Δευ, 01 Ιουλ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Βασίλης Βασιλόπουλος, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ, δημότης Γέρακα

27/3/2010
Πολλοί αναρωτώνται εσχάτως για το ποιο είναι το διακύβευμα ή και το πρόταγμα της μεγαλύτερης μεταπολιτευτικής αλλαγής στη χώρα, του Καλλικράτη.
Ενδεχομένως αυτή η απάντηση να κρίνει και τις εξελίξεις για τη χωροταξία, τις αρμοδιότητες, τα πρόσωπα, την οικονομική ανάπτυξη και τον κοινωνικό χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών σε μια Ελλάδα των πόλεων και των περιφερειών.
Ειδικότερα στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης θεωρείται ότι η έννοια της κοινωνικής ευθύνης σε κάθε κοινωνικό μέγεθος, από τον πολίτη, την οικογένεια, τη γειτονιά, το δημοτικό διαμέρισμα, την ιδιωτική επιχείρηση έως και τη Δημοτική Αρχή, θα είναι η μόνη, ικανή και αναγκαία συνθήκη για να κριθούν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό η επίπτωση της οικονομικής κρίσης σε μια τοπική Νέα Πολιτεία.
Προφανώς, ο καθένας αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο την κοινωνική ευθύνη, πλην όμως, όλοι είναι σε θέση να αποφανθούν για το πόσο υπεύθυνη είναι η στάση ενός προσώπου ή μιας κοινωνικής ομάδας έναντι των υπολοίπων στην ίδια κοινότητα.
Τούτο συνάγεται εύκολα από το βαθμό που ενισχύεται η κοινωνική συνοχή από τις πράξεις και τις παραλείψεις κυρίως των Δημοτικών Αρχόντων οι οποίοι πιστώνονται ή χρεώνονται τα αποτελέσματα των λόγων και των έργων τους. Προς επίρρωση ο οποιοσδήποτε άρχων, ακόμη και πολιτευτής, δεν λαμβάνει υπόψη τον πολίτη, δεν συμμερίζεται την κοινωνική ευθύνη του ως γνώμονα και δεν ενισχύει την κοινωνική συνοχή αλλά αντιθέτως διχάζει για ιδιοτελείς λόγους, καταφανώς κινδυνεύει να υποστεί την ταπείνωση της εγκατάλειψης από το ίδιο του το …. στράτευμα.
Στην περίπτωση των πόλεών μας
Στην περίπτωση της Παλλήνης, του Γέρακα και της Ανθούσας, είναι φανερό ότι εκτός του απολογισμού των δημοτικών αρχόντων, του οραματικού σχεδίου που θα παρουσιάσουν οι υποψήφιοι και των συσχετισμών, αυτό που θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο είναι το πόσο κοινωνικά ευαίσθητος είναι ο κορμός της κάθε πρότασης.
Η οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα, θα προκαλέσει επιπτώσεις τέτοιου βαθμού ώστε θα διαρρηχθούν ακόμη και οι συνεκτικοί ιστοί μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά. Από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ενός σχολείου και τη φιλοζωϊκή οργάνωση, έως και την κίνηση πολιτών για το έκτρωμα της υπαίθριας διαφήμισης, η κοινωνική ευθύνη θα είναι ίσως ο μόνος λόγος για τον οποίο τέτοια μαζικά κινήματα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα ύπαρξης και αποτελεσματικής δράσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι που θα ζητήσουν την ψήφο μας θα πρέπει να μιλούν για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, παρουσιάζοντας ένα αξιόπιστο πρόγραμμα αυταπόδεικτης κοινωνικής ευθύνης, χωρίς μεροληπτικές προσεγγίσεις και πάντως οι υποψήφιοι θα πρέπει να αγωνίζονται εμπράκτως για την κοινωνική συνοχή, ξεκινώντας ίσως από τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη, το πρόγραμμα υποδομών για την εξυπηρέτηση του Δημότη και την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης χωρίς την εύκολη ανατιμητική λύση των εύκολων πολιτικών ηγετίσκων, κομματικών υποψηφίων για κάθε χρήση.
Με άλλα λόγια ο αγώνας τους για τη Νέα Πολιτεία της Παλληνίδος Αθηνάς θα είναι δύσκολος και δεν θα περνά από κομματικά γραφεία αλλά από το χέρι των δημοτών!

Πηγή εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ http://www.neologos.gr/