Δευ, 01 Ιουλ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Βαγγέλης Ηλιάδης, M.Sc. Βιολόγος – Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος της Ένωσης Χαλκιτών Αθήνας – Πειραιά

30/1/2014
Ο Δήμος της Χάλκης στα Δωδεκάνησα είχε την τύχη εκτός από τη φυσική και αρχιτεκτονική του ομορφιά, να προστατεύεται από χαρακτηρισμούς (παραδοσιακός οικισμός, περιοχή Natura 2000), από χαρακτηρισμένα κτήρια (διατηρητέα) και βέβαια από Προεδρικά Διατάγματα (ΦΕΚ 362/2002 και ΦΕΚ 402/2002).
Η αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, άνοιξε και την όρεξη πολλών ιδιοκτητών που είδαν την ευκαιρία να πλουτίσουν σε βάρος του αρχιτεκτονικού ύφους του νησιού, σε βάρος της ίδιας τους της κληρονομιάς. Η πλεονεξία να εκμεταλλευτούν ακόμα και ένα μέτρο από κοινόχρηστη γη ή βράχο στη θάλασσα, σε συνδυασμό με τις ύποπτες πολεοδομικές άδειες που κατά καιρούς εμφανίζονται από την Πολεοδομία της Ρόδου και το ΣΧΟΠ (Συμβούλιο Χωροταξίας οικισμού και Περιβάλλοντος), συνθέτουν ένα άκρως ανησυχητικό σκηνικό.
Ένα σκηνικό που επιβαρύνει η μετάθεση ευθυνών: ο Δήμος Χάλκης δηλώνει ανήμπορος και αναρμόδιος να επέμβει και ‘’δείχνει’’ την πολεοδομία Ρόδου και το ΣΧΟΠ ως υπευθύνους. Αυτοί με τη σειρά τους ‘’δείχνουν’’ την Γεν Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου. Οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές στο νησί, περιμένουν καταγγελία για κάθε περίπτωση ξεχωριστά για να ενεργοποιηθούν. Και οι κάτοικοι – αυτοί που βλέπουν να χάνεται η γραφικότητα και η ξεχωριστή ομορφιά  του οικισμού των προγόνων τους, περιμένουν απλώς την πολιτεία να επιληφθεί.
 
Ή Ένωση Χαλκιτών Αθήνας - Πειραιά, απέστειλε τον Μάιο 2010, επιστολή προς το Δήμο, την Αστυνομία, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χάλκης, την οποία κοινοποίησε στην Πολεοδομία Ρόδου, με την οποία εκφράζει ανησυχία και προβληματισμό, για το ότι κάποιοι ιδιοκτήτες στον οικισμό του νησιού κλείνουν την ελεύθερη πρόσβαση από τα σοκάκια προς τη θάλασσα ενώ άλλοι αυθαιρετούν κατασκευάζοντας ή επεκτείνοντας πέργκολες στην προκυμαία. Στην επιστολή επισυνάπτεται σε οπτικό δίσκο (CD), αναλυτικό φωτογραφικό υλικό (Αυγούστου 2009) με το οποίο καταγράφεται η μέχρι τότε φυσική ακτογραμμή του παραδοσιακού οικισμού.
Στην ίδια επιστολή η Ένωση Χαλκιτών, επικαλείται το νόμο 2971/2001 (άρθρα 1, 2, 29, περί αιγιαλού και παραλίας, κοινόχρηστων χώρων και κυρώσεων αντίστοιχα) και ευελπιστεί στη συνεργασία των αρμόδιων δημόσιων φορέων και συλλόγων, ώστε να σταματήσει η παράνομη αυτή πρακτική η οποία αλλοιώνει την παράκτια φυσική ακτογραμμή του οικισμού.
Λίγο λιγότερο από τέσσερα χρόνια πέρασαν και καμία απάντηση από κανέναν. Το Δ.Σ της Ένωσης Χαλκιτών Αθήνας – Πειραιά, επανήλθε με νέα (15/11/2013), περισσότερο αυστηρή επιστολή προς την πολεοδομία Ρόδου και το ΣΧΟΠ, με κοινοποίηση στο Δήμο Χάλκης, αναφέροντας ότι επιφυλάσσεται να στραφεί κατά των αρμόδιων φορέων, εξαντλώντας κάθε ένδικο μέσο.
Ακολούθησαν απαντήσεις:
-          του ΣΧΟΠ Ν. Δωδεκανήσου (11.12.2013), όπου κοινοποιεί λόγω αρμοδιότητας την σχετική αλληλογραφία στο Υπουργείο Οικονομικών στην Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου.
-          του Δήμου Ρόδου, Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Τμήμα Μελετών και Εφαρμογών (17-12-2013), όπου αναφέρει ότι έχει ζητήσει από τον Δήμο Χάλκης τις ενέργειές του ώστε να ολοκληρωθεί η Κύρωση δικτύου κοινόχρηστων χώρων οικισμών στερουμένων εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου
- της Γεν Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών (3/1/2014), όπου κοινοποιεί την σχετική αλληλογραφία στο Υπουργείο Οικονομικών στην Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου και παρακαλεί για τις άμεσες ενέργειες.
Σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα μας, όπου τα προβλήματα είναι μεγάλα, ο εφιάλτης θα είναι να θυσιαστεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και παράδοση στο όνομα ενός εύκολου κέρδους κάποιων, ενός ωχαδερφισμού άλλων και μιας γραφειοκρατικής δυσλειτουργίας.