Παρ, 26 Απρ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

3/1/2017
Επεκτείνεται σε όλη τη χώρα με τη νέα χρονιά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το πρόγραμμα μέχρι τέλος του 2016 εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 30 δήμους της χώρας, ενισχύοντας 48.319 δικαιούχους, από τους οποίους το 50% περίπου είχε μηδενικό εισόδημα.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος θα αφορά 700.000 δικαιούχους, έχει προϋπολογισμό 760 εκ.ευρώ που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εκτός από το επίδομα, στους δικαιούχους θα παρέχονται και υπηρεσίες, όπως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συμμετοχή στα προγράμματα του ΤΕΒΑ και στις δομές φτώχειας, τα παιδιά των δικαιούχων θα έχουν voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπως έγινε φέτος για 45.000 παιδιά και επίσης το 10% των δικαιούχων θα μπει στην αγορά εργασίας.

Η υποβολή των αιτήσεων αν και αναμενόταν να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο η σχετική πλατφόρμα (https://keaprogram.gr/ ) δεν έχει ανοίξει ακόμη. Σημειωτέον ότι αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν και οι παλιοί δικαιούχοι του ΚΕΑ.

Το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης έχει ως στόχο του, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να αποτελέσει δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες που ήρθαν σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση τα τελευταία χρόνια.

Μόλις ανακοινωθεί το άνοιγμα της σχετικής ιστοσελίδας οι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση. Η διαδικασία και απλή καθώς η πλατφόρμα έχει συνδεθεί το Taxis, την Εργάνη και τον Ήλιο, από όπου αντλούνται τα δεδομένα για την οικονομική και ασφαλιστική κατάσταση του ενδιαφερόμενου το τελευταίο εξάμηνο. Η αίτηση είτε εγκρίνεται είτε απορρίπτεται αμέσως, χωρίς τη διαμεσολάβηση άλλων διαδικασιών και υπηρεσιών.

Αν στην πλατφόρμα προκύπτει λάθος σε δεδομένα, ή είναι ελλιπής η ενημέρωση των στοιχείων του ενδιαφερόμενου, όπως για παράδειγμα να είναι εγγεγραμμένα 2 παιδιά, ενώ έχει γεννηθεί και τρίτο, το οποίο δεν έχει καταχωρηθεί στο σύστημα, αρκεί να δοθεί πιστοποιητικό γέννησης στον δήμο και το σύστημα ενημερώνεται.

Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Η καταβολή της πρώτης δόσης για το νέο κύκλο του προγράμματος του ΚΕΑ θα δοθεί στο τελευταίο πενθήμερο του Φεβρουαρίου, όπως ορίζεται βάσει νόμου. Δημιουργείται ωστόσο «κενό» τον Ιανουάριο για τους περίπου 120.000 δικαιούχους του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως και για τους δικαιούχους που ήταν στο πιλοτικό πρόγραμμα του ΚΕΑ. Σημειώνεται ότι άπαντες πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για να ενταχθούν στον νέο κύκλο του προγράμματος. Επίσης ορισμένες από τις παροχές του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση, θα αντικατασταθούν με μέτρα, τα οποία θα επιφέρουν μικρή επιβάρυνση για τους δικαιούχους, όπως για παράδειγμα, η αντικατάσταση του δωρεάν ρεύματος με την ένταξη των δικαιούχων στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Ωστόσο, όπως έχει διευκρινίσει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ενώ το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης προέβλεπε ότι κάθε δικαιούχος λάμβανε 70 ευρώ στην κάρτα σίτισης και άλλα 70 ευρώ ως επίδομα ενοικίου, τώρα θα παίρνει 200 ευρώ.

H ενίσχυση υπολογίζεται αθροιστικά μέχρι τα 200 ευρώ τον μήνα για τον κάθε δικαιούχο, μέχρι 100 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικο, 50 ευρώ τον μήνα για κάθε ανήλικο και 100 ευρώ για κάθε απροστάτευτο ανήλικο.

Παράλληλα, στους δικαιούχους θα παρέχονται δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη, φρούτα και λαχανικά από το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους), σχολικά γεύματα, κοινωνικό τιμολόγιο παροχών και θα δίνεται προτεραιότητα ώστε να εντάσσονται τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ένταξη στην αγορά εργασία του 10% των δικαιούχων μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ

Στόχος του προγράμματος είναι το 10% των δικαιούχων να ενταχθεί στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ή άλλα εξειδικευμένα προγράμματα. Ωστόσο δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί οι όροι και η διάρκεια ένταξης στα προγράμματα.

Ωστόσο όλοι οι άνεργοι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ και κάθε μήνα πρέπει να πηγαίνουν στα Κέντρα Κοινότητας ώστε να καταγράφονται οι ανάγκες τους και παράλληλα να ενημερώνουν για τη δραστηριότητά τους.

Εκκρεμότητες διαπιστώνονται στα Κέντρα Κοινότητας. Σε πρώτη φάση θα είναι συνολικά 254 σε όλη τη χώρα και σε δήμους με περισσότερους από 10.000 κατοίκους. Στη συνέχεια αναμένεται να δημιουργηθούν κι άλλα. Ακόμη όμως, με ευθύνη των δήμων σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες διαδικασίες και προσλήψεις οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τις 700.

Ορισμένες από τις βασικές αρμοδιότητες που θα έχουν τα Κέντρα Κοινότητας είναι να χαρτογραφούν τις ανάγκες των πολιτών, να τους κατευθύνουν στα επιδόματα που δικαιούνται και να τους δικτυώνουν με επιχειρήσεις που χρειάζονται προσωπικό. Όποτε ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, τα Κέντρα Κοινότητας -που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ- αναμένεται να έχουν κομβικό ρόλο. Εκτιμάται ότι θα δοθεί έτσι ένα ισχυρό χτύπημα στις πελατειακές σχέσεις, καθώς οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να τραβάνε από το μανίκι τον κάθε τοπικό βουλευτή ώστε να τους παραπέμψει κάπου, αλλά θα απευθύνονται στα Κέντρα Κοινότητας.