Δευ, 01 Ιουλ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Αντώνης Βακάλης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, με το συνδυασμό του Κώστα Γκιουλέκα

2/11/2010
 Βγήκα από το γραφείο μου πεπεισμένος ότι ήρθε η ώρα για κάτι διαφορετικό. Η κρίση σε όλα τα επίπεδα μπορεί να γίνει ευκαιρία για εμάς και τις επόμενες γενιές. Άλλωστε ο μοναδικός τρόπος να ξεπεράσουμε την κρίση είναι να προχωρήσουμε με κάτι νέο, να αλλάξουμε. Τώρα μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε τρόπο που βλέπουμε, ζούμε, δημιουργούμε τη Θεσσαλονίκη.

Έκανα μια βόλτα προς το Βυζαντινό Μουσείο. Πέρασα έξω από τη ΔΕΘ. Σκέφτηκα το Hyde Park, όπου έκανα ατέλειωτες βόλτες όταν ήμουν φοιτητής. Φαντάστηκα αυτό που όλοι περιμένουμε, αυτό που διεκδικούμε με την “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”, το Μητροπολιτικό Πάρκο, μια πράσινη καρδιά στο κέντρο της πόλης μας και ζώνες πρασίνου, που θα ξεκινούν από την παραλία και θα φτάνουν ως τον Κέδρινο Λόφο. Αλλάζουμε το τοπίο.

Προχωρώντας είδα ένα σκουπίδι, από αυτά που έχεις κλωτσήσει και εσύ περπατώντας. Η θέση του δεν ήταν στο πεζοδρόμιο.... Δεν φταίει πάντα ο Δήμος. Έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας. Ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία, να γίνουμε περισσότερο υπεύθυνοι, περισσότερο ενεργοί και να διεκδικήσουμε χώρο για τους ενεργούς πολίτες, να δημιουργήσουμε μια νέα συλλογικότητα με τη σύμπραξη της κοινωνίας των πολιτών με τον ίδιο το Δήμο, για μια πόλη που λειτουργεί πραγματικα ως “Ομάδα Δημιουργίας”.

Μπροστά μου το Βυζαντινό Μουσείο, το βραβευμένο Μουσείο της Ευρώπης. Πίσω μου το Αρχαιολογικό Μουσείο και απέναντι το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πιο πάνω το Τελλόγλειο και το Μουσείο Αθλητισμού και στην άλλη άκρη της πόλης το Μουσείο Φωτογραφίας και βέβαια το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών. Ανάμεσα τους τα μνημεία αυτής της πόλης αλλά και οι δημιουργικοί άνθρωποι κάθε ηλικίας που εμπνέονται από τη Θεσσαλονίκη και δίνουν ζωντάνια σ’ αυτή την πόλη.

Πρέπει να δούμε τον ρόλο του πολιτισμού με άλλο τρόπο. Όλη η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που μπορεί να ζει τον πολιτισμό στην κάθε της μέρα... και όχι μόνο αυτό. Να ζει και από τον πολιτισμό.

Με το σχέδιο μας για τη Θεσσαλονίκη συνδυάζουμε τον πολιτισμό με τον τουρισμό και κάνουμε την τουριστική ανάπτυξη θεμέλιο για την οικονομική ανασύνταξη της πόλης μας. Ιδρύουμε Αντιδημαρχία ειδικά για τον Τουρισμό. Συνεργαζόμαστε με τα Πανεπιστήμια και το ΑΤΕΙ για να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη Εκπαιδευτικό Κέντρο και σε συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης επεξεργαζόμαστε σχέδιο για να γίνει η Θεσσαλονίκη Κέντρο Καινοτομίας και Αγορών. Αυτό σημαίνει επένδυση στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Φτάνω στην παραλία. Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο που βλέπουμε τον Θερμαϊκό και όσα μπορεί να προσφέρει. Να εντάξουμε τη θάλασσα στην καθημερινότητα μας, για εμάς που ζούμε εδώ, αλλά και στο σχέδιο μας για την οικονομία και τον τουρισμό. Μερικά παραδείγματα: οι μαρίνες στο κέντρο της πόλης, που είναι απαραίτητες, το λιμάνι που μπορεί να γίνει σταθμός για τα κρουαζιερόπλοια και επίσης ο ναυταθλητισμός που μπορεί να είναι τρόπος ζωής για εμάς και τα παιδιά μας. Θέλω περισσότερα πανιά κάθε μέρα στον Θερμαϊκό, περισσότερα παιδιά να μαθαίνουν ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, να μπορούμε να βλέπουμε την πόλη από την άλλη πλευρά.

Η σκέψη για τα παιδιά με πηγαίνει στο σχολείο της παραλίας. Κοιτάω μέσα από τα κάγκελα. Το μπετόν κυριαρχεί. Το σχολείο είναι κλειστό, μουντό και γκρίζο. Μπορούμε να βάλουμε περισσότερο πράσινο στα σχολεία, να τα ανοίξουμε για όλους, να γίνουν οι πράσινες αυλές τόπος συνάθροισης της γειτονιάς, των μαθητών, των συνταξιούχων, ν’ αποκτήσουν ζωή και φωνή τα Σαββατοκύριακα, να τα ενσωματώσουμε στην γειτονιά. Για αυτό προτείνουμε δραστηριότητες φυσικής αγωγής τα Σαββατοκύριακα και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους.

Περπατάω δίπλα στον ποδηλατόδρομο. Τα δημοτικά ποδήλατα για όλους και η επέκταση των ποδηλατοδρόμων σε όλη την πόλη, άλλη μια ιδέα μας για μια πιο άνετη και πιο πράσινη Θεσσαλονίκη. Σήμερα το ποδήλατο δεν μπορεί να είναι φολκλόρ ή σπορ για τολμηρούς. Χρειάζεται να παρέχουμε περισσότερη ενημέρωση σε όλους και περισσότερη ασφάλεια για τους ποδηλάτες, για να γίνει το ποδήλατο τρόπος ζωής. Οι φωτεινοί σηματοδότες στο δίκτυο, τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία και η καμπάνια ενημέρωσης για τα οφέλη του ποδηλάτου είναι απλές αλλά σημαντικές ενέργειες που μπορούμε άμεσα να κάνουμε.

Και όλα αυτά σε μια πόλη που λειτουργεί οργανωμένα. Με ένα Νέο Μοντέλο Διοίκησης στον Δήμο. Με τον Δήμο σε κάθε γειτονιά, δίπλα σε κάθε συμπολίτη. Για αυτό εστιάζουμε στην κοινωνική πολιτική σε αυτή τη δύσκολη για όλους μας περίοδο, αλλά και στις καλύτερες υπηρεσίες κάθε μέρα. Έχουμε ένα νέο τρόπο σκέψης για τον Δήμο. Στη δική μας αντίληψη ο Δήμος έχει και κοινωνικό και στρατηγικό ρόλο. Και ανάμεσα στα άλλα προτείνουμε το κέντρο εθελοντικής προσφοράς, την ανοιχτή γραμμή για επείγοντα περιστατικά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο,τη διαπαραταξιακή επιτροπή διαφάνειας, την ηλεκτρονική κάρτα για κάθε δημότη, την εκπτωτική κάρτα νέων, το portal υποδοχής και ενημέρωσης φοιτητών, το δωρεάν ασύρματο internet στην πόλη.

Αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις μου. Αυτές είναι οι κουβέντες που κάνουμε μαζί όλες αυτές τις μέρες στους δρόμους της πόλης. Σε μια βόλτα τις συγκέντρωσα για να τις μοιραστούμε.

Αυτή η βόλτα, οι σκέψεις και οι κουβέντες μας με έκαναν να αφήσω την ασφάλεια του γραφείου μου, να πάω κόντρα στη λογική του “δεν βαριέσαι” και να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη” του Κώστα Γκιουλέκα. Έτοιμος να δουλέψω για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη, για την πόλη που θέλουμε και μπορούμε να φτιάξουμε όλοι μαζί, για τη Θεσσαλονίκη που αξίζει να ζούμε.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Τα ακόμη καλύτερα ότι είναι περισσότερο απλό απ’ ό,τι νομίζουμε. Αρκεί να συμμετέχουμε, να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας, γιατί εμείς μπορούμε.

Έλα κι εσύ μαζί μας στις 7 Νοεμβρίου!
Άλλαξε τρόπο!
Σ’ αυτές τις εκλογές η πόλη είναι στα χέρια σου!