Τετ, 03 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Φώφη Γεννηματά: «Καταψηφίζουμε αυτόν τον Προϋπολογισμό, που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση και νέα αδιέξοδα»

16/12/2020

Η φώφη Γεννηματά στη χθεσινή της ομιλία στη Βουλή, ανέφερε πως η Ελληνική κοινωνία έχει τελείως διαφορετικά συναισθήματα από ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη. Τότε είχαν όλοι την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε, ότι γρήγορα οι δυσκολίες στη δουλειά, στο μαγαζί, στο να τα «βγάλουν πέρα» θα ξεπερασθούν.

Σήμερα ο πολίτης βλέπει ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε αδύναμη και ανίκανη:

Να περιορίσει την ένταση, να καθυστερήσει και να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Να ενισχύσει το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του. Να προστατέψει ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα, λόγω των χερσαίων συνόρων.

Να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Να στηριχθεί το λιανεμπόριο και την εστίαση.

Να προλάβει λουκέτα και απολύσεις.

Να σταματήσει τους πλειστηριασμούς Α κατοικίας.

Να πάρει αποτελεσματικά μέτρα έτσι ώστε να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο ενισχύονται και αυτό αποτελεί προμήνυμα απειλής για το μέλλον της χώρας και το πολιτικό σύστημα.

Για να καλύψει τις ευθύνες της, τα λάθη και τις παραλείψεις, η Κυβέρνηση διολισθαίνει στον αυταρχισμό και στον έλεγχο της επικοινωνίας και των ΜΜΕ.

Θέλει να ακούγεται μόνο η δική της φωνή. Προσπαθεί να κρύψει την αποτυχία της με προπαγάνδα. Το ψέμα και την υπερβολή βαφτίζει φωνή της αλήθειας.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ , είναι πια ορατό ότι δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Η πολιτική της κλείνει κάθε προοπτική για ένα μέλλον Δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας. Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα άλλο και από αυτούς. Τόσο στην οικονομία όσο και στην υγεία. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει τώρα, ενόψει του εμβολίου «που θα τα λύσει όλα», πάλι «την ανεμελιά του», που την παραδέχθηκε. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που τονίζουμε την ανάγκη του εμβολιασμού για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.  Και ζητήσαμε να δώσουμε το παράδειγμα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί με την συμμετοχή μας. Όμως θα χρειασθούν αρκετοί μήνες για να λειτουργήσουν τα αποτελέσματα του και στο μεσοδιάστημα ο ιός και οι συνέπειές του θα είναι «εδώ», η απειλή θα παραμείνει ενεργή. Έχουμε πολύ δρόμο, δεν μπορεί να μένουμε αδρανείς, να μετράμε κάθε μέρα απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Η πανδημία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης, είναι τώρα αναγκαίος για τις επόμενες ενέργειες αντιμετώπισής της ώστε να αποφευχθούν νέα λάθη και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.  Σας ζητήσαμε να έρθετε στη Βουλή να μας πείτε το σχέδιο σας και εσείς φυγομαχήσατε.  Προτιμάτε τις άγονες αντιπαραθέσεις.  Προτιμάτε την ασφάλεια των διαγγελμάτων, των εξαγγελιών και του μονολόγου. Ο δικός μας οδικός χάρτης, αυτόν που προτείνουμε έχει τέσσερα ορόσημα. Ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές Με βάση πλήρη επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, που αποκτάται με μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, απελευθερώνουμε σταδιακά τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που έχουν περιοριστεί. Τα τεστ γίνονται με μέριμνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με κινητά συνεργεία, ακόμη και στο σπίτι ή σε ειδικές δομές με ραντεβού. Ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα Οι αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα περιοχών, προϋποθέτουν ολοκληρωμένο αξιόπιστο μητρώο κρουσμάτων και δυνατότητα πρόσβασης στα επιδημιολογικά δεδομένα. Δομές αποκατάστασης

Δημιουργία δομών αποκατάστασης σε κάθε περιφέρεια της χώρας με διεπιστημονική ομάδα, ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπλοκές του covid-19 στην υγεία των πολιτών.

Εμβολιασμός Το κρίσιμο ζήτημα φυσικά είναι η επαρκής και έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σωστή προετοιμασία για τον εμβολιασμό, διαφανής διαδικασία και κριτήρια προτεραιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού. Καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού χωρίς λογικές νέας «λίστας Πέτσα», με αξιοποίηση των ειδικών επιστημόνων, και των ιατρικών συλλόγων. 

Η ενίσχυση του ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό και μέσα, η μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού, όπως και η έμπρακτη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς των υγειονομικών με την ένταξή τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων, είναι και παραμένει επείγουσα προτεραιότητα.

Και κάτι ακόμη που έχουμε χρέος: Πολλοί υγειονομικοί χάθηκαν πάνω στο καθήκον, έχοντας νοσήσει από τον ιό μέσα στα Νοσοκομεία.

Είναι ώρα να εξετασθεί γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η αντιμετώπιση τους ως «εργατικό ατύχημα». Υπάρχει νομοθετικό κενό. Και είναι λογικό να υπάρχει νομοθετικό κενό γιατί μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιες καταστάσεις. Αλλά είμαστε εδώ για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, να καλύψουμε τα κενά. Να δείξουμε ευαισθησία και αντανακλαστικά και για τους ανθρώπους και τη μνήμη όσων έφυγαν και για τις οικογένειές τους. Και για όσους παρουσιάζουν επιπλοκές και μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εργασία τους. Άρα να αντιμετωπιστούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, όπως όσοι έχουν ένα εργατικό ατύχημα. 

Περιμένουμε τώρα τις απαντήσεις σας.

Οι εξελίξεις είναι αρνητικές και στα Εθνικά θέματα.

Ανησυχώ βαθιά.

Η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά.

Ούτε ήπιες ούτε σκληρές κυρώσεις επιβάλλονται. 

Όλα παραπέμπονται στο μέλλον. 

Μας είπατε εκ των υστέρων ότι δεν είναι αυτοσκοπός. 

Τότε γιατί βάλατε όλα τα χαρτιά σε αυτό; 

Γιατί καταναλώσατε τόση διπλωματική ενέργεια;

Αντί για βήματα μπροστά η Ευρώπη κάνει βήματα πίσω, πίσω και από τις αποφάσεις του περασμένου Οκτωβρίου.

Η απροθυμία της Ευρώπης να λάβει τα αναγκαία μέτρα θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έδειξε την πλήρη ανικανότητά της να προωθήσει στις Βρυξέλλες τα Ελληνικά συμφέροντα. 

Αντί να ομολογήσει στον Ελληνικό λαό την αλήθεια και να αναλάβει τις ευθύνες του, επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

Η έλλειψη αποφασιστικότητας και η διαρκής υποχωρητικότητα , μας οδήγησαν εδώ. 

Η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική στο θέμα της Τουρκίας και αυτό πληρώνουμε. Η στάση της Τουρκίας δεν είναι θέμα συμπεριφοράς. Έχει να κάνει με τη νέα αναθεωρητική της στρατηγική. Αυτή που σας καλούσαμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Αρχηγών να αντιμετωπίσουμε και αρνηθήκατε.

Κύριε Μητσοτάκη,

Όσο κι αν προσπαθείτε να κρύψετε την ήττα σας με προπαγάνδα,

αποτύχατε στις Βρυξέλλες γιατί δεν έχετε ξεκάθαρη στρατηγική για την Τουρκία,

γιατί δεν έχετε θέσει σαφείς κόκκινες γραμμές και στόχους,

γιατί δεν δουλέψατε για τις κυρώσεις συστηματικά,

γιατί δεν στείλατε το μήνυμα της αποφασιστικότητας για την περιφρούρηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων προς την Τουρκία, αλλά και προς τους εταίρους μας.

Ελπίζω πραγματικά να μην επαναληφθούν αρνητικές δηλώσεις Υπουργών όταν παραβιάστηκαν δυνητικά δικαιώματα μας κυριαρχίας, όπως αυτές για τα 12 μίλια.

Και φυσικά επιμένω ότι θα είναι αδιανόητο να συρθεί η χώρα μας σε ένα διάλογο με την Τουρκία ,που αφορά οτιδήποτε άλλο πέρα του καθορισμού της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Έρχομαι τώρα στο θέμα της Οικονομικής Πολιτικής της Κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του 2021.

Δύο βασικά θα έπρεπε να είναι οι κύριοι στόχοι στην οικονομία;

Να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η κρίση στηρίζοντας αποτελεσματικά, με σχέδιο , εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Να δημιουργηθούν οι συνθήκες, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για τη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία.

Να αγωνιστούμε για να καταργηθούν οι στόχοι των δυσβάσταχτων πλεονασμάτων για την χώρα μας.

Να πιέσουμε μαζί με τις άλλες χώρες του Νότου, για την ομαλή διαχείριση του μεγάλου δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου.

Να περιέλθει επί τέλους ο έλεγχος του Υπερταμείου στην χώρα μας, ώστε να ενισχυθούν οι πόροι για το ασφαλιστικό, για το περιβάλλον, για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Προωθούνται αυτοί οι στόχοι με τον Προϋπολογισμό και τις οικονομικές αποφάσεις της Κυβέρνησης;

Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ.

Ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Πρόκειται για εικονική πραγματικότητα. 

Η αλήθεια είναι ότι οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας , του νέου lockdown και της ανικανότητας της Κυβέρνησης είναι ήδη ορατές και πιεστικές στην οικονομία.

Η ύφεση φθάνει σε διψήφια νούμερα. 

Το δημόσιο χρέος θα φθάσει το 209% του ΑΕΠ. 

Τα ελλείμματα διογκώνονται. 

Ο τζίρος στην αγορά μειώθηκε κατά 50 δις.

Η νέα γενιά κόκκινων δανείων προβάλλει απειλητικά.

Προγράμματα ρευστότητας εξαγγέλλονται, αλλά οι μικρομεσαίοι βλέπουν τις Τράπεζες να στηρίζουν μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς τους πελάτες με την ανοχή της Κυβέρνησης.

Καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα «μισός μισθός-μισή δουλειά».

Οι εργαζόμενοι μόνο τους πρώτους μήνες του 2020 έχασαν -κατά το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ- το 10% του εισοδήματός τους.

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι με αυτές τις συνθήκες θα έχουμε ανάπτυξη 4,8% το 2021; 

Σε μια χώρα που σήμερα βρίσκεται κάτω από τη Σομαλία, την Καμπότζη και την Ουγκάντα στην «ευκολία του επιχειρείν» και τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ στο σχετικό δείκτη;

Σε μια χώρα, που με την πολιτική σας, είχε αρχίσει σημαντική μείωση επενδύσεων πριν τον κορωνοιό, από το 2019.

Με ποιες επενδύσεις; Αυτές που προαναγγέλλετε και δεν υπάρχουν; 

Όπως ο στρατηγικός επενδυτής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και κατέθεσε πρόταση εξαγοράς αντί πινακίου φακής, για μόλις 15 εκατ. ευρώ!

Βασίζεστε στην παραδοχή ότι θα εισρεύσουν 3,9 δις συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, που μόλις προχθές ξεμπλόκαρε, ενώ είναι βέβαιο ότι η πρώτη εκταμίευση για το 2021 θα γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο.

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα κατά 8,1%; 

Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω; Οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, που ζητούν ήδη «κούρεμα» στις υποχρεώσεις τους;

Οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες που κινδυνεύουν με λουκέτα;

Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που ζουν με 534 ευρώ;

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που εγκαταλείφθηκαν πλήρως, που δεν έχουν πάρει ούτε καν τις αποζημιώσεις τους για τις καταστροφές από τον ΕΛΓΑ;

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το δεκάμηνο αυξήθηκαν κατά 4,9 δις ευρώ, με 500.000 νέοι οφειλές μέσα στον Οκτώβριο (ΑΑΔΕ) και η συνολική υστέρηση εσόδων για το 2020 υπερβαίνει τα 8 δις ευρώ –μεγαλύτερη και από τα χρόνια των μνημονίων. 

Το αγνοείτε;

Έχουμε νέα κόκκινα δάνεια, που θα φθάσουν στα 10 δις ευρώ. 

Ποιοι θα πληρώσουν τελικά;

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι τα 3 δις ευρώ που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας το 2021 θα καλύψουν όλες τις ανάγκες;

Πως; Μόνο η επιστρεπτέα του Ιανουαρίου θα φθάσει στο 1,5 δις ευρώ.

Και θα πρέπει επί πλέον να καταβληθεί και αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναστολές συμβάσεων, επιδόματα ανεργίας, καταβολή του 50% στους ιδιοκτήτων ακινήτων.

Και θα πρέπει να στηριχθεί το ΕΣΥ, να υπάρξουν μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, να μετατεθούν υποχρεώσεις των επαγγελματιών. 

Πως θα γίνουν όλα αυτά όταν ο Προϋπολογισμός προβλέπει για το 2021 μηδενική αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, μηδενικές αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, μηδενική παροχή ρευστότητας στην αγορά; 

Πιστεύει κανείς ότι τον Γενάρη και τον Φλεβάρη, όλα θα λειτουργούν σαν να μη συμβαίνει τίποτε; Θα ανοίξει η οικονομία δια μαγείας; 

Όπως και να μετρήσετε ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι η ανεργία θα μειωθεί δραστικά;

Κλείνετε τα μάτια στην πραγματικότητα.

Δεν βλέπετε τα λουκέτα και τις απολύσεις που έρχονται; Έχετε καταλάβει που πηγαίνουμε;

Σταθήκατε ανίκανοι να αξιοποιήσετε και τα κονδύλια της Ε.Ε. από το πρόγραμμα SURE. 

Χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό-και με μικρότερη ανεργία-τα αξιοποίησαν δύο φορές παραπάνω η Πορτογαλία και 3 φορές παραπάνω από την Ελλάδα το Βέλγιο.

Ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης αποτυπώνει και υπηρετεί τη συντηρητική Οικονομική πολιτική της. Κοινωνικά άδικος και στην ουσία αντιαναπτυξιακός.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

Η ΝΔ άφησε τις Τράπεζες ασύδοτες να κάνουν ό,τι θέλουν, με αποτέλεσμα η ρευστότητα στην αγορά να κατευθυνθεί κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις.

1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν το 88% των εργαζόμενων πήραν 1,3 δις ευρώ.

300 μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν το 12% των εργαζομένων πήραν 3,7 δις ευρώ.

Τι άλλο σχόλιο χρειάζεται να κάνουμε.

Όλα για τους μεγάλους και ισχυρούς.

Οι Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις στον Καιάδα.

Πρώτα η εστίαση , τώρα το λιανεμπόριο. 

Ανακάλυψαν μέχρι και το click away που εκ των πραγμάτων ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες. Και γιατί το θυμήθηκαν αυτό, γιατί κατέρρευσαν οι ταχυμεταφορές. Και δεν θα είχαν τρόπο οι μεγάλες επιχειρήσεις να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους. Άρα πρέπει ο πελάτης να πάει να τα παραλάβει μόνος του. Μόνο το 15% των επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο έχει e-shop. 

Κυριολεκτικά ο θάνατος του εμποράκου.

Η συνέχεια θα είναι ακόμα χειρότερη, καθώς έρχεται ο νέος πτωχευτικός κώδικας, οι πλειστηριασμοί κατοικιών και πληρωμές 2,5 δις για ΕΝΦΙΑ και φόρους.

Η σχέση έμμεσων/άμεσων φόρων, η κατ’ εξοχήν ένδειξη κοινωνικής αδικίας χειροτερεύει.

Μέσα σε 5 χρόνια έφθασε από το 1,15 στο 1,5.

Και ακόμη χειρότερα ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι θα πρέπει οι πολίτες να καταβάλουν αυξημένο ποσό ΦΠΑ κατά 16% μέσα στο 2021.

Επιπλέον η άδικη φορολογική κατανομή επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο το 2021 από στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, ενώ εξαιρούνται οι συνταξιούχοι ή οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα. Αυτοί προφανώς είναι οι έχοντες και κατέχοντες για την Κυβέρνηση.

Οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται.

Μειώνονται οι δαπάνες στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,7 δις ευρώ. 

κατά 1 δις ευρώ στον ΟΑΕΔ, 

κατά 100 εκ. ευρώ για τις παροχές ασθένειας του ΕΟΠΥΥ.

Μειώνονται οι δαπάνες ακόμη και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να στηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το ΕΣΥ θα πρέπει να τα βγάλει πέρα το 2021 με τα ίδια ποσά που πήρε την προηγούμενη χρονιά και λιγότερο προσωπικό. H Kυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προσέλαβε όλους όσους χρειαζόντουσαν . «Είχαμε πει την προηγούμενη φορά εδώ ότι σε λίγο θα εξάγουμε. Γιατί έχουμε τόσους πολλούς γιατρούς και νοσηλευτές και δεν ξέρουμε τι θα τους κάνουμε» . Αυτά υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Τίποτε περισσότερο δεν υπάρχει για την ενίσχυση του ΕΣΥ. 

Λόγια του αέρα το νέο ΕΣΥ. Κάθε φορά που έρχεται δυναμικά το κύμα πανδημίας, εμφανίζεται ένα νέο ΕΣΥ στο λεξιλόγιο και στην ουσία, στην πράξη τίποτα.Σχεδιάζετε να το παραδώσετε στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που με κάθε τρόπο ευνοήσατε ακόμα και μέσα στην πανδημία.

350.000 εκκρεμείς συντάξεις, αυξήθηκε ο αριθμός επί των ημερών σας. 

350.000 άνθρωποι περιμένουν χωρίς τη σύνταξη τους με δική σας ευθύνη.

345.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, μένουν εκτός ενισχύσεων.

Καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα. 

Μειώνονται οι μισθοί για να εφαρμοσθεί παντού το δόγμα μισός μισθός-μισή δουλειά.

Η σύμβαση του επισιτισμού δεν κηρύσσεται επί 1 χρόνο, υποχρεωτική. Στον αέρα 400.000 εργαζόμενοι σε επισιτισμό, τουρισμό. 

Πρέπει να δείξουμε και ανθρωπιά. Έχω ζητήσει την προσωπική σας παρέμβαση κύριε πρωθυπουργέ. Εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κανένα επίδομα για τα Χριστούγεννα. Γιατί με απόφαση των αρμόδιων υπουργών γίνεται η μετάβαση από τα 534€ στο επίδομα ανεργίας, αλλά ο ΟΑΕΔ μέσα σε αυτές τις συνθήκες, θέλει πάνω από 40 έως 60 ημέρες για να μπορέσει να αποδώσει αυτά τα χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 85.000 άνθρωποι και οι οικογένειές τους, που μπορεί να έχουν δουλέψει μόνο δύο μήνες φέτος, χωρίς δική τους ευθύνη, θα είναι χωρίς κανένα έσοδο μέσα στις γιορτές. Δεν μπορεί αυτή η μετάβαση να γίνει μετά. Δεν μπορείτε να βρείτε μία δίκαιη λύση για να στηριχθούν οι άνθρωποι αυτοί; 

Στον τουρισμό οι ξενοδόχοι που ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση για τις κλαδικές, τώρα με την ανοχή σας ζητούν μειώσεις 20%. Δηλαδή όλα τα βάρη του τουρισμού, όλα τα κόστη θα τα σηκώσουν οι εργαζόμενοι; Οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει με την ανεργία και τα επιδόματα φτώχειας;

Καταργήσατε τον οργανισμό εργασίας στα ΕΛΤΑ. Αντίστοιχες ρυθμίσεις κάνατε και στη ΔΕΗ. Οδηγείτε σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.

Φθηνή και απαξιωμένη εργασία, επιδόματα φτώχειας και εργαζόμενοι χωρίς αξιοπρέπεια.

Οι αγρότες εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Καμία ουσιαστική στήριξη στους πληγέντες δεν υπάρχει.

Καμία μέριμνα για τις χαμηλές τιμές και τα αδιάθετα προϊόντα. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Φωνάζουμε από το Πάσχα, ότι θα μπορούσαν να αγοραστούν από το κράτος και να διατεθούν σε ευάλωτες ομάδες.

Διατηρείται η προκαταβολή φόρου. 

Δεν προβλέπεται και πάλι επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου. 

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόσβαση τους σε επαρκή χρηματοδότηση.

Συνταξιούχοι αγρότες χωρίς σύνταξη από το 2016. Ακόμη και δικοί σας βουλευτές είναι σε έξαλλη κατάσταση. Ρωτήστε τους αν δεν θέλετε να ακούσετε εμάς.

Έρχομαι τώρα στο κρίσιμο ζήτημα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι θετικό ότι έγινε συμβιβασμός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ξεμπλοκάρουν τα κονδύλια.

Διαφωνούμε με το σχέδιο της Κυβέρνησης.

Διαφωνούμε με το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό.

Η Κυβέρνηση δεν έθεσε το σχέδιο της για την αξιοποίηση αυτών των πόρων σε διάλογο ούτε με τους κοινωνικούς φορείς , ούτε με τα κόμματα.