Πεμ, 25 Απρ 2024
Αρχική  > Παιδεία - Πολιτισμός  > Παιδεία - Σχολική στέγη

1ο Περιβαλλοντικό Μαθητικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη

15/5/2013
Με το 1ο Περιβαλλοντικό Μαθητικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης με τίτλο: «Ενεργός Πολίτης: Ερευνούμε το σχολείο μας, τη γειτονιά μας και ενεργούμε με όραμα το μέλλον».  Το πρόγραμμα ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης καθώς και 17 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 46 εκπαιδευτικών και περίπου 500 μαθητών της πόλης. 
 
Στο τέλος του συνεδρίου παραδόθηκε ψήφισμα στον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές ζητούν μια βιώσιμη πραγματικά πόλη.

Στόχος του προγράμματος ήταν να δραστηριοποιηθούν οι μαθητές στο περιβάλλον του σχολείου τους και της γειτονιάς τους σαν μικροί ερευνητές, αλλά και σαν μελλοντικοί ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά, ώστε να αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι η ενεργή συμμετοχή τους σ΄ αυτά για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Οι σχολικές ομάδες που συμμετείχαν από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, ερεύνησαν το σχολείο τους και τη γειτονιά τους, κατέγραψαν τη σημερινή τους εικόνα, έθεσαν κριτικά ερωτήματα αναζητώντας απαντήσεις και κατέληξαν σε δράσεις με τις οποίες άλλαξαν ή πρότειναν την αλλαγή ενός μέρους της εικόνας του σχολείου και της γειτονιάς  που αποφάσισαν να επιλέξουν.
«Με χαρά διαπιστώνω ότι τα νέα παιδιά είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους γονείς αλλά κυρίως στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν την δύναμη να διαμορφώνουν συνειδήσεις και να αξιοποιούν το “μελλοντικό κεφάλαιο” που είναι οι νέοι», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, το γεγονός ότι εσείς οι εκπαιδευτικοί πιστέψατε και στηρίξατε αυτή την πρωτοβουλία μέσα από την οποία είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να μάθουμε και κυρίως να εδραιώσουμε μια καλή σχέση για την ανάπτυξη ακόμη καλύτερων και πιο αποτελεσματικών δράσεων στο μέλλον. Η αλλαγή δεν θα έρθει από την μία ημέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται η περιβαλλοντική συμπεριφορά να γίνει συνείδηση, τρόπος ζωής και κομμάτι του χαρακτήρα μας μέσα από το οποίο θα λειτουργούμε και θα πράττουμε καθημερινά».