Δευ, 01 Ιουλ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Χρήστος Ζώης, Υφυπουργός Εσωτερικών:Η «Ψηφιακή Ελλάδα» βήμα βήμα, γίνεται πραγματικότητα.

1/4/2008
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στον παγκόσμιο χάρτη των δημοσίων υπηρεσιών μια ραγδαία ανάπτυξη νέων διοικητικών θεσμών, νέων πρωτοβουλιών στελέχωσης, νέων οργανωτικών δομών.
Mια ραγδαία εξάπλωση διοικητικών πληροφοριακών συστημάτων, σύγχρονων τεχνικών διοικητικών προβλέψεων και προγραμματισμού δημοσίων πολιτικών.

Ο Δημόσιος Τομέας υπόκειται σε συνεχή αναδιάρθωση και εκσυγχρονισμό προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής.

Στόχος της αναδιάρθρωσης αυτής παραμένει η εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Για ένα Κράτος ισχυρό και ανταγωνιστικό.

Κράτος Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας, που θα διαθέτει σύγχρονες δομές, θα αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας και του Διοικητικού Μάνατζμεντ και θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στην καθημερινότητα του πολίτη και στην τοπική ανάπτυξη.

Η στρατηγική της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και η εφαρμογή καινοτόμων δράσεων και πολιτικών ανάπτυξης της Ευρυζωνικότητας στην κοινωνία, που προωθεί η «Κοινωνία της Πληροφορίας», εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης με σκοπό ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ένα «ψηφιακό άλμα» προς μια Ελλάδα δυναμική, ανταγωνιστική, παραγωγική και εξωστρεφή.

Η «Ψηφιακή Ελλάδα» βήμα βήμα, γίνεται πραγματικότητα.

Ειδικότερα, στο χώρο της Τ.Α πιστεύω ότι η Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση και πληροφόρηση των πολιτών αποτελεί δομικό στοιχείο μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για τη μετάβαση από το σημερινό Δήμο στον «ψηφιακό» απαιτείται η εφαρμογή μιας συγκεκριμένης και σαφώς οριοθετημένης στρατηγικής, η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλους.


Το όραμα είναι η βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων – των τοπικών «κυβερνήσεων», η ανάπτυξη της συμμετοχής όλων των δημοτών σε αυτή τη διαδικασία και η τοπική οικονομική ανάπτυξη. Για όλα αυτά οι νέες τεχνολογίες αποτελούν το βασικό εργαλείο.

Απαιτείται επιτάχυνση των ρυθμών και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των πραγματικών δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες:

- Για τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας των δήμων,
- Την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και επιχειρήσεων,
- Τη μεγαλύτερη εμπλοκή των δημοτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τέλος
- Την ανάπτυξη με την ανάδειξη νέων ευκαιριών και βέλτιστων πρακτικών για την προώθηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και
- Τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣ»

Το Πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣ», προϋπολογισμού 7,3 εκ. ευρώ αποτελεί στην ουσία μέρος μιας σειράς δράσεων που έχουν στόχο να εμπλουτίσουν τα υφιστάμενα εργαλεία πολιτικής των Δήμων με νέες «ψηφιακές δυνατότητες».

Συμπληρώνει δε, πρωτοβουλίες όπως η «Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση» για την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών στους Ο.Τ.Α., τη δημιουργία Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών και Ασύρματων δικτύων σε Δήμους, τη χρηματοδότηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος τους Εθνικού Δημοτολογίου.

Η μεταρρυθμιστική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, έρχεται να υποστηρίξει έμπρακτα την προσπάθειά σας ώστε:

- να έρθετε σ΄επαφή με την έννοια του «Ψηφιακού Δήμου» και να κατανοήσετε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
- να καταστεί η δουλειά σας πιο αποδοτική και πιο αποτελεσματική,
- να βελτιωθεί η ποιότητα των αποφάσεων και των παρεχόμεων υπηρεσιών των Δήμων σας,
- να περιορισθεί το ψηφιακό χάσμα μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας,
- να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες επικοινωνίας με την Κοινωνία των Πολιτών
- να διανοιχθούν, τελικά, νέοι δρόμοι στην ανάπτυξη της διοικητικής ικανότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με το πρόγραμμα αυτό σας παρέχεται η δυνατότητα να «έρθετε κοντά» με Δήμους της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας που χρησιμοποιούν Καλές Πρακτικές Χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής.

Στην πράξη, οι Ο.Τ.Α. έχουν τη δυνατότητα:

- να παρέχουν τηλεματικές υπηρεσίες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,
- να συνεισφέρουν στην παραγωγή περιεχομένου για τον αναπτυσσόμενο κλάδο της βιομηχανίας πολυμέσων,
- να παρέχουν εκπαίδευση εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα,
- να αναπτύξουν πιλοτικές μορφές τηλεργασίας, όπως επίσης πραγματικής συμμετοχής των πολιτών σε αποφάσεις που αφορούν την τοπική κοινωνία ενισχύοντας τη δημοκρατική συμμετοχή.

Είμαι πεπεισμένος ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών και των νέων εφαρμογών που προσφέρονται θα οδηγήσουν σε νέες οργανωτικές και δημοκρατικές διαδικασίες αναδεικνύοντας το ρόλο του πολίτη - δημότη.

Έτσι μπορούμε να εκριζώσουμε αναχρονιστικές νοοτροπίες και να προωθήσουμε στην πράξη την εμπέδωση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Στόχος της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η αξιοποίηση του γρήγορου Internet από το 0,1% του πληθυσμού, που ήταν το 2004 σε τουλάχιστον 7% του πληθυσμού, το 2008.

Έτσι, ενισχύονται επενδύσεις και χρηματοδοτούνται δράσεις για την ευρυζωνικότητα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, που ξεπερνούν συνολικά τα 450 εκατ. ευρώ.

Οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Ψηφιακής Στρατηγικής μας (2006 – 2013), ύψους 60 εκ. ευρώ.

Εργαζόμαστε συλλογικά λαμβάνοντας υπόψη την μέχρι τώρα εμπειρία και τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ, της ΠΕΤΑ, της ΕΕΤΑΑ, του ΙΤΑ και ενθαρρύνοντας συγκεκριμένες και επιτυχημένες δράσεις, όπως το e-Τρίκαλα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (Παρατηρητήριο Κοινωνίας της Πληροφορίας), το 66% των Δήμων διαθέτει επίσημο δικτυακό τόπο και προσφέρει βασικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Το 90% των Ο.Τ.Α. με πληθυσμό μεγαλύτερο των 20.000 κατοίκων διαθέτουν υπηρεσία Πληροφορικής.

Ιδιαίτερα, στο Νομό Λάρισας έχουμε 391 ενταγμένα έργα σε όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες και το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 116 εκατομμυρίων ευρώ, με την περάτωση των οποίων η εικόνα αυτή θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.


ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ειδικότερα:

Το Υπουργείο Εσωτερικών, προωθεί νέες ολοκληρωμένες δράσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και υλοποιεί συγκεκριμένα προγράμματα και έργα :

Α. Το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης «ΣΥΖΕΥΞΙΣ»
Το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιών στον Δημόσιο Τομέα και ένα πρωτοποριακό εγχείρημα υποδομής τηλεπικοινωνιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Υλοποιείται από την ΚτΠ Α.Ε. και είναι Προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ. Περισσότεροι από 3.000 Φορείς είναι ήδη διασυνδεδεμένοι, το 60% των οποίων είναι Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού και Κ.Ε.Π.
Μειώνουμε σημαντικά το κόστος τηλεπικοινωνιών του Δημοσίου και θέτουμε στη διάθεσή των Δημοσίων Φορέων τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες (Ενιαίο Δίκτυο Φωνής Δεδομένων, Ευρυζωνικές υπηρεσίες πρόσβασης στο internet, Ηλεκτρονικό Σύστημα Τηλε – Εκπαίδευσης).
Το έργο με δύο ταυτόχρονες δράσεις (mini-ΣΥΖΕΥΞΙΣ & επεκτάσεις ΣΥΖΕΥΞΙΣ), θα επεκταθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού σε άλλους 1700 περίπου φορείς και ήδη σχεδιάζεται η προοπτική του έργου για το 4ο ΚΠΣ (2009-2014) με πρόσθετες υπηρεσίες.
Στο νομό της Λάρισας είναι διασυνδεδεμένοι στο Σύζευξις, 31 φορείς (Ο.Τ.Α. και Κ.Ε.Π.).

Β. Το Εθνικό Δημοτολόγιο

Στοχεύει στη συνένωση των υφιστάμενων δημοτολογίων των Δήμων και Κοινοτήτων όλης της χώρας δημιουργώντας μια κεντρική βάση δεδομένων στο ΥΠΕΣ, με συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές κοινές για όλους τους ΟΤΑ. Είναι προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ και έρχεται να συμβάλλει:

· Στην απλούστευση των επιχειρησιακών διαδικασιών των ΟΤΑ και στην αυτοματοποίηση χρονοβόρων διαδικασιών (διαδικασία μεταδημότευσης κα.)
· Στην εξοικονόμηση χρόνου και πόρων και στην αποσυμφόρηση των ΟΤΑ μέσω των ΚΕΠ
· Στη αποφυγή λαθών και στη δημιουργία κεντρικών εκλογικών καταλόγων
· Στην απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης

Γ. Το Έργο «Αριάδνη» - ΚΕΠ – Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών

Προϋπολογισμού 78 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται στην ουσία για το έργο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, δηλαδή το Σύστημα παροχής υπηρεσιών και διοικητικών πληροφοριών με ταχύτατες διαδικασίες προς τους πολίτες. Έργο που βραβευτεί το 2007, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Βραβείο Βέλτιστης Πρακτικής.

Σήμερα, όπως είναι γνωστό, λειτουργούν 28 ΚΕΠ στο νομό Λάρισας, τα οποία έχουν δημιουργήσει περίπου 100 θέσεις απασχόλησης και εξυπηρετούν καθημερινά κατά μέσο όρο 146 αιτήματα πολιτών.

Εφαρμόζουμε ήδη δύο καινοτόμους τρόπους υποβολής αιτήσεων είτε τηλεφωνικά μέσω του τηλεφωνικού κέντρου (1564) όλο το 24ωρο. Όπως και μέσω του δικτυακού τόπου των ΚΕΠ (www.kep.gov.gr).

Δ. Το Πρόγραμμα «Δημοτικές διαδικτυακές Πύλες»

Προβλέπει την ανάπτυξη και λειτουργία Διαδικτυακών Πυλών σε περισσότερους από 465 Δήμους της χώρας. Ένας από τους 113 Δήμους που ήδη έχουν ενταχθεί είναι και ο Δήμος Λαρισαίων.

Στόχος του Προγράμματος είναι η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών που προάγουν το e-Democracy μέσω forum και on-line ψηφισμάτων καθώς και την αναμετάδοση των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων.

Ειδικότερα το πρόγραμμα επιδιώκει:

· Την αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη ενημέρωση των δημοτών κι άλλων ενδιαφερομένων για πολιτιστικές, αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιφέρεια του Δήμου.
· Την εξυπηρέτηση των Δημοτών μέσω Διαδικτύου σχετικά με τις υπηρεσίες κάθε Δήμου και την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες
· Τη σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και πόρων, τόσο για τους υπαλλήλους του Δήμου όσο και για τους δημότες
· Την καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ και των μεταναστών.

Ε. Τη Δημιουργία Δημοσίων Κέντρων Πληροφόρησης σε 29 Δημοτικές Βιβλιοθήκες

Το έργο προωθεί την ενίσχυση των υποδομών των δημοτικών βιβλιοθηκών στον τομέα της επιμόρφωσης μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ώστε να επιτευχθεί η διάδοση της γνώσης τους Έλληνες πολίτες που ζουν σε απομονωμένες περιοχές και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες πληροφόρησης.


Στ. Την Εγκατάσταση νέων τηλεπικοινωνιακών υποδομών για την παροχή γρήγορου internet στην Ελληνική Περιφέρεια

Χρηματοδοτούμε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προκειμένου να εγκαταστήσουν υποδομές που θα εξασφαλίσουν έως το τέλος του 2008, γρήγορη και φθηνή σύνδεση στο Διαδίκτυο σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές.

Ζ. Το Ενιαίο Διαδικτυακό Περιβάλλον Ο.Τ.Α.

Έργο προϋπολογισμού 1,9 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή υπηρεσιών στον πολίτη και τις επιχειρήσεις, το οποίο αναπτύσσεται υιοθετώντας τη βασική αρχή: «Ανάπτυξη της κάθε εφαρμογής μία φορά για χρήση απ’ όλους» (Develop once, use many).

Το έργο περιλαμβάνει ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης σε όλους τους βασικούς τομείς υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης (π.χ. πληρωμή Δημοτικών τελών, φόρων, προστίμων και χρεώσεων, πολεοδομικά θέματα, έκδοση πιστοποιητικών, εκπαίδευση, συγκοινωνίες, περιβάλλον, έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων, ατομικές άδειες επαγγελματικής δραστηριότητας κ.α. ).

ΕΡΓΑ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Έργα καλής πρακτικής σε χώρες του εξωτερικού μας δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει μελλοντικά να ακολουθήσουμε. Χωριά στον αρκτικό κύκλο κατάφεραν να μειώσουν την ανεργία με την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων. Δήμοι στη Γαλλία, έχουν εξασφαλίσει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες με την καθιέρωση ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων στα Δημοτικά τους Συμβούλια.

Στην πόλη Μπεζανσόν της Γαλλίας, Άτομα με Αναπηρίες (ΑΜΕΑ), επανασυναρμολογούν Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και τους διαθέτουν τους σε τρίτες χώρες, προκειμένου να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα. Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη, έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα 22 ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες.

Η επιτυχία του «Ψηφιακού Δήμου» απαιτεί εγρήγορση από όλους.
Δεν εφησυχάζουμε. Εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας ώστε με ταχύτερους ρυθμούς για να επιτύχουμε το στόχο μας, την ψηφιακή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

Απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά. Το σημαντικότερο όμως είναι η αλλαγή της νοοτροπίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Δημόσια Διοίκηση και στην Κοινωνία.