Δευ, 01 Ιουλ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Κώστας Σκανδαλίδης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργός Εσωτερικών: Η κυβέρνηση παίζει την "κολοκυθιά" για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση

21/4/2008
Η Ελλάδα χρειάζεται 7-8 Περιφέρειες και 300-350 Δήμους, τονίζει ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.
Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι «παίζει την κολοκυθιά» με τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση με τη μετατροπή των νομαρχιών σε υπερνομαρχίες.

Όσον αφορά τα οικονομικά των ΟΤΑ ζητά κοστολόγηση αρμοδιοτήτων από μηδενική βάση και ανακατανομή πόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «όλα τα υπεσχημένα για την ‘υπεξαίρεση’ που διατυμπάνιζε προεκλογικά ο κ. Καραμανλής αποδείχθηκαν άνθρακες».

Ο κ. Σκανδαλίδης μιλά και για το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο λέει ότι χρειάζεται εκλογικές και όχι δημοσκοπικές νίκες, ενώ ως υπεύθυνος για το διάλογο μς την Αριστερά, προαναγγέλλει ότι μετά το Πάσχα θα συζητηθεί η εφαρμογή ενός βήμα προς βήμα συνολικού σχεδίου «που ξεκινά από τη βάση και περνά από όλους τους αρμούς. Σχέδιο, συνολική κίνηση σε κόμματα, χώρους, κινήματα και προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκανδαλίδης που είναι και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθηναίων, μιλά και για το «τσιπάκι» που επιχειρεί να εγκαταστήσει η σημερινή δημοτική αρχή στους δημοτικούς αστυνομικούς, τονίζοντας ότι «ξεπερνά κάθε όριο» και καλώντας το Ν. Κακλαμάνη να το αποσύρει.

- Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας πρόκειται να συζητήσετε και για το περίφημο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας. Ήρθε ο «Μεγάλος Αδελφός» στην Αθήνα;

Έχει έλθει προ πολλού με τις κάμερες στους δρόμους και το απαράδεκτο και αντισυνταγματικό νομοθέτημα που ψηφίζει η Κυβέρνηση. Ωστόσο, η ηλεκτρονική παρακολούθηση των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας, όπως μεθοδεύεται, ξεπερνά κάθε όριο. Κι αυτό γιατί θα φέρει ο καθένας πάνω του τον «χαφιέ» του. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να ελέγχεται η δουλειά των δημοτικών αστυνόμων. Κάθε άλλο. Και αναδιάταξη πρέπει να γίνει και στη γειτονιά να εγκατασταθούν και η διοίκηση να ελέγχει. Έχει επαρκές πλαίσιο ο Δήμος, ας το εφαρμόσει. Όχι και «τσιπάκι» - βδέλλα στον καθένα!

- Με ποιους τρόπους πρόκειται να αντιδράσει η αντιπολίτευση στην περίπτωση που ο Δήμαρχος της Αθήνας επιμείνει στην εγκατάσταση αυτού του συστήματος;

Η αντιπολίτευση έχει συγκεκριμένες δυνατότητες τις οποίες θα εξαντλήσει. Ελπίζω να πεισθεί ο Δήμαρχος και να αποσύρει το μέτρο.

- Την Παρασκευή οι 22 Νομάρχες της αντιπολίτευσης έκλεισαν τις Νομαρχίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων τους. Θεωρείτε ότι έχουν δίκιο;

Βεβαίως και έχουν δίκιο. Με το πρόσχημα ότι έκανε δύο επιμέρους ρυθμίσεις η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οικονομικά στην τύχη της. Ο κ. Παυλόπουλος πρέπει να σταματήσει την «καραμέλα»

- Πάντως, διάβαζα πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών ο οποίος με αφορμή την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των Δήμων υποστήριζε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σε αντίθεση με αυτές του ΠΑΣΟΚ, προχωρά σε διοικητική μεταρρύθμιση αφού πρώτα έχει λύσει τα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ…

Γιατί δεν ρωτάτε τον κ. Κακλαμάνη, πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και σημαίνον στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης. Η ΚΕΔΚΕ πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις για τα οικονομικά των ΟΤΑ. Και η ΕΝΑΕ στην αρχή το ίδιο έπραξε για να αναβάλουν την κινητοποίηση μετά από πίεση οι νομάρχες της ΝΔ. Όλα τα υπεσχημένα για την «υπεξαίρεση» που διατυμπάνιζε προεκλογικά ο κ. Καραμανλής αποδείχθηκαν άνθρακες. Ταξιδεύουν μαζί με τα ομόλογα σ’ ένα αόριστο μέλλον.

- Πως θα πεισθεί η εκάστοτε κεντρική εξουσία, μαζί με τις αρμοδιότητες να μεταφέρει και πόρους στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ευθύνες της και να οδηγηθούμε επιτέλους σε πραγματική αποκέντρωση;

Έχω κάνει μια συνολική πρόταση ανακατανομής των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση και τους δυο βαθμούς αυτοδιοίκησης και πρότεινα την κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων από μηδενική βάση. Στη συνέχεια αυτή η ανακατανομή να απεικονιστεί μέσα από την αναγκαία φορολογική μεταρρύθμιση. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει από το μονοψήφιο ποσοστό του προϋπολογισμού να διαχειριστεί, όπως σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, πολλαπλάσιους πόρους. Να μην εξαντλείται απλώς στην διεκδίκηση οφειλών παλαιοτέρων εποχών. Είναι το πιο κρίσιμο, ίσως, στοιχείο της όποιας διοικητικής μεταρρύθμισης. Το οξυγόνο.

- Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα διάφορα σχέδια διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας. Κατά την άποψή σας, πόσους Δήμους και πόσες Νομαρχίες και Περιφέρειες χρειάζεται η Ελλάδα;

Η κυβέρνηση παίζει την κολοκυθιά με την αναδιάρθρωση της χώρας. Εμφανίζει προτάσεις στο διαδίκτυο και τις αποσύρει στη συνέχεια ξαναέρχονται κ.ο.κ. Ας πει επιτέλους τι θέλει. Επίσης φαίνεται ότι θα συγχωνεύσει Νομαρχίες με τη μορφή της Υπερνομαρχίας. Θεωρώ λάθος αυτή την επιλογή και ατελέσφορη. Η Ελλάδα χρειάζεται μέχρι 300-350 Δήμους και λίγες (7 έως 8) Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις στις οποίες ο Νομός ενσωματώνεται ως διοικητική υπηρεσία. Αυτά που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας μου φαίνονται ασκήσεις επί χάρτου.

- Κατά τη διανομή νέων ρόλων στο ΠΑΣΟΚ σας ανατέθηκε η ευθύνη για την προσέγγιση με τα κόμματα της Αριστεράς. Επειδή οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ- Αριστεράς είναι μια παλιά πονεμένη ιστορία από πού σκέφτεστε να ξεκινήσετε και που προβλέπετε ότι θα καταλήξετε;

Δεν πατάς ένα κουμπί και βγαίνει η συνεργασία. Ούτε ισχυρίζομαι ότι οι συνθήκες είναι οι καλύτερες δυνατές. Ιδιαίτερα όταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τάσεις αποστροφής επιστρατεύοντας «παλιές αμαρτίες» ως δικαιολογία. Ωστόσο τόσο η μομφή και το δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό, όσο η ολοένα μεγαλύτερη συνεργασία στη δράση στους θεσμούς δείχνουν ότι υπάρχει προοπτική. Θα ήμουν παράλογος να βάλω χρονοδιάγραμμα που κλείνει την πονεμένη ιστορία. Αντίθετα θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο βήμα προς βήμα που ξεκινά από τη βάση και περνά από όλους τους αρμούς. Σχέδιο, συνολική κίνηση σε κόμματα, χώρους, κινήματα και προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου. Σχέδιο που κατ’ αρχή πρέπει μετά το Πάσχα να συζητηθεί στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

- Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι βρίσκετε σε φάση ανάκαμψης. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μπορεί, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, να χτυπήσει στα ίσα τη ΝΔ;

Καλό θα είναι αντί να κυνηγάμε τις δημοσκοπικές νίκες να διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για τις εκλογικές νίκες. Η ανάκαμψη και η επαναφορά σε νικηφόρα στρατηγική απαιτεί συστηματική, κλιμακούμενη και επιθετική πολιτική από το όλο το ενωμένο και το ανανεωμένο ταυτόχρονα ΠΑΣΟΚ. Απαιτεί δύναμη πυρός και στράτευση από όλους μας. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να αλλάξουμε το σκηνικό και τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια να γίνουν αφετηρία της δυναμικής επιστροφής για το ΠΑΣΟΚ.