Σαβ, 27 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

ΤΕΕ: «έξυπνες πόλεις» είναι οι βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις - 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ GREEN DEAL GREECE 2023

3/11/2023

Η ψηφιοποίηση είναι το μέσο για να πετύχουμε τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα τονίστηκε από τους ομιλητές στη θεματική ενότητα για τη Ψηφιοποίηση και τις έξυπνες πόλεις,  στο πλαίσιο του συνεδρίου «Green Deal Greece 2023», που οργάνωσε χθες 2/11/2023 το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα υποδομών και περιοχών, σήμερα και αύριο: προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, για τον πράσινο μετασχηματισμό».

 

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κος Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε τις ψηφιακές λύσεις που αξιοποιούνται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.  Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για το Κτηματολόγιο κος  Κωνσταντίνος Κυρανάκης μίλησε για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου ανακοίνωσε νέα πλατφόρμα Νομικού ελέγχου Εγγραπτέων πράξεων, η οποία καθίσταται πλέον υποχρεωτική και παράταση για δηλώσεις ιδιοκτησίας μέχρι το Νοέμβριο του 2024.

 

Ο νέος, εκλεγμένος Δήμαρχος Αθήνας κος Χάρης Δούκας μίλησε για την αξιοποίηση της τεχνολογίας σε μέτρα και έργα βιωσιμότητας στην πόλη όπως αύξησης του πρασίνου, ανθεκτικότητας στις φυσικές καταστροφές και ενεργειακής αυτονομίας από ΑΠΕ μέσω ενεργειακών κοινοτήτων για ευάλωτα νοικοκυριά.     

 

Επίσης οι συμμετέχοντας στην ενότητα για την Ψηφιοποίηση και τις Έξυπνες Πόλεις, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Ηλίας Παλιαλέξης, στο πλαίσιο του συνεδρίου «GreenDealGreece 2023» επισήμαναν την ανάγκη υιοθέτησης τεχνολογιών που δουλεύουν αποτελεσματικά στις συγκεκριμένες συνθήκες της κάθε πόλης, καθώς και της αύξησης της συμμετοχής των πολιτών.

 

Δ. Παπαστεργίου: Η λύση για βιώσιμες πόλεις είναι να αλλάξουμε νοοτροπία

Μήνυμα ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι η λύση για βιώσιμες πόλεις έστειλε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου επισημαίνοντας την ανάγκη συμμετοχής της κοινωνίας στη συζήτηση. «Δεν είναι θέμα τεχνολογίας ή υποδομών το πώς θέλουμε να ζήσουμε. Καμία λύση δεν μπορεί να προκύψει αν δεν είναι προϊόν συζήτησης με την κοινωνία. Επίσης κάθε πόλη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν λύσεις copypaste» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης «το να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την κίνηση είναι μία λύση και σίγουρα η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει και σε κάτι άλλο όχι μόνο στην κινητικότητα», όπως πρόσθεσε «βιωσιμότητα είναι να μείνουμε προσκολλημένοι και να ασχοληθούμε περισσότερο πώς θα κάνουμε αν όχι απολύτως κυκλικές, κοντά στην κυκλικότητα στην πόλη μας».

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι «προχωράμε σε λύσεις που μπορούν να δουλέψουν και να δουλέψουν γρήγορα» προσθέτοντας ότι «δεν μπορούν να δώσουν λύσεις τα μεγάλα φαραωνικά έργα».

Συνεχίζοντας ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ένα σύστημα που δοκιμάστηκε προ ημερών. «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα είναι και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Πλέον, οι λύσεις υπάρχουν πρέπει να της δούμε και να τις εντάξουμε. Να βρούμε αυτά τα όπλα που μας δίνει η τεχνολογία».

Κλείνοντας, σημείωσε ότι το σημαντικότερο είναι «πώς μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες, να δούμε την προβολή στο μέλλον πού είμαστε και πού θα φτάσουμε». «Χρειάζεται να δούμε τις πόλεις διαφορετικά. Χρειάζεται περισσότερο πράσινο, μέσα μεταφοράς, πράσινη ανάπτυξη, να δούμε τα κτίριά μας. Θέλει πολύ διάλογο με την κοινωνία γιατί αν δεν πείσουμε τους πολίτες για το όραμά μας, αν δεν τους πείσουμε να έρθουν μαζί μας δεν κάνουμε τίποτα».

 

Κ. Κυρανάκης: Από τον Ιανουάριο η μεταβίβαση ακινήτου θα γίνεται σε μία ημέρα για όποιον υποβάλλει τον φάκελο ψηφιακά

Ιδιαίτερη αναφορά στο Κτηματολόγιο έκανε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης υπογραμμίζοντας την δέσμευση ότι «από τον Ιανουάριο η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτου θα γίνεται σε μία ημέρα αντί πολλών μηνών για όποιον υποβάλλει ψηφιακά τον φάκελο».

Ο κ. Κυρανάκης ενημέρωσε, επίσης, ότι «πέρασε η πρότασή μας από Υπουργικό Συμβούλιο και καταργείται το πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ, που ήταν ένα πολύμηνο πιστοποιητικό», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί η δέσμευση, η χώρα το 2025 να έχει Κτηματολόγιο.

Εξάλλου, ο κ. Κυρανάκης υπογράμμισε ότι λέμε «ναι σε όλες τις καινούριες ιδέες και τις καινοτομίες, αλλά πλέον μπαίνουμε σε μία εποχή που η τεχνολογία πρέπει να δουλέψει».

 

Χ. Δούκας: Οι τεχνολογίες θα πρέπει να δίνουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της πόλης και του πολίτη

Στο ζήτημα της συμμετοχής των πολιτών εστίασε, από την πλευρά του, ο Καθηγητής ΕΜΠ, Εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας. «Συζητάμε σε μία νέα συνθήκη, ένα ολόκληρο οικοσύστημα είναι συνδεδεμένο, συσκευές, σπίτια, αυτοκίνητο. Πλέον και οι άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Τα νέα παιδιά είναι σχεδόν συνέχεια συνδεδεμένα με το διαδίκτυο» παρατήρησε ο κ. Δούκας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η ψηφιοποίηση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι στόχος. Ψηφιοποιούμε για να πετύχουμε τη βιωσιμότητα».

Έδωσε έμφαση στο «πώς θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για πιο ανθρώπινες συνθήκες και όχι για να σχεδιάζουμε πράσινους, γυάλινους, αποστειρωμένους χώρους». «Οι τεχνολογίες θα πρέπει να αγκαλιάζουν τον πολίτη για να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή» επισήμανε. Ο ομιλητής τόνισε τη σημασία βιώσιμων μέτρων και έργων που να υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και των πολιτών αναφέροντας χαρακτηριστικά δράσεις, όπως αύξησης του πρασίνου, ανθεκτικότητας στις φυσικές καταστροφές και ενεργειακής αυτονομίας από ΑΠΕ μέσω ενεργειακών κοινοτήτων για ευάλωτα νοικοκυριά.    

 

Π. Σουρέτης: Η διείσδυση της τεχνολογίας στη ζωή μας έθεσε νέο status ως προς την ποιότητα

Στο έδαφος που κερδίζουν καθημερινά η τεχνολογία και ο έξυπνες εφαρμογές θέτοντας ένα νέο status ως προς την ποιότητα, αναφέρθηκε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Πέτρος Σουρέτης. «Οι άνθρωποι ορίζουν ως κριτήριο την ύπαρξη υποδομών που θα τους επιτρέψουν να ζουν καλύτερα, να εργάζονται σε σύγχρονα περιβάλλοντα, να απολαμβάνουν τη φύση μέσα στον αστικό ιστό» σημείωσε ο κ. Σουρέτης τονίζοντας ότι δεν είναι σύμπτωση ότι η ΕΕ θέτει στόχο μία κοινωνία ανθεκτική στο κλίμα έως 2050.

Εστίασε επίσης στην ανάγκη οι κατασκευαστικές εταιρείες να ανταποκριθούν στον νέο τομέα ανάπτυξης της αγοράς τονίζοντας την «συνάφεια μεταξύ ποιότητας και ασφάλειας με ποιότητα υποδομών που διατίθενται». Ο κ. Σουρέτης αναφέρθηκε στα smart έργα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα Μέσα Μεταφοράς, τα δίκτυα οπτικών ινών, το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και συμπλήρωσε ότι «έχουμε υλοποιήσει σε επίπεδο αυτοκινητόδρομων και σε επίπεδο αεροδρομίων δύο projects, τα οποία εξασφαλίζουν παραγωγή πράσινης ενέργειας, ένα managements system smart το οποίο βοηθάει στην έξυπνη κατανάλωση ενέργειας και τελικά καταλήγουμε να έχουμε αυτονόμηση και να έχουμε πράσινες υποδομές οι οποίες πραγματικά μπορούν να ανταπεξέλθουν στην απαίτηση τόσο σημαντικών πραγμάτων.»

 

Κ. Καρατσώλης: Πρέπει να έχουμε ένα συμμετοχικό μοντέλο για να προχωρήσουμε

Στην ανάγκη ενός συμμετοχικού μοντέλου προκειμένου να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Καρατσώλης, Δικηγόρος, DTK Law Firm. Παρατήρησε ότι «τα νομικά κείμενα δεν μας λείπουν», ενώ αναφέρθηκε στο κλιματικό σύμφωνο, «μία ολιστική προσέγγιση για το πώς ερχόμαστε σε κοινή συμφωνία, ένα masterplan και μετρήσιμα στοιχεία».

Στη συνέχεια κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις ενός συμμετοχικού μοντέλου, κάνοντας λόγο για:

·         Ομάδες Μηχανικών Γειτονιάς με άμεση συμμετοχή ενδιαφερομένων κατοίκων και φορέων, κατανόηση τοπικών προβλημάτων, άμεση επαφή με τα προβλήματα, συμμετοχή στη λύση.

·         Δημιουργία εργαλειοθήκης δικαίου σε επίπεδο σχεδιασμού πόλης, γειτονιάς, μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

·         Πιστοποίηση των αλλαγών στους δήμους.

 

Χρ. Ταραντίλης: Η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες που εφαρμόζουν ένα πλήθος εφαρμογών SmartCities

Στο πλήθος των εφαρμογών SmartCities που εφαρμόζει η Ελλάδα αναφέρθηκε ο Εταίρος, Επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Διοίκησης και Δημοσίου, ΕΥ Ελλάδος κ. Χρήστος Ταραντίλης τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε μέσω της τεχνολογίας να φέρουμε τον κόσμο σε συμμετοχή».

Δίνοντας τον ορισμό της έξυπνης πόλης αναφέρθηκε σε «μία πόλη που έχει ένα θεμελιώδες εργαλείο για να υλοποιεί την τεχνολογία για να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό περιβάλλον υπηρεσιών και πετυχαίνουν βιωσιμότητα και ανάπτυξη». Σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη «η Ελλάδα μέσα στις χώρες που εφαρμόζουν ένα πλήθος εφαρμογών smartcities» όπως για παράδειγμα η απομακρυσμένη παρακολούθηση υγείας.  Στις προκλήσεις ανέφερε την διασυνδεσιμότητα και τα ακριβή δεδομένα.

«Η τεχνολογία δεν είναι το παν, το παν είναι να υπάρχει συνεργασία δήμου, πολιτών, επιχειρήσεων γιατί αλλιώς δεν θα υπάρχει συμμετοχή και διασφάλιση του απόρρητου και γενικότερα της ασφάλειας των δεδομένων».

 

Δ. Μαντάς: Ήρθε η ώρα να βρούμε τον τρόπο για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών

Στην ανάγκη αξιοποίησης σύγχρονων εργαλείων που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον πολίτη, αναφέρθηκε ο κ. Διονύση ςΜαντάς ICTSalesHead of Smart Cities, OTEGroup. Όπως επισήμανε «για να είναι βιώσιμες οι μεγάλες πόλεις χρειάζεται στρατηγική και ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, όραμα. Αυτό που ξεχωρίζει μία πόλη είναι αν μπορεί να αξιοποιήσει το αναπτυξιακό δυναμικό της».

Ο κ. Μαντάς παρατήρησε ότι «καλούμαστε με υποδομές της προηγούμενης δεκαετίας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ήρθε η ώρα να βρούμε τον τρόπο για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών και να θωρακίσουμε το αστικό περιβάλλον». Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Μαντά, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον πολίτη η αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων. «Με εργαλείο την τεχνολογία μπορούν να γίνουν πολλά», κατέληξε.