Δευ, 01 Ιουλ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Γιάννης Γλύκας, Δήμαρχος Περάματος

25/1/2010
Βρισκόμαστε προ των πυλών μιας σπουδαίας διοικητικής μεταρρύθμισης, της μεγαλύτερης ίσως θεσμικής παρέμβασης στη χώρα μας. Η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της εποχής μας προχωρά στην επαναθεμελίωση της Αυτοδιοίκησης και με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» επιχειρεί γενναίες καινοτομίες, προκειμένου να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών σε κάθε επίπεδό τους.
Κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει το ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που δεν οδηγείται από προσωπικά και κομματικά συμφέροντα. Αντίθετα, κατατέθηκε προς διαβούλευση ένα πρόγραμμα που συντάχθηκε με μοναδικό κίνητρο τον απεγκλωβισμό των τοπικών κοινωνιών από ξεπερασμένες διοικητικές πρακτικές και που εγγυάται την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της διακυβέρνησης του κράτους και προς αυτή την κατεύθυνση κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής. Όλοι μας καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Τα οφέλη που μας εγγυάται ο «Καλλικράτης» είναι πολλά.

Καταρχήν, η ενίσχυση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ενδυναμώνει την αποκέντρωση που χρειάζεται η χώρα μας και δημιουργεί ακόμα πιο ισχυρούς δήμους. Δημιουργεί έτσι ένα διοικητικό μοντέλο ανθεκτικό στο χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει η σιγουριά του μόνιμου, πάνω στο οποίο θα μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε.

Επιπλέον, με την ισχυροποίηση της Περιφέρειας επιτυγχάνεται η μεταφορά εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση κι επεκτείνεται ο δημοκρατικός χαρακτήρας της Πολιτείας μας.
Ένα, ακόμα, ζητούμενο που ο «Καλλικράτης» φαίνεται πως μας εξασφαλίζει είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη, μιας και μέσω των ισχυρών δήμων που θα προκύψουν θα είναι αποτελεσματικότερη η παροχή υπηρεσιών, κυρίως μέσω των νέων θεσμών όπως του Συνηγόρου του Δημότη, αλλά και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Στα υπέρ του «Καλλικράτη» είναι και η εισαγωγή δύο ακόμα νέων στοιχείων στο τρόπο διοίκησης, όπως η διαβούλευση και η δημιουργία νέων θεσμικών ελέγχων. Πρόκειται για χαρακτηριστικά του νέου διοικητικού μοντέλου που μας εγγυώνται μια διαδικασία συλλογικών αποφάσεων, περιορίζοντας έτσι την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.
Βέβαια, το οικονομικό βάρος αυτής της προσπάθειας είναι τεράστιο. Μέσα, όμως, από την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, που προτείνεται, θα προκύψουν πόροι, οπότε εξασφαλίζεται και η οικονομική θεμελίωση αυτού του εγχειρήματος.

Διαπιστώνω ότι υπάρχει ειλικρινής διάθεση να προκύψει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο αποκεντρωμένης διοίκησης κι επιβάλλεται να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση μέσω του διαλόγου. Είμαι βέβαιος ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένα στοίχημα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κερδίσει».