Τρι, 16 Απρ 2024
Αρχική  > Παιδεία - Πολιτισμός  > Παιδεία - Σχολική στέγη

Δήμος Γορτυνίας: Να συνεχίσει τη λειτουργία της η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα

17/7/2013
Τη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας  της Στεμνίτσας απαιτεί με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας, ενώ καλεί τους βουλευτές του νομού να μην ψηφίσουν το Σχέδιο Νόμου και οδηγήσουν με την ψήφο τους, στο κλείσιμο της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας και στη διακοπή της μακραίωνης πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής.

Με το σχέδιο νόμου  για την κατάργηση ειδικοτήτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της ειδικότητας της Αργυροχρυσοχοΐας βάλλεται, όπως τονίζει ο Δήμος σε ανακοίνωσή του,  η δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση της χώρας, σε αντίθεση με την ανάγκη για αναβάθμισή της, καθώς παράγει καταρτισμένους αποφοίτους, που κυρίως αυτοαπασχολούνται και έχουν εργασιακή διέξοδο.
Ειδικότερα στον κλάδο της Αργυροχρυσοχοΐας απασχολούνται πανελλαδικά μόλις 16 εκπαιδευτικοί, ενώ υπάρχει μακραίωνη πολιτιστική παράδοση, που δημιουργεί ανάπτυξη με σημαντική προστιθέμενη αξία, ενισχύει την τουριστική οικονομία και βοηθά στην εξωστρέφεια της χώρας.
Στην σύγχρονη Ελλάδα το νήμα της παράδοσης και των τεχνικών διασώζεται πια μόνο μέσω των Σχολών, από τις οποίες έχουν αποφοιτήσει σημαντικοί και καταξιωμένοι τεχνίτες αλλά και καλλιτέχνες.
Στη Στεμνίτσα Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας η παράδοση της επεξεργασίας του μετάλλου διατηρείται ζωντανή εδώ και πολλούς αιώνες, από τα χρόνια του Βυζαντίου, όπως λέει ο Δήμος.
Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας ιδρύθηκε από παραδοσιακούς τεχνίτες -βραβευμένους από την Ακαδημία Αθηνών- το 1976 και λειτουργεί μέχρι σήμερα παρέχοντας σπουδές πολύ υψηλού επιπέδου, με διεθνείς διακρίσεις και συμμετοχές σε εκθέσεις, που την έχουν καταξιώσει ως μια από τις καλύτερες σχολές επαγγελματικής κατάρτισης στον κλάδο της, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο
Στεγάζεται χωρίς ενοίκιο σε δημοτικό κτίριο, είναι άρτια εξοπλισμένη και με καταρτισμένο προσωπικό. Ως αποτέλεσμα βρίσκεται σε πλήρη άνθιση παραγωγικότητας και δραστηριοτήτων και έχει ανοδική πορεία σε αριθμό μαθητών, με 47 εγγραφές την περίοδο 2012-2013. Χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Χρ. Β. Ρούνιου, η ετήσια κρατική χρηματοδότηση είναι μόλις 13.000 ευρώ και απασχολεί μόνο 4 εκπαιδευτικούς.
Συνδέεται αρμονικά με τον κοινωνικό, πολιτιστικό, τουριστικό και οικονομικό ιστό του ορεινού οικισμού της Στεμνίτσας, αποτελώντας ένα ενεργό κύτταρο και σημαντικό πόλο έλξης και ανάπτυξης της Γορτυνίας, ιδιαίτερα με τις σημαντικές και καινοτόμες δραστηριότητές της (εκθέσεις, εργαστήριο αποφοίτων, συνέδρια αργυροχρυσοχόων, πλατφόρμα e-learning), που υλοποιούνται από το αξιόλογο προσωπικό της Σχολής.

Ο Δήμος Γορτυνίας, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει η λειτουργία και η δράση της Σχολής για τη Στεμνίτσα αλλά και για όλη τη Γορτυνία, έχει εντάξει σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα έργα και δράσεις με επίκεντρο την παράδοση της Στεμνίτσας στην τέχνη της επεξεργασίας του μετάλλου και του κοσμήματος.
Το επαπειλούμενο κλείσιμο της σχολής θα στερήσει την περιοχή από ένα από τα πιο σημαντικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα πλήξει καίρια τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Γορτυνίας.