Σαβ, 20 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Μπαλάφας για την τραγωδία στο Αγαθονήσι: Όσο οι άνθρωποι είναι στο έλεος των λαθρεμπόρων θα έχουμε άσχημα γεγονότα

19/3/2018
Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα Δευτέρα 19 Μαρτίου στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

- Σχετικά με το τραγικό ναυάγιο στο Αγαθονήσι,

«Ήταν μια μεγάλη τραγωδία… όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Όσο συνεχίζεται αυτό το «αλισβερίσι» με την απέναντι τουρκική ακτή, με συχνά άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά κυρίως με το να είναι οι άνθρωποι στο έλεος των λαθρεμπόρων θα έχουμε άσχημα γεγονότα. Αυτό που πρέπει πρωτίστως να γίνει είναι να χτυπηθεί από την Τουρκία, το κύκλωμα των διακινητών. Όπως επίσης, πρέπει να αναλάβει και η Ευρώπη τις ευθύνες της. Δεν χρειάζεται οι άνθρωποι αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να πάνε στην κεντρική Ευρώπη, να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι. Θα πρέπει η διαδικασία που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νησιά μας, να γίνεται στο απέναντι έδαφος και ο αριθμός που θα είναι συμφωνημένος από την Ευρώπη, να περνά ασφαλώς. Τώρα η Ελλάδα λειτουργεί σαν φίλτρο για να προστατεύουμε τους ευρωπαίους από τους «κακούς» μετανάστες. Και πολλές χώρες δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, όπως οι χώρες του Βίσεγκραντ, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία, Σλοβακία κλπ.
Εφόσον με ρωτάτε για τις συνθήκες που έγινε το ναυάγιο, δεν έχω κάνει φυσικά πραγματογνωμοσύνη αλλά πιστεύω ότι ο συνδυασμός ακατάλληλου πλεούμενου, υπερφόρτωσης και άσχημου καιρού οδήγησε σε αυτήν την τραγωδία».

- Σχετικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία και της στάσης του Ερντογάν όσον αφορά τους πρόσφυγες και εάν η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για μια ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων-μεταναστών,

«Στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού δεν μπορούν να προβλεφθούν τα πάντα. Διότι μπορεί ξαφνικά να αλλάξει ο σχεδιασμός της τουρκικής ηγεσίας, η οποία χρησιμοποιεί ως μέσον πίεσης της Ευρώπης, της Ελλάδας τους ανθρώπους αυτούς, οι ροές να αυξηθούν και να βρεθούμε ξανά προ απρόβλεπτων γεγονότων».

- Τελικά όμως η πίεση μεταφέρεται στην Ευρώπη ή το πρόβλημα παραμένει εδώ στην Ελλάδα και μόνο,

«Το γεγονός είναι ότι από τότε που υπάρχει από το Μάρτιο του 2016 η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οι ροές είναι ελεγχόμενες. Δεν είναι μηδενικές αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το 2015. Αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι θα συνεχιστεί σε αυτόν τον ρυθμό και παρόλο που και αυτό μας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, είναι περισσότερο διαχειρίσιμο. Η κατάσταση το 2015 ήταν η εξής; Ερχόταν οι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων και περνούσαν μέσα από μια διαδικασία στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τώρα τα σύνορα μας είναι κλειστά, οι ευρωπαίοι δεν δέχονται τους ανθρώπους και τα νησιά μας είναι στο όριο τους και σύντομα θα είναι και η ενδοχώρα στο όριο της. Η κατάσταση οδηγείται σε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες και δεν μπορεί η αντιμετώπιση από τους ευρωπαίους να είναι ότι σας δίνουμε κάποια χρήματα και κάντε το «κουμάντο» σας. Η Τουρκία πήρε τα χρήματα που της έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της συμφωνίας που είχε γίνει και νομίζω ότι προς το παρόν η κατάσταση θα διατηρηθεί σε μια ηρεμία αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει».