι μανδαρίνους της εξουσίας. Σαν σήμερα το 1827 νίκησε στα ιερά χώματα του Κερατσινίου τον Κιουταχή… Οι πολιορκημένοι πολιόρκησαν τους πολυάριθμους και ισχυρότερους πολιορκητές και τους νίκησαν. Σήμερα το 2013 το Κερατσίνι έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό πολιορκητές. Άλλου είδους… Πιο ισχυρούς και πιο επικίνδυνους. Έλληνες και ξένους. Στην παγκοσμιοποίηση δεν χωράνε εθνικοί ήρωες. Όλα είναι αριθμοί. Το Κερατσίνι θα συνεχίσει να αντιστέκεται, απέναντι σε όποιον θέλει να το ξεζουμίζει και να το πετάει. Είτε λέγεται ΕΥΔΑΠ αυτό, είτε λέγεται ΔΕΗ, είτε οτιδήποτε άλλο.