Πεμ, 04 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Απαλλοτρίωσης του κτήματος Φιξ για τη χρήση του ως πάρκο

28/4/2021

Την έναρξη της διαδικασίας για την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των 27 στρεμμάτων του κτήματος Φιξ και τη δρομολόγηση της αποζημίωσης των ιδιοκτητών του, προκειμένου να περάσει στην κυριότητα του Δήμου, στην κυριότητα των πολιτών, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής, έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου.

Στόχος με την ολοκλήρωση της αγοράς οι πόρτες να ανοίξουν για το κοινό αφού ο χώρος έχει διαμορφωθεί ως ένα πάρκο για την πόλη, ένα χώρο πρασίνου που θα μείνει κληρονομία για την τωρινή και τις επόμενες γενιές κατοίκων.

Το κτήμα Φιξ βρίσκεται στα όρια του Δήμου Ηρακλείου και μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης κι ένας χώρος που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι δημότες, αλλά και ο περίοικοι των γύρω Δήμων, για περίπατο, άθληση και αναψυχή. Όπως τονίζει ο Δήμος, σχετικά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, αφού το κλασσικό κτίριο που βρίσκεται εντός του κτήματος, είναι από τις πρώτες κατοικίες της περιοχής, τότε που έφτιαξαν εκεί τις κατοικίες τους οι αυλικοί του βασιλιά Όθωνα. Τόσο το κτήμα, όσο και τα κτίρια που υπάρχουν εντός των ορίων του, έχουν χαρακτηριστεί οριστικά και αμετάκλητα, ως διατηρητέα ύψιστης πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Μετά από σαράντα χρόνια προσπαθειών, κάνουμε το πιο αποφασιστικό βήμα για να γίνει πράξη το πλέον διαχρονικό και καθολικό αίτημα των πολιτών. Και μπορούμε να το κάνουμε με δικές μας δυνάμεις, αφού πλέον έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε την αγορά του κτήματος Φιξ, χωρίς να περιμένουμε να μας το αγοράσουν άλλοι, όπως μάταια περιμέναμε τέσσερις δεκαετίες τώρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος και συνέχισε λέγοντας:

«Η διαδικασία ξεκίνησε, ώστε το κτήμα Φιξ να ανήκει στους Ηρακλειώτες για πάντα. Το κτήμα θα πάρει επιτέλους τη μορφή που ονειρευόμαστε, θα πάρει τη θέση του στην ιστορία και τον πολιτισμό του Ηρακλείου. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος, πως αυτή θα είναι μόνο ως χώρος πρασίνου και πολιτισμού, στην ιδιοκτησία μόνο των Ηρακλειωτών».