Δευ, 01 Ιουλ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Μιχάλης Αγραφιώτης, δημοσιογράφος

21/4/2010
Η Δυτική Μακεδονία οφείλει να προχωρήσει σε τροχιά δυναμικής πορείας. Στόχος και σκοπός πρέπει να είναι η αειφόρος και διαρκής ανάπτυξη, η οποία θα δώσει τα εφόδια για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση που θα αναλάβει την τύχη της Δυτικής Μακεδονίας από το 2011 οφείλει να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη της περιοχής, σε όλα τα επίπεδα και τις πτυχές της.

Οι βασικοί πυλώνες στήριξης της Δυτικής Μακεδονίας είναι η ενέργεια και η αειφόρος ανάπτυξή της, μέσω της ορθολογικής χρησιμοποίησης του λιγνίτη και της κατασκευής υποδομών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή- όπως υδροηλεκτρικά, ηλιακά και ανεμογεννήτριες- για σίγουρη ανάπτυξη και σταθερή παραγωγή την μεταλιγνιτική περίοδο, η τουριστική αναβάθμιση και η αξιοποίηση των θέρετρων της περιοχής, η βιομηχανική ανάπτυξη στηριζόμενη στο φυσικό πλούτο και στην τεχνοτροπία, η αξιοποίηση του υδροφόρου ορίζοντα για την μελλοντική υδροδότηση Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και η ακαδημαϊκή ισχύ της περιοχής αναπτύσσοντας το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Καταλυτικό ρόλο, στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας θα δώσει η κατασκευή της σιδηροδρομικής «Εγνατίας», δηλαδή η συνέχιση του σιδηροδρομικού δικτύου προς Καλαμπάκα, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα, όπως και η ανάπτυξη των αεροδρομίων Κοζάνης και Καστοριάς. Όλα αυτά φυσικά θα πρέπει να αναπτυχθούν παράλληλα με τη βελτίωση του Συστήματος Υγείας της περιοχής, την ανάδειξη του πολιτισμού και της παράδοσης, που θα έχουν πρακτικό αποτέλεσμα, τη διεύρυνση της κοινωνικής αναβάθμισης της περιοχής.

1. Στόχος μας να μη χαθεί ούτε ένα watt! Ανάπτυξη πρωτοποριακής βιομηχανίας σε ΑΠΕ

Ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές και μεταλιγνιτική περίοδος είναι οι τρεις έννοιες που πρέπει να προδιαγράψουν το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας σε επίπεδο ενέργειας και ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της βιομηχανίας που θα αφόρα τον εξοπλισμό για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο λιγνίτης αποτελεί το ενεργειακό οξυγόνο της χώρας. Η ΔΕΗ πρέπει να χειριστεί το λιγνίτη με σύνεση και πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον. Γι’ αυτό επιβάλλεται η καύση του λιγνίτη να διέπεται από ορθολογική διαχείριση, σε νέες σύγχρονες μονάδες χωρίς να μολύνουν το περιβάλλον. Στόχος πρέπει να είναι μέχρι το 2020 να έχουν αντικατασταθεί όλες οι παλιές μονάδες με νέες σύγχρονης τεχνολογίας ή μέρος αυτών και όσες δεν αντικατασταθούν να χρησιμοποιούνται μόνο για έκτακτη ανάγκη. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα πρέπει να παραμείνει στη Δυτική Μακεδονία δημιουργώντας υποδομές για παραγωγή ενέργειας μέσω των Ανανεώσιμων πηγών. Είναι επιβεβλημένη η δημιουργία περισσότερων πάρκων παραγωγής από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Η ενέργεια που παράγεται από το λιγνίτη είναι ανάγκη σταδιακά να αντικατασταθεί από ενέργεια που θα παράγεται επίσης στη Δυτική Μακεδονία. Δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε ένα watt. Το βιομηχανικό μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να αναπτυχθεί και να πρωτοπορήσει στις μονάδες κατασκευής εξοπλισμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Εκεί θα μπορεί στηριχτεί -με επιχειρήματα και αποτέλεσμα- η μεταλιγνιτική περίοδος.

2. Στόχος να γίνει ο πρώτος πόλος έλξης οικονομικού τουρισμού

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τουριστικά τον φυσικό πλούτο που βρίσκεται στους ορεινούς όγκους, στις λίμνες και στα ποτάμια( Πίνδος, Αλιάκμονας, Πρέσπες κ.α.). Επίσης, να αναδείξουμε τις ομορφιές των κατοικημένων περιοχών(Καστοριά, Ορεινά Γρεβενά κ.α.). Η Δυτική Μακεδονία προσελκύει κυρίως εσωτερικό τουρισμό. Για να γίνει ελκυστική η επίσκεψη τουριστών και η διαμονή τους στη Δυτική Μακεδονία, εκτός από την ανάδειξη αυτών και την διαφήμισή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, χρειάζεται να προσφέρει φθηνές και ελκυστικές τιμές διαμονής. Ο Έλληνας τουρίστας που θέλει να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί, σε εποχές οικονομικής κρίσης, επιθυμεί να ξοδέψει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Γι’ αυτό θα επιλέξει περιοχή που να μην έχει τα αρνητικά των παραθαλάσσιων περιοχών, αλλά να έχει μικρό κόστος. Η ιδανική περιοχή για τον Έλληνα Τουρίστα πρέπει να είναι η Δυτική Μακεδονία. Άρα χρειάζεται συνδυασμός ανάδειξης του φυσικού πλούτου, της παράδοσης και ελκυστικών τιμών για να επιτύχουμε αυξημένη προσέλευση τουριστών.

3. Υδροφόρος Ορίζοντας, πηγή για τη βόρεια Ελλάδα με οικονομικές προοπτικές

Η Δυτική Μακεδονία έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα να μπορεί να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες υδάτων, λόγω κυρίως του ποταμού Αλιάκμονα αλλά και της μορφολογίας της. Ήδη, η κεντρική Μακεδονία και η πόλη της Θεσσαλονίκης υδροδοτείται, εν μέρει, από τον ποταμό που πηγάζει από την Δυτική Μακεδονία. Με συστηματική διαχείριση αυτών των πόρων σε όλους τους Νομούς, θα μπορούσε να υδροδοτηθεί η Θεσσαλία και άλλες περιοχές που τα επόμενα χρόνια θα το έχουν ανάγκη. Σε αντάλλαγμα για την παροχή των πόρων θα μπορούσε να δοθεί στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ένα ποσό από την εκμετάλλευση των υδάτων, είτε για υδροδότηση, είτε για γεωργικούς σκοπούς. Στόχος είναι η προστασία και η διαφύλαξη του υδροφόρου ορίζοντα της Δυτικής Μακεδονίας, για αξιοποίηση από τους κατοίκους της ίδιας της περιοχής αλλά και των γειτονικών περιφερειών με αντάλλαγμα την καταβολή ενός ποσού μέσω των εταιρειών υδρεύσεων των περιοχών, που θα υδροδοτούνται με πόρους της περιοχής μας.

4. Πανεπιστήμιο πρότυπο για ενέργεια, περιβάλλον και ΑΠΕ

Η γνώση και η εμπειρία που υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία μπορούν να μετατρέψουν, με την κατάλληλη πολιτική βούληση, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα για θέματα ενέργειας -ανανεώσιμων και μη-, μόλυνσης και περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το έμπειρό διδακτικό προσωπικό μπορεί να δώσει μεγάλη δυναμική. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να δημιουργήσει σχολές με αποφοίτους που να αναλάβουν μελέτες και θέσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εμπειρία της ΔΕΗ και της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι ένα μεγάλο όπλο για την κατάκτηση της γνώσης στα θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να γίνει το πανεπιστήμιο «κορυφή» σε θέματα ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

5. Στόχος οι ολοκληρωμένες υποδομές

Οι υποδομές δεν επαρκούν για τη Δυτική Μακεδονία. Δυστυχώς το σύστημα Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας νοσεί σε μεγάλο βαθμό. Μία αποδεκτή λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί θα ήταν να δοθούν ειδικά οικονομικά και επαγγελματικά κίνητρα για να εγκατασταθούν γιατροί από άλλες πόλεις με υποχρεωτικό χρονικό όριο παραμονής στη θέση. Δεν υπάρχει προς το παρόν άλλος τρόπος επίλυσης του προβλήματος. Στο ζήτημα των μεταφορών είναι καιρός η περιοχή να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά και να συνδεθεί σιδηροδρομικά με τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Η Δυτική Μακεδονία πρόκειται να γίνει κόμβος μεταξύ Ιταλίας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας, εάν προχωρήσει το παραπάνω εγχείρημα. Μια περιοχή προχωρά σε ανάπτυξη μόνο με συγκροτημένες και αξιόπιστες υποδομές.