Δευ, 01 Ιουλ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Γιάννης Μίχας, Νομάρχης Πειραιά, επικεφαλής παράταξης " Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ"

30/4/2010
Το σχέδιο νόμου του «Καλλικράτη», που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός των Εσωτερικών, είναι ένα κείμενο απόλυτα σύμφωνο με τις αποφάσεις του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ, αφού ο κορμός, η συλλογιστική, η αντίληψη πάνω στην οποία έχει κτιστεί ταυτίζεται με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν προτείνει οι αιρετοί της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης.
 
Σηματοδοτεί μια νέα αρχή, αφού δεν οδηγεί σε προσωρινές λύσεις ή συμβιβαστικές διευθετήσεις, αλλά αποτελεί θεσμικό όχημα για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, για εξοικονόμηση πόρων, για ουσιαστική περιφερειακή ανάπτυξη, που ουσιαστικά μας λυτρώνει από το ασφυκτικό και αντιπαραγωγικό σύστημα δημόσιας διοίκησης, που μας βοηθά να ξεφύγουμε από την σπατάλη, την αναξιοκρατία, τη διαφθορά.

Ταυτίζεται με το Όραμά των αυτοδιοικητικών στελεχών για γενναία αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, από την Κεντρική Διοίκηση προς την Αυτοδιοίκηση, με απώτερο στόχο τη λειτουργία του Κράτους ως Κράτους – Στρατηγείου αφού :
Βλέπουμε να απονέμονται, τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις πολύ σημαντικές αρμοδιότητες που υπακούουν στο γενικό πρόσταγμα «Η ανάπτυξη στην αιρετή Περιφέρεια, η παροχή υπηρεσιών στον πολίτη στον Δήμο».
• Σε ό,τι αφορά τους διατιθέμενους πόρους βλέπουμε μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για την χώρα να αποδίδονται σημαντικότατοι δυναμικοί πόροι στον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης όπως είναι το 4 % επί του ΦΠΑ και το 2,4 % επί του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, που συνιστούν μια γενναία φορολογική αποκέντρωση.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι σαφώς και σε ένα κείμενο εκατοντάδων σελίδων τα περιθώρια βελτιστοποίησης είναι πολλά, γι΄αυτό όμως αυτή η μεταρρύθμιση έχει τεθεί σε διαβούλευση εδώ και μήνες, για να εντοπιστούν και να διατυπωθούν παρατηρήσεις που αφορούν από την ίδια την ιδεολογική του αφετηρία μέχρι και την τελευταία τεχνική του λεπτομέρεια.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που ξεκινά και η μεγάλη ευθύνη των αυτοδιοικητικών στελεχών που με την γνώση, την εμπειρία τους μπορούν να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες στον «Καλλικράτη», ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.
Τώρα είναι η ώρα τα αυτοδιοικητικά στελέχη να αποδείξουν τις δημοκρατικές τους αντοχές και τις αυτοδιοικητικές τους αρχές
 Τώρα είναι η ώρα τα αυτοδιοικητικά στελέχη να αποδείξουν ότι βάζουν στην άκρη προσωπικές στρατηγικές.
 Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουν ότι βάζουν στην άκρη μικροπολιτικές λογικές.

Γιατί την κρίσιμη ώρα της διαβούλευσης, δεν μπορεί να εκδηλώνονται φοβικά, συντηρητικά σύνδρομα και προσωπικές φιλοδοξίες απέναντι στην σημαντική αυτή αλλαγή.
 
Η αυτοδιοικητική γραφειοκρατία, και ο μικροκομματισμός πρέπει να νικηθούν.
Ο Καλλικράτης είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να τύχει αυτή τη στιγμή για την απαξιωμένη δημόσια διοίκηση.
Είναι αυτό ακριβώς που λέμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να μετατρέψουμε την κρίση σε πρόκληση για δράση.
Γιατί ο Καλλικράτης δεν είναι μέρος της κρίσης, είναι μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι μόνο από δημοσιονομικής απόψεως.
Το σχέδιο νόμου περιέχει τόσο σημαντικές αυτοδιοικητικές, δημοκρατικές, συμμετοχικές διαδικασίες και πρωτοβουλίες που ούτε και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ανέμεναν.
Πάντα βέβαια υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όμως με το κείμενο αυτό ανοίγει ο δρόμος για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση και στη δημόσια διοίκηση που έχει γίνει ποτέ στην χώρα μας.
Και φυσικά επιβεβαιώνεται η βούληση της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Εσωτερικών, του ιδίου του Πρωθυπουργού να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Κράτους όχι ως ένα επικοινωνιακού χαρακτήρα πυροτέχνημα, αλλά ως την κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων.

Ως τη μεταρρύθμιση που θα αλλάξει ριζικά και δημοκρατικά τη λειτουργία του Κράτους, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, θα καταπολεμήσει την αδιαφάνεια και την κακοδιαχείριση προς όφελος των πολιτών και της χώρας.