Πεμ, 02 Μαϊ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μετά από 12 χρόνια, αποκτά νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

2/4/2024

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, έστω μία ημέρα πριν λήξει η τρίτη παράταση που είχε δώσει το ΥΠΕΝ, απέκτησε νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο καθώς στις 30 Μαρτίου 2024, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Τεύχος Δ, αριθμός φύλλου 199) η αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. του 1993 και η αναθεώρηση του ΓΠΣ του πρώην Δήμου Τριανδρίας ( ήταν του 1988), με την Τριανδρία να είναι από το 2011 (‘Καλλικράτης’) Ενότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το θέμα έχει απασχολήσει ξανά και ξανά το makthes.gr, καθώς η διαδικασία αναθεώρησης του ΓΠΣ του 1993, είχε ξεκινήσει το 2011 και, μετά από αλλαγές που εισήχθησαν στην πολεοδομική νομοθεσία, το προς αναθεώρηση Σχέδιο, βρίσκονταν στο ΥΠΕΝ προς έγκριση, από τον Ιούνιο του 2019.

Η τρίτη και τελευταία παράταση που δόθηκε για την νομοθέτηση των εν εξελίξει αναθεωρήσεων ΓΠΣ, έληγε εχθές, 31/3/204, ημέρα Κυριακή, αλλά ευτυχώς, μία ημέρα πριν, η σχετική Υπουργική Απόφαση, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κοινώς….πήρε ΦΕΚ και αυτή η μαραθώνια προσπάθεια των 12 χρόνων, είχε θετική κατάληξη.

Οι πληροφορίες του makthes.gr, ήθελαν την ολοκλήρωση αυτής της εξουθενωτικής διαδικασίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και βάσει του νόμου 4759/2020, θα έπρεπε να γίνει νέα μελέτη, για Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Άλλωστε, εκτός από το ΓΠΣ Θεσσαλονίκης, περίμεναν την αναθεώρησή των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων τους και άλλοι Δήμοι, όπως π.χ. ο Δήμος Χανίων και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Ένταξη στο ΓΠΣ της περιοχής των Λαχανόκηπων

Μία πολύ σημαντική παρέμβαση της αναθεώρησης του παλιού ΓΠΣ, αφορά τις χρήσεις γης και, την μετατροπή περιοχή που ήταν αμιγώς κατοικίας, σε περιοχές γενικής κατοικίας , επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξή τους.

Για τις περιοχές των επεκτάσεων, θα πρέπει γίνουν μελέτες πολεοδόμησης

Στο νέο ΓΠΣ ( σ.σ. εδώ) μεταξύ άλλων, σημαντικών για την πόλη παρεμβάσεων, γίνεται και επέκταση του Σχεδίου, με την κυριότερη να αφορά στην ένταξη της περιοχής των Λαχανόκηπων. Πρόκειται για περιοχή 890 στρεμμάτων που θα έχει χρήση Γενικής Κατοικίας. Να πούμε ότι οι Λαχανόκηποι, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε μία περιοχή που μελλοντικά αναμένεται να εξυγιανθεί και να αναπλασθεί.

Στο ΓΠΣ επίσης εντάσσεται μέρος του στρατοπέδου Κακιούση, για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων αστικού πρασίνου


Για τα Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας (85 στρέμματα), προβλέπεται η δημιουργία ζώνης μνημειακού πρασίνου», ενώ σημαντική είναι και η πρόβλεψη για τη δημιουργία πάρκου πόλης στην περιοχή ‘Ο Κήπος του Πασά’.

Υπάρχει σειρά προβλέψεων που αφορούν στην περιοχή ‘Τροχιοδρομικά’, ενώ συγκεκριμένες περιοχές, στο πλαίσιο του ΓΠΣ, χαρακτηρίζονται ως Περιοχές Ειδικής Ρύθμισης ( Εμπορευματικός Σταθμός ΟΣΕ, η έκταση των πρώην Κεραμείων Αλλατίνη, η περιοχή του Ποσειδωνίου).

Τώρα πλέον η Θεσσαλονίκη, έχει ένα Γ.Π.Σ. που είναι προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης , η οποία προφανώς και δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται επί τη βάσει σχεδίων ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Πηγη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ