Δευ, 01 Ιουλ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Γιώργος Παπαβασιλείου, Νομάρχης Άρτας

13/11/2009
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί βασική προτεραιότητα της παγκόσμιας κοινωνίας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση με την οδηγία 2001/77/ΕΚ, έχει θέσει ως στόχο, μέχρι το 2010, το 22,1% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κοινότητα να προέρχεται από ΑΠΕ.

Ειδικώς για την Ελλάδα, οι εθνικοί στόχοι είναι το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας πρέπει να ανέλθει, σε 20,1 % μέχρι το 2010 και σε 29% μέχρι το 2020.

Το ενδιαφέρον για την ευρύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ, καθώς και για την ανάπτυξη αξιόπιστων και οικονομικά αποδοτικών τεχνολογιών που δεσμεύουν το δυναμικό τους παρουσιάσθηκε αρχικά μετά την πρώτη πετρελαϊκή χρήση του 1979 και παγιώθηκε την τελευταία δεκαετία, μετά τη συνειδητοποίηση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Τα εγγενή πλεονεκτήματα των ΑΠΕ και κυρίως η ουσιαστική συμβολή τους στην ενεργειακή απεξάρτηση της ανθρωπότητας από τους εξαντλήσιμους ενεργειακούς πόρους, επιτάσσουν αυτήν τη στροφή.

Για πολλές χώρες, οι ΑΠΕ αποτελούν μία σημαντική εγχώρια πηγή ενέργειας, με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Συνεισφέρουν σημαντικά στο ενεργειακό τους ισοζύγιο, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης από το ακριβό και εισαγόμενο πετρέλαιο και στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού τους εφοδιασμού. Παράλληλα, συντελούν και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς έχει πλέον διαπιστωθεί ότι ο ενεργειακός τομέας είναι ο πρωταρχικός υπεύθυνος για τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), είναι τα εξής:
 Είναι πρακτικά ανεξάντλητες πηγές ενέργειας
 Είναι εγχώριες πηγές ενέργειας και συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτητοποίησης
 Είναι διάσπαρτες γεωγραφικά και οδηγούν στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος
 Προσφέρουν τη δυνατότητα ορθολογικής αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων
 Έχουν συνήθως χαμηλό λειτουργικό κόστος
 Οι επενδύσεις των ΑΠΕ είναι εντάσεως εργασίας, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο
 Είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο

Με την ευκαιρία αυτή, σας αναφέρω ότι σε επίπεδο Νομού Άρτας η προώθηση ενός προτύπου αειφόρου, ισόρροπης και διαρκούς ανάπτυξης που συνδυάζει την ποιότητα του περιβάλλοντος, την ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού συστήματος και την κοινωνική συνοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις φυσικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες της περιοχή μας, αποτελεί την αναπτυξιακή πολιτική μας για το Νομό μας.

Ένας μεγάλος αναπτυξιακός μας στόχος είναι η δημιουργία βιομηχανικού πάρκου (ΒΙ.ΠΑ.) στον Νομό μας, όπως επίσης και η αξιοποίηση του επίσημα αναγνωρισμένου γεωθερμικού πεδίου της πεδιάδας της Άρτας στην περιοχή Συκιών (ΦΕΚ 1058/Β/09), το οποίο έχει μελετηθεί σε έκταση περίπου 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων αλλά εκτείνεται σε περίπου 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με θερμοκρασία ρευστών να φθάνει κατά τόπους τους 49 οC και το βεβαιούμενο ενεργειακό του δυναμικό in situ φθάνει τους 120.000 ισοδύναμου πετρελαίου ανά έτος. Με τη χρήση αυτής της γεωθερμικής ενέργειας, με χαμηλό κόστος θα δοθεί η δυνατότητα σε σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες για παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, ανάπτυξη των δυνατοτήτων αξιοποίησης αυτού του φυσικού πλούτου για τη θέρμανση θερμοκηπίων, ιχθυοκαλλιεργειών, τουριστικών εγκαταστάσεων (Spa) και γενικά όπου απαιτείται θέρμανση χώρων και εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πετρελαίου.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει στο Νομό επίσης για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα από ιδιώτες, εκατό άδειες περίπου είναι σε αναμονή ενώ έχουν εγκριθεί την τελευταία χρονιά 11 με συνολική ισχύ 300 κιλοβατ ώρες.

Εν κατακλείδι, η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και των άλλων μορφών της ενέργειας, σε συνδυασμό με την επιτακτική πλέον ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητάς του, ενισχύει το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας και κυρίως των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς.

Οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο, σε τέτοιο βαθμό που εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και πριν οι εξελίξεις λάβουν την μορφή χιονοστιβάδας και αποκλειστεί ο δρόμος της αναστροφής, ο πλανήτης που θα προκύψει στο τέλος του 21ου αιώνα, δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Από τα πρώτα σημάδια των κλιματικών αλλαγών που καταγράφονται με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα σε όλο τον πλανήτη, είναι φανερό σε όλους ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Είναι αδήριτη ανάγκη να μειωθεί η παραγωγή ενέργειας από καύση ορυκτών καυσίμων και να αυξηθεί στα μεγαλύτερα δυνατόν επίπεδα η παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Προφανώς λοιπόν, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα των ηγεσιών όλου του πλανήτη και φυσικά ημών των ιδίων, αφού κάθε μέρα που χάνεται μας φέρνει πιο κοντά σε μη αναστρέψιμες ανεξέλεγκτες εξελίξεις.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε να αγνοήσουμε το πρόβλημα, ούτε να καθυστερήσουμε την αντιμετώπισή του. Λύσεις υπάρχουν. Λύσεις εφικτές και βιώσιμες.

Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ταχύτατη, μεγάλης κλίμακας ορθολογική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) συνιστούν δύο, ίσως και μοναδικά, όπλα στην φαρέτρα μας για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής και βιώσιμης λύσης στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αλλά και στην εξασφάλιση του ενεργειακού μας μέλλοντος.