Δευ, 29 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Στάθης Παρχαρίδης: «Αφιερωμένο στη Μάνα και τον Πόντο μας»

10/5/2017
του Γιώργου Κιούση

To ντοκιμαντέρ παραγωγής του, «Πόντος οι Μεγάλες Ώρες», θα προβάλλει το LIVEMEDIA, στις 10 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της 19ης Μαΐου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η προβολή του ντοκιμαντέρ είναι μια πρωτοβουλία του LIVEMEDIA και αφιερώνεται στη μνήμη της μητέρας μου Μυροφόρας Σάρρα Παρχαρίδου. Η είσοδος είναι δωρεάν και το κόστος καλύπτεται εξολοκλήρου από το LIVEMEDIA. Απαραίτητη η ηλεκτρονική εγγραφή: www.livemedia.gr/pontosmegaro.

Το ντοκιμαντέρ «Πόντος, οι Μεγάλες Ώρες» αναφέρεται στα ραγδαία και τραγικά ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

-Τι περιέχει;

Ακούγονται συγκινητικές μαρτυρίες από συγγενείς επιζώντων της γενοκτονίας ενώ ακαδημαϊκοί μιλούν για τη σημασία της περιόδου αποκαλύπτοντας άγνωστα ιστορικά στοιχεία. Στο ντοκιμαντέρ λαμβάνουν μέρος με σειρά εμφάνισης οι: ιστορικοί Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Δημήτρης Καραμήτσος, Φάνης Μαλκίδης, Θεοδόσης Κυριακίδης, ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ κ. Γιώργος Παρχαρίδης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.Ιωάννης Τασσιάς, ο τέως πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης κ. Γιάννης Αποστολίδης και η επιμελήτρια του πολιτικού αρχείου του πόντου κ. Ουρανία Καλογερίδου.

-Το υλικό;

Μεταξύ άλλων χρησιμοποιήθηκε αρχειακό υλικό του Γιώργου Μέη από τη συνέντευξη του παππού Αχιλλέα Σάρρα ο οποίος έζησε τα γεγονότα σε μικρή ηλικία και μας περιγράφει πως σώθηκε σε σπηλιά με τη μητέρα του και κατοίκους του χωριού τους τρώγοντας ωμά χόρτα. Στα τραγούδια ακούγεται η γιαγιά Παρθένα Παρχαρίδου από ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε πριν από 30 χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε αρχείο από την εκδήλωση Ατά παζάρ, 28.6.15, εκδήλωση μνήμης και τιμής, Μεσημέρι με Μαρτυρία της Συμέλας Παπαδοπούλου. Ακούγεται παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από τους Θεοδωρή Βεροιώτη, Αχιλλέα Βασιλειάδη, Σιαμίδη Κώστα, Γιάννη Πολυχρονίδη, Χρήστο Γεωργιάδη. Περιλαμβάνονται στοίχοι του Χρήστου Αντωνιάδη. Συμπεριλαμβάνονται τα τραγούδια Μαυροθάλασσα, η μάνα εν κρύο νερόν, την Πατρίδα μ΄ έχασα, ως που θα εν ο θάνατον. Την αρχισυνταξία και επιμέλεια μοντάζ έκανε η δημοσιογράφος Ειρήνη Συράκη την κάμερα και φωτογραφία ο Κώστας Κατραντζής, την παραγωγή ο Στάθης Παρχαρίδης.

-Στη μνήμη της μητέρας σας;

Η Μυροφόρα Σάρρα Παρχαρίδου στην οποία αφιερώνεται η προβολή του ντοκιμαντέρ γεννήθηκε 16 Δεκεμβρίου 1946 στη Δραγασιά Κοζάνης και μεγάλωσε στη Ν. Νικομήδεια Βεροίας, κόρη του Αχιλλέα Σάρρα και της Δέσποινας. Με τα 6 αδέρφια της βίωσαν όλη τη φτώχεια, τις αντιξοότητες της προσφυγιάς, του πολέμου και του εμφυλίου. Σπούδασε οδοντιατρική και συμμετείχε στο χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης όπου και γνώρισε τον τότε πρόεδρο και μετέπειτα σύζυγο της Γεώργιο Παρχαρίδη με τον οποίο απέκτησαν τρία παιδιά τον Στάθη τη Δέσποινα και τη Σοφία. Προσέφερε αγόγγυστα στην οικογένεια της, στην οδοντιατρική, στην τοπική κοινωνία, στην ορθοδοξία και στον ποντιακό ελληνισμό.

-Υπό την αιγίδα υπουργείων;

Η προβολή του ντοκιμαντέρ έχει την ηθική αναγνώριση και Αιγίδα των:

Υπουργείο Εθνική Άμυνας, Υπουργείο Εσωτερικών, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, Δήμο Θεσσαλονίκης, Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, Δήμο Λαγκαδά, Δήμο Κοζάνης, Κέντρο Ποντιακών Μελετών, Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, Μέριμνα Ποντίων Κυριών, Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, Technology Cluster, Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης, Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών Γενοκτονιών.

Περισσότερες πληροφορίες για τους φορείς που στηρίζουν την προβολή του ντοκιμαντέρ καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας στο livemedia.gr/pontosmegaro. Το ντοκιμαντέρ έχει επιλέγει να προβληθεί στο επόμενο διάστημα από τα Cosmote TV History, TV100, Flash TV δυτικής Μακεδονίας, Hellenic TV Λονδίνου. Επίσης θα προβληθεί σε κατά τόπους εκδηλώσεις για Αναγνώριση της Γενοκτονίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

presspublica.gr

Δείτε το τρέιλερ