Τρι, 16 Απρ 2024
Αρχική  > Τουρισμός - Περιβάλλον  > Περιβάλλον - Ποιότητα ζωής

Σε συνέδριο με θέμα το Περιβάλλον στη Φλωρεντία ο Δήμος Σίφνου

10/5/2013
Ένα ευρωπαϊκό συνέδριο με τίτλο «Zero Εmissions Communities» (ZEroCO2) έλαβε χώρα στις 18 Απριλίου στην Περιφέρεια της Τοσκάνης στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Tο Δήμο Σίφνου εκπροσώπησε o Δημοτικός Σύμβουλος και Γραμματέας του Δ.Σ. κ. Σταύρος Καλογήρου.
 
Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν η προώθηση μιας πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος στις τοπικές κοινωνίες με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως βασικό παράγοντα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το συνέδριο ήταν η τελική εκδήλωση μιας σειράς ημερίδων και προγραμμάτων σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα στο πλαίσιο του έργου zeroCO2 στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος. Εταίροι στο έργο από ελληνικής πλευράς ήταν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων (ΑΝΕΤΚΥ)
 
Ο κ. Καλογήρου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σε ένα ευρύ ευρωπαϊκό κοινό τις ενέργειες, τις δράσεις, τις εμπειρίες και κυρίως τα προβλήματα του Δήμου  στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας και όχι μόνο. Ανέφερε πως για τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους  οι στόχοι που θέτουν τέτοιου είδους προγράμματα αποτελούν μια μη ρεαλιστική προοπτική. Αυτό οφείλεται στα μειωμένα κεφαλαία που επενδύονται σε τέτοιου είδους μικρές επεμβάσεις και στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ικανού να βοηθήσει τις τοπικές αρχές στο σχεδιασμό ενός ενεργειακά βιώσιμου σχεδίου το οποίο θα τις οδηγήσει στην επίτευξη της αειφόρου ενέργειας και του στόχου των μηδενικών εκπομπών.
  
Παρ’ όλα αυτά στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο γεγονός πως το ευρωπαϊκό έργο ZeroCO2  έδωσε τις βάσεις ώστε ο Δήμος Σίφνου να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις αειφορίας όπως:
 
* Την ένταξη σε πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.      
* Την ένταξη σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού προκειμένου να ξεκινήσει η κομποστοποίηση στη Σίφνο.
* Την ένταξη σε πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου του Γυμνασίου-Λυκείου Σίφνου.
* Τη θετική αξιολόγηση σε πρόγραμμα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΚΑΠΕ)  «Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις σε ανοικτούς δημόσιους χώρους», με στόχο την βιοκλιματική αναβάθμιση των ευρύτερων χώρων του Δημοτικού Παρκινγκ της Απολλωνίας.

Εδώ έγινε λόγος για την ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως μικρός νησιωτικός Δήμος αναφορικά με την αντιμετώπιση από το κεντρικό κράτος και τους αρμόδιους φορείς. Τόνισε ότι η Πολιτεία:
 
Οφείλει να εφαρμόσει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με βασικό γνώμονα την νησιωτικότητα όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σ’ αυτόν της υγείας και της ακτοπλοΐας.

Οφείλει να απλοποιήσει  τις διαδικασίες και να επιλύσει τάχιστα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα τα νησιά μας, οι μικροί Δήμοι, οι οποίοι ούτε στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία έχουν, ούτε διαχειριστική επάρκεια μπορούν να αποκτήσουν, να έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ίσες ευκαιρίες αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Γνωρίζοντας από τη μια ότι η μόνη δεδομένη  πηγή χρηματοδότησης είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι άλλα και από την άλλη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν τα νησιά μας στον τομέα της ενέργειας (ήλιος, αέρας, θάλασσα), ανέφερε ότι η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να βοηθήσει στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, στην άμεση έγκριση αυτών αλλά και στην λήψη όλων των απαραίτητων αδειοδοτήσεων προκειμένου να μπορέσουν τα νησιά μας να αναπτύξουν ΑΠΕ, να περιορίσουν στο μέγιστο βαθμό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και να δημιουργήσουν ένα καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον για εμάς και κυρίως για τα παιδιά μας.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε  στις μελλοντικές δράσεις του Δήμου που έχουν σαν στόχο πρώτιστα τη μείωση των εκπομπών CO2 στους τομείς ευθύνης του Δήμου όπως τα δημοτικά κτίρια, ο δημοτικός φωτισμός με σύγχρονα φώτα τύπου LED, τα οχήματα του Δήμου, οι δημοτικές προμήθειες, κλπ.
 
Τέλος έγινε αναφορά στην συστηματική και σοβαρή προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων για τη δημιουργία υβριδικού πάρκου στο νησί. Οι συνθήκες σήμερα είναι πιο ώριμες από ποτέ.