Τετ, 03 Ιουλ 2024
Αρχική  > Προσλήψεις - Εργασιακά

100.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

29/9/2020

Υπεγράφη η Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών για το μεγάλο ανοιχτό πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Το νέο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ, επιδοτεί για 6 μήνες όλο το μη μισθολογικό κόστος που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, κινητροδοτώντας νέες προσλήψεις, ενώ, παράλληλα, εξασφαλίζει με ειδική ρήτρα τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Διαθέτει ειδική μέριμνα για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς η κάθε θέση εργασίας θα επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μισθού, πέραν της κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ θα καλύπτει και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου 2020 και θα «τρέχει» μέχρι εξαντλήσεως των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Αναλυτικότερα, δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ, κατά την ημερομηνία υποβολής της Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης ένταξης.

Στο Πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όσοι εργαζόμενοι προσληφθούν από την 1/10/2020 και εφεξής, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, με πλήρη ή μερική απασχόληση, στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι, κατά τη στιγμή της πρόσληψής τους δεν πρέπει:

α) να είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση-εργοδότη, ως προσδιορίζεται με τον ΑΦΜ, για τουλάχιστον 1 μήνα πριν από την ημερομηνία πρόσληψής τους.

β) να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση – εργοδότη.

Κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος επιδότησης των νέων θέσεων εργασίας δεν επιτρέπεται η μεταβολή των όρων των συμβάσεων εργασίας των ωφελουμένων του προγράμματος.

Μετά το πέρας των 6 μηνών ο εργαζόμενος μπορεί να συνεχίσει την εργασία του στην επιχείρηση - εργοδότη που τον προσέλαβε, εφόσον και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος αμείβεται εξ ολοκλήρου πλέον από την επιχείρηση - εργοδότη.

Οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι μπορούν να παράσχουν την εργασία τους και με το σύστημα της εξ αποστάσεως, εφόσον η φύση της εργασίας τους το επιτρέπει.

Για τη διαδικασία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα καθώς και της επιδότησης των 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού για όσους εξ αυτών είναι μακροχρόνια άνεργοι, όπως ορίζονται στην ΚΥΑ, ορίζεται ως αρμόδιος Φορέας το Υπουργείο Εργασίας.