Δευ, 01 Ιουλ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Δημήτρης Κουρέτας στον 9,84 : Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που παρουσιάζει μια Περιφέρεια της Ελλάδος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

20/12/2023
Ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Τασούλα Επτακοίλη, αναφέρθηκε στο πλάνο ανασυγκρότησης και αποκατάστασης των πληγέντων.

«Έχω πλήρη επίγνωση του τί γίνεται και του τί πρέπει να γίνει. Υπάρχει προγραμματισμός και συγκεκριμένος σχεδιασμός και θα τον υλοποιήσουμε. Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση καθώς και με την Κομισιόν και πιστεύω ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σταδιακά», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι, κτηνοτρόφοι, γεωργοί και επιχειρηματίες, έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που παρουσιάζει μια Περιφέρεια της Ελλάδος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Από την πρώτη μέρα της εκλογής μου, συνεργάζομαι με τον κ. Αγοραστό και προσπαθώ να κλείσω τα επείγοντα μέτωπα, όπως είναι τα αναχώματα για τις νεροποντές που θα έρθουν το φετινό χειμώνα. Παράλληλα, στόχος μας είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ενώ επιδιώκουμε να προωθήσουμε και τον πολιτισμό στα χωριά που είναι απομονωμένα, ειδικά προκειμένου τονώσουμε την ψυχολογία των κατοίκων τους αυτές τις γιορτινές μέρες», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι προχωρά η αποκατάσταση ζημιών σε πολλά σημεία των περιοχών που επλήγησαν ενώ παραμένουν κάποια κομμάτια όπως τα ορεινά Τρίκαλα και το Πήλιο όπου πρόκειται να υλοποιηθούν μεγάλα έργα από το υπουργείο Υποδομών και εκτίμησε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος.

«Στις υπόλοιπες περιοχές με εξαίρεση τη Λίμνη Κάρλα, έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η καθημερινότητα και οι περίπου 3.500 οικογένειες που ζούσαν στην περιοχή της Λίμνης περιμένουν το πλάνο για την επόμενη μέρα. Εμείς, ως Περιφέρεια, προτείνουμε τη διάνοιξη καναλιού προς το Αιγαίο ώστε να εκτονώνεται η κατάσταση σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης. Επίσης, οργανώνουμε την Πολιτική Προστασία, υλοποιούμε το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και προτείνουμε μια σειρά από λύσεις για το πώς πρέπει να γίνει η διευθέτηση των νερών, τα φράγματα, η εξοικονόμηση του αρδευτικού νερού. Ταυτόχρονα, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Βλοχό και τη Μεταμόρφωση που αφορά στην αποκατάσταση περίπου 200 σπιτιών», πρόσθεσε.

«Στη Φαρκαδόνα δημιουργούνται οικίσκοι που θα είναι έτοιμοι μετά τα Χριστούγεννα προκειμένου να μεταφερθούν οι 126 συνάνθρωποί μας από τη δομή προσφύγων που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή. Οι υπόλοιποι κάτοικοι νοικιάζουν ή φιλοξενούνται σε σπίτια άλλων περιοχών. Συνολικά από όλα τα χωριά Παλαμά, Μεγάλα Καλύβια, Φαρκαδόνα, περίπου 3000 -4000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με τα σπίτια τους», υπογράμμισε, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κουρέτας «για εμάς είναι κόκκινη γραμμή να παραμείνουν οι άνθρωποι στις περιοχές τους και δεν θα δεχτώ καμία άλλη λύση».

Κλείνοντας, συμπλήρωσε: «Μέχρι τα τέλη Φλεβάρη θα έχουν ξεκαθαρίσει αρκετές εκκρεμότητες και με τις αποζημιώσεις και με το πλάνο για την επόμενη μέρα της περιοχής. Εργαζόμαστε όλοι μαζί για να χτίσουμε το μέλλον της Θεσσαλίας και περί τα τέλη του 2025 θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η ζωή στην περιοχή θα επανέλθει τους κανονικούς της ρυθμούς».