Δευ, 01 Ιουλ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Γιάννης Μίχας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

5/12/2011
«Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει να είναι κόμμα στελεχών και να γίνει ξανά Κίνημα Πολιτών».
Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα στέλνει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μίχας, Πρόεδρος του ΕΦΕΤ και πρώην Νομάρχης Πειραιά σε συνέντευξή του στο Pireas2day.gr -την οποία αναδημοσιευει η Ηλεκτρονική Αυτοδιοίκηση -  για τις πολιτικές εξελίξεις, την κατάσταση στην κοινωνία και την πορεία του Κινήματος.
«Η κατάσταση είναι πλέον αφόρητη για την κοινωνία», τονίζει ο κ. Μίχας, που δεν κρύβει την ανησυχία του ότι «εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με αποφάσεις, που διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό για ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις".
Ακόμα, ο κ. Μίχας, που έχει μακρά εμπειρία στον χώρο της πολιτικής και της Αυτοδιοίκησης αξιολογεί τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κάνει υποδείξεις στον πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Παπανδρέου καταθέτει προτάσεις για την πορεία, που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ.
"Μια νέα πορεία, από το μηδέν, για ένα νέο Κίνημα, βγαλμένο μέσα από την κοινωνία, με σύγχρονα σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά, χωρίς ταμπού με ολοκληρωτική ανατροπή σε όλα", λέει, χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Μίχας, που τονίζει την ανάγκη το θέμα της ηγεσίας- όπως και εάν τεθεί- να κριθεί με ευρείες συμμετοχικές διαδικασίες.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Γιάννη Μίχα έχει ως εξής: 

Κύριε Μίχα, ο κόσμος διαμαρτύρεται, τα μέτρα πέφτουν «βροχή». Εσείς, ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ πως κρίνεται την κατάσταση;

Η κατάσταση είναι πλέον αφόρητη για την κοινωνία. Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν κληθεί να σηκώσουν τα μεγαλύτερα βάρη της κρίσης, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν τους αναλογούν.
Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και έχουν γίνει αδικίες.
Γι’ αυτό, θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν και οι Ευρωπαίοι, που λαμβάνουν αποφάσεις αλλά και αυτοί, που τις υλοποιούν , ότι όσο διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός δεν μπορούμε να μιλάμε για μέλλον των παιδιών μας.
Εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με αποφάσεις, που διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό ανησυχώ για ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις.

"Το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει κόμμα στελεχών" 

Το ΠΑΣΟΚ πως χειρίστηκε αυτή την κρίση; 

Τα δύο τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, μέσα σε καταιγιστικές συνθήκες πίεσης αλλά κυρίως με φτωχό όπως αποδείχτηκε, ιδεολογικό και πολιτικό «οπλοστάσιο» , με έλλειψη εμπειρίας και γνώσης στην διαχείριση τέτοιων κρίσεων, το πάλεψε όσο μπορούσε. Έγιναν αρκετά λάθη, υπήρξαν καθυστερήσεις και αδικίες αλλά τουλάχιστον κατάφερε να διατηρήσει η χώρα την ελπίδα της διάσωσης και της ανάκαμψης. Στην πορεία του χρόνου ο απολογισμός της προσπάθειας θα γίνει ψυχραιμότερα και σίγουρα δικαιότερα.

Μιλήσατε για φτωχό ιδεολογικό και πολιτικό «οπλοστάσιο». Επειδή είσαστε και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τι εννοείτε; 

Είναι σαφές. Το ΠΑΣΟΚ στην πάροδο των χρόνων έχασε τον ιδεολογικό του προσανατολισμό. Μπέρδεψε τον κόσμο, αποκόπηκε από την κοινωνία, στερήθηκε από κοινωνικούς και ιδεολογικούς συμμάχους και έχει φτάσει στο σημείο να έχει μετατραπεί από Κίνημα Πολιτών σε ένα κόμμα στελεχών.
Βέβαια, αυτό είναι ένα πρόβλημα, που αντιμετωπίζει συνολικά το πολιτικό σύστημα. Τα κόμματα δείχνουν να έχουν μεγάλη απόσταση από την κοινωνία και δυστυχώς αυτό δεν προβληματίζει όσο θα έπρεπε. Και αυτή η έλλειψη προβληματισμού είναι ένα ακόμα στοιχείο, που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι έχει δημιουργηθεί χάσμα ανάμεσα στα κόμματα και στην κοινωνία.
Για μένα, ένα είναι σίγουρο : εάν το ΠΑΣΟΚ πάει στις επόμενες εκλογές- όποτε και εάν γίνουν- έτσι όπως είναι- ως κόμμα στελεχών και όχι ως ένα κόμμα συνδεδεμένο με την κοινωνία, το ποσοστό του θα είναι μια δυσάρεστη έκπληξη. Θα μας περιμένει μεγάλη απογοήτευση.

"Χρειάζεται επανασύνδεση με την κοινωνία"

Δηλαδή, πως μπορεί να γίνει αυτή η σύνδεση με την κοινωνία, για την οποία λέτε;

Χρειάζονται ριζοσπαστικές αποφάσεις, χρειάζονται τομές. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε κατά την ίδρυση του από τον Ανδρέα Παπανδρέου ως ένα κίνημα, με συγκεκριμένη ιδεολογική ταυτότητα, με κοινωνικές συμμαχίες.
Αυτή την πορεία πρέπει να ακολουθήσουμε και τώρα σε νέες συνθήκες, συνθήκες κρίσης. Μια νέα πορεία, από το μηδέν, για ένα νέο Κίνημα, βγαλμένο μέσα από την κοινωνία, με σύγχρονα σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά, χωρίς ταμπού με ολοκληρωτική ανατροπή σε όλα.
Εάν πραγματικά έχουμε κατανοήσει ότι η κρίση που διέρχεται η χώρα είναι μια κρίση του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης πρέπει πρώτα να ξεφύγουμε εμείς οι ίδιοι από τις παθογένειες, που μας έφεραν εδώ και να μην διστάσουμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, όλων των πολιτών.
Έτσι, μόνο μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στον ιστορικό ρόλο του και να βοηθήσει ουσιαστικά τον Ελληνικό λαό. Με συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση και κοινωνικές συμμαχίες.
Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο Κίνημα, που θα μπορέσει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να βοηθήσει μαζί με τα άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να δημιουργηθεί μια νέα Ευρωπαϊκή Ένωση, με ανατροπή συντηρητικών κυβερνήσεων και πολιτικών που είναι οι κυρίως υπεύθυνες για την κρίση. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση της Προόδου, της Δημιουργίας με επίκεντρο τον Άνθρωπο, τον Εργαζόμενο, την Ανάπτυξη, το Περιβάλλον.

"Πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις"

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου τι θα πρέπει να κάνει τώρα ; 

Είμαι ο τελευταίος, που θα έκανα συστάσεις στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το τι θα κάνει. Απλά, θεωρώ ότι ο πολιτικός χρόνος εξαντλείται και πρέπει ο ίδιος και τα όργανα του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, διότι η παράταση αυτής της κατάστασης κάνει κακό στη χώρα ,στην δημοκρατική παράταξη, η οποία, όπως προανέφερα, θα είναι καταστροφικό να πορευτεί έτσι μέχρι τις εκλογές. 

Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε ακόμα μια ερώτηση: Εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέξει να ηγηθεί και στο μέλλον ή να παραιτηθεί ποιες διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν;

Η συμμετοχή της κοινωνίας στην διαδικασία εκλογής του προέδρου είναι ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο. Το εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ ,αλλα και κόμματα στην Ευρώπη ,το ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία.
Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι δεν μπορεί ο τρόπος εκλογής να είναι διαφορετικός απ’ αυτόν που εξελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου, φυσικά, λαμβάνοντας, υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η κοινωνία και αυτό απαιτεί λιτές και αδάπανες διαδικασίες.