Δευ, 01 Ιουλ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Ντίνα Μπέη, υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς

19/10/2009
Είναι πολύ σημαντικό, πολιτικά και ιδεολογικά, να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα μας πρέπει να επιλέξει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, αυτό της πράσινης ανάπτυξης. Οι περιβαλλοντολογικοί όροι το επιβάλλουν. Στην «καμένη» Αττική δεν χωράει ούτε ένα παραπάνω μέτρο τσιμέντου. Η «πράσινη οικονομία», αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για να διατηρήσουμε και κυρίως να βελτιώσουμε το επίπεδο στην ποιότητα ζωής μας.

Είναι επιτακτικό για να υπάρξει παρόν και μέλλον να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να προσχωρήσουμε στο μοντέλο μιας «πράσινης οικονομίας» που θα στηρίζεται σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και στις νέες τεχνολογίες, που θα προκρίνει καινοτόμες τεχνολογικές χρήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, που δεν θα φοβάται τις νέες τεχνολογίες για τη μείωσης υγρών και αερίων ρύπων. Η επιλογή της πράσινης οικονομίας αναγκαστικά συνοδεύεται και από μια άλλη συμφωνία για μια Διοικητική Μεταρρύθμιση που ακριβώς θα μπορεί να στηρίξει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που επιβάλλουν οι καιροί.

Ξέρουμε καλά όλοι ότι είναι τουλάχιστον αναποτελεσματικό το σημερινό σύστημα διοίκησης με την πολυαρχία που παρατηρείται, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, την έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού και συνεργασίας, σε συνδυασμό με τη διάχυση ευθυνών.

Έχουμε ανάγκη από μια διοικητική μεταρρύθμιση που θα βάζει τέλος σε όλα αυτά και θα μεταφέρει πόρους και αρμοδιότητες στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης.
Είναι ανάγκη να περάσουμε σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, με ισχυρές αποκεντρωμένες δομές. Η έλλειψη σχεδίου και εμπιστοσύνης στην αυτοδιοίκηση και στις δυνάμεις της δεν ταιριάζει σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Εάν δεν ενισχυθεί η πίστη στη συμμετοχή και στις αποκεντρωμένες δομές διοίκησης ως το μοναδικό δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, τότε το μοντέλο της πράσινης οικονομίας θα μείνει στα χαρτιά.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της περιφερειακής ανάπτυξης πρέπει να περάσει εξολοκλήρου στα χέρια της Αυτοδιοίκησης. Ειδικά στις μεγάλες πόλεις με τα μεγάλα συσσωρευμένα προβλήματα η μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση είναι η ενδεδειγμένη λύση. Αρκεί να την εμπιστευτούμε πραγματικά και να της δώσουμε τους πόρους και τα μέσα και την ευθύνη να ασκήσει κρατικές αρμοδιότητες

Η Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται εκ των πραγμάτων πιο κοντά στο πολίτη μπορεί να αναλάβει και στην Ελλάδα τομείς όπως τη παιδεία, την κοινωνική πολιτική, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της εργασίας, την προστασία και ενημέρωση του καταναλωτή, τον πρωτογενής τομέας, την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, τον πολιτισμό και τουρισμό αλλά και την διαχείριση των τελευταίων ελεύθερων χώρων.

Το μεγάλο έργο της ανάπλασης του ιστορικού πάρκου του Πεδίον του Άρεως αλλά αυτό του Αττικού Άλσους που προχωράνε από την Υπερνομαρχία, είναι δύο παραδείγματα στα οποία το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης ήδη δοκιμάζεται. Η ανάπλαση τηρεί όλες τις σύγχρονες μεθόδους σεβασμού του αττικού περιβάλλον: ειδική φύτευση, κομποστοποίηση, φωτισμός με εξοικονόμηση ενέργειας κτλ. Τα έργα που θα γίνουν πραγματικά θα μεταμορφώσουν αυτό τον μεγάλο πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας και θα του δώσουν ζωή αλλά εάν το κράτος δεν μας δώσει τη δυνατότητα της συντήρησης και φύλαξης του πάρκου μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασής του, τότε η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται θα πάει χαμένη.
Γι αυτό χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου έγκαιρα ως Υπερνομαρχία. Πρέπει να μας δοθούν άμεσα οι δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να αναγεννήσουμε τις πράσινες εστίες της Αθήνας (Πεδίο του Άρεως και Αττικό Άλσος) αλλά κυρίως να τις διατηρήσουμε και να τις αναπτύξουμε παραπέρα.