Δευ, 01 Ιουλ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Μιχ. Αθ. Αγραφιώτης, δημοσιογράφος

23/8/2010
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την πρωτοπόρο περιοχή ανάπτυξης και ευημερίας σε όλη τη χώρα. Αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση να αναθεωρηθούν όλα τα μέτρα και τα σταθμά που ίσχυσαν έως σήμερα, και ο αιρετός περιφερειάρχης να γίνει ο πραγματικός ηγέτης και κυρίαρχος της περιοχής, χαράζοντας πολιτική με ορίζοντα πεντηκονταετίας. Ο Τοπικός πόρος ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μίας ισχυρής οικονομίας αν βέβαια χρησιμοποιηθεί σωστά, και όχι όπως χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα όχι μόνο να παραμείνουμε στάσιμοι αλλά και να οπισθοδρομήσουμε. Ποιες πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει ο πρώτος περιφερειάρχης, συγκεκριμένα για τη Δυτική Μακεδονία;

Αειφόρος ανάπτυξη στην ενέργεια

Η Δυτική Μακεδονία, ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η κατάληξη των μονάδων της ΔΕΗ, έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια όχι μόνο για την ίδια αλλά και για ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας. Η ανάπτυξη των υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος σε συσχετισμό με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα στηρίζονται στο υπάρχον δίκτυο διανομής μπορούν να δώσουν στη Δυτική Μακεδονία την δυνατότητα να παραμείνει μία ισχυρή ενεργειακή περιφέρεια. Αρκεί η νέα περιφερειακή αυτοδιοίκηση να δώσει ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προχωρήσει σε αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων κατασκευής και εκμετάλλευσης υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής. Η όλη διαδικασία μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική καταπολέμηση της ανεργίας και στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων. Στόχος του αιρετού περιφερειάρχη θα πρέπει να είναι η ενεργειακή διασφάλιση της περιοχής με φθηνή και καθαρή ενέργεια.

Αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή

Η καταπολέμηση της ανεργίας θα γίνει επιτεύξιμη μόνο με την ουσιαστική ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής. Το ζεστό νερό των εργοστασίων μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των θερμοκηπίων της περιοχής και να προχωρήσουν οι αγρότες σε παραγωγή φθηνών οπωροκηπευτικών και λαχανικών με σκοπό την προώθηση προϊόντων στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο. Επίσης, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διασφαλίζει την κτηνοτροφική παραγωγή, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εξασφάλιση της αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη της. Υπάρχει η δυνατότητα για οργανωμένη προώθηση των κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής με φθηνό κόστος παραγωγής και ικανοποιητική κερδοφορία για τον παραγωγό. Επίσης, μπορεί να προωθηθεί έμπρακτα η παραγωγή προϊόντων με μεγάλη ζήτηση στη φαρμακοβιομηχανία, όπως του Κρόκου και άλλων πολλών προϊόντων. Στόχος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι η πραγματική, μόνιμη και ουσιαστική μείωση της ανεργίας μέσω της ανάπτυξης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, δημιουργώντας παράλληλα ένα μόνιμο και πραγματικό ακαθάριστο προϊόν για την περιοχή.


Διαφύλαξη και εκμετάλλευση υδάτινων πόρων

Η διασφάλιση υδάτινων πόρων αποτελεί ίσως το σημαντικότερο εφόδιο για μία περιοχή που στο μέλλον μπορεί να είναι ουσιαστικότερο και από την ενέργεια. Η Δυτική Μακεδονία, με σωστή διαχείριση, όχι μόνο μπορεί να διασφαλίσει τις δικές της ανάγκες αλλά και να προχωρήσει και στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, περιοχές οι οποίες στο μέλλον πρόκειται να έχουν πρόβλημα στην υδροδότηση. Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει η «δεξαμενή» υδάτων της Βόρειας Ελλάδας κάτι που σημαίνει ότι η δραστηριότητα της περιοχής και του κέντρου των Βαλκανίων θα στηρίζεται ουσιαστικά στα αποθέματα της περιοχής μας. Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση οφείλει να προστατεύσει και να διαφυλάξει τον υδροφόρο ορίζοντα και τα επιφανειακά νερά, γιατί αυτά θα αποτελέσουν πόρους όχι μόνο ανάπτυξης αλλά και επιβίωσης μεγάλου μέρους της χώρας. Στόχος της επόμενης περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη των πλούσιων αποθεμάτων σε νερό διότι στο μέλλον θα αποτελούν το «οξυγόνο» της Βόρειας Ελλάδας.

Ενδυνάμωση των υποδομών της περιοχής


Τα τελευταία χρόνια υπήρξε οπισθοδρόμηση στα ζητήματα υποδομών της περιοχής. Εκτός της Εγνατίας, το τοπικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά σε πολλά σημεία κατέστη ακόμη πιο επικίνδυνο. Αυτό πρέπει να αποτελέσει παρελθόν και η περιοχή να προχωρήσει με σταθερά βήματα στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου. Παρά τις αρνητικές εξελίξεις με τον ΟΣΕ, θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός, βάσει των απελευθερωμένων μεταφορών, ώστε να υπάρξει σύνδεση Ηγουμενίτσας - Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – Γρεβενών – Κοζάνης – Πτολεμαϊδας – Φλώρινας – Έδεσσας – Θεσσαλονίκης. Η δημιουργία υποδομών για τα την λειτουργία δικτύου μέσων μεταφοράς σταθερής τροχιάς μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για την ισχυροποίηση του εμπορίου και της παραγωγής σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Στόχος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι η συνεχής συντήρηση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου, παράλληλα με την πίεση προς την κεντρική κυβέρνηση για την κατασκευή ενός αξιόπιστου σιδηροδρομικού δικτύου που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και της χώρας.

Ελαχιστοποίηση της ανεργίας και ενδυνάμωση της αγοράς

Η Ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει θέσεις εργασίας στους πολίτες της. Αυτό πρέπει να αποτελέσει υποχρέωση και για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, η οποία οφείλει να μειώσει στο απειροελάχιστο την ανεργία, εντοπίζοντας τρόπους για αύξηση των θέσεων εργασίας. Μέχρι σήμερα δεν μείναμε μόνο στάσιμοι αλλά η ανεργία αυξήθηκε κατά πολύ. Αυτό συνέβη διότι αντί να τοποθετηθεί ο Τοπικός πόρος σε έργα που θα άνοιγαν νέες μόνιμες και ουσιαστικές θέσεις εργασίας, τοποθετήθηκε σε έργα χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική. Η ανεργία μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με ελάχιστες κινήσεις. Κίνητρα για την ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, προώθηση για την ανάπτυξη τουριστικών μονάδων. Όλα αυτά θα ενισχύσουν την τοπική αγορά και οικονομία με αποτέλεσμα την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την παροχή υπηρεσιών. Στόχος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι η απόδοση κινήτρων με ανταπόδοση τις θέσεις εργασίας, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της μέσα σε μία ελεύθερη αγορά, ώστε να περιοριστεί η ανεργία και να ενισχυθεί η οικονομική αλυσίδα.
Με τους παραπάνω τρόπους μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο που μας οδήγησε η προηγούμενη Νομαρχιακή αρχή και να προχωρήσουμε σε μία νέα πορεία ουσιαστικής περιφερειακής αυτοδιοίκησης.