Πεμ, 04 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Φώφη Γεννηματά: «Ούτε αλαζονεία και προπαγάνδα, ούτε διχαστικός λόγος και πόλωση, χωρούν όταν διακυβεύονται ζωές ανθρώπων»

12/11/2020

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Εδώ και 9 περίπου μήνες, ο κορωνοϊός ορίζει την ζωή μας.

Μας επέβαλε να ζούμε διαφορετικά. Να σκεφτόμαστε διαφορετικά, ακόμη και να αγαπάμε, διαφορετικά.

Δυστυχώς είναι ολοφάνερο από τη μέχρι τώρα συζήτηση ότι ένα πράγμα δεν αλλάζει με τίποτα: Η εμμονή της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αχρείαστες κοκορομαχίες και σε αυτό το κλίμα της έντασης, της πόλωσης και του διχασμού.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για πολλούς συμπολίτες μας που δίνουν μάχη ζωής στα Νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, πού  νοσούν με αγωνία στο σπίτι, στο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αγωνίζεται, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης.

Το πρώτο κύμα ήταν μια συνάντηση με το άγνωστο, το φόβο και την ανασφάλεια. Βάλαμε όλοι πλάτη. Μείναμε σπίτι. Ακούσαμε τους ειδικούς. Δώσαμε χρόνο στο κράτος και στην Πολιτεία να προετοιμαστεί ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας το τσουνάμι που όλοι φοβόντουσαν ότι θα έρθει.

Μείναμε σπίτι, αλλά δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Προτείναμε πως μπορεί να στηριχθεί το  ΕΣΥ.  Πως μπορεί να σταθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Πως έπρεπε να γίνει η μετάβαση από το πρώτο lock down στο άνοιγμα της χώρας. Πώς έπρεπε να ξεκινήσει ο τουρισμός; Πως έπρεπε να οργανώσουμε την καθημερινότητα μας από τα ΜΜΜ -λέξη δεν άκουσα γι’ αυτά, θα επανέλθω- ως τα σχολεία για να καθυστερήσουμε και να μειώσουμε τη διασπορά και το δεύτερο κύμα.

Καταθέτω τις σχετικές προτάσεις. Όλες τις επεξεργασίες που κάναμε και ξεκινώ από την ερώτηση που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής στις 22 Ιανουαρίου 2020 στον υπουργό Υγείας, όταν είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα στην Κίνα και πολύ πριν αρχίσει η συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας. Ρωτούσαμε πώς θα προετοιμαστεί η χώρα και τι θα γίνει στις εισόδους της χώρας κλπ.

Συνεχίζω με τις 150 παρεμβάσεις που έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα για όλα τα θέματα της καθημερινής ζωής των Ελλήνων πολιτών, από την υγεία τους μέχρι την οικονομία, μέχρι τη στήριξη των αδύναμων και των μικρομεσαίων. Γιατί, καλά τα λόγια, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία, αλλά χρειάζονται στήριξη έμπρακτη, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Και τις παλεύουμε, δεν τις πετάμε έτσι ως φέιγ βολάν. Τις παλεύουμε καθημερινά από αυτό εδώ το βήμα με ολόκληρη την Κ.Ο μας.

Συνεχίζω με το ενδιάμεσο πρόγραμμα. Τι έπρεπε δηλαδή να κάνουμε από την ώρα που άρχισαν οι περιορισμοί, ακριβώς επειδή ξέραμε ότι αυτοί οι περιορισμοί θα χτυπήσουν τους πιο αδύναμους, τη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους. Καταθέτω την πρότασή μας. Αργά έως βασανιστικά υιοθετήθηκαν κάποιες από αυτές από την πλευρά της κυβέρνησης. Οι περισσότερες βέβαια δεν ακολουθήθηκαν. Με ορατές συνέπειες. Και με λουκέτα και με ανεργία και με κινδύνους πολλαπλούς.

Καταθέτω προτάσεις από 21 Μαΐου. Τι έπρεπε να γίνει με τη λήξη του lockdown για την οικονομία.

Καταθέτω την πρότασή μας για την αναγέννηση του ΕΣΥ στις 03/09. Γιατί βλέπουμε ότι τους έχει πιάσει όλους ο πόνος ξαφνικά. Όλοι όσοι στην πράξη κυβέρνησαν και με νύχια και με δόντια το πολέμησαν. Κάποιοι το έλεγαν ευθαρσώς ότι πρέπει να το κόψουμε κομματάκια και να το δώσουμε στα ιδιωτικά συμφέροντα και γι’ αυτό το καταχρέωσαν κιόλας και ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Κάποιοι κρύβονταν πίσω από δήθεν μεγάλα λόγια αλλά εκεί οδηγούσαν και εκεί οδήγησαν τα πράγματα: στην κατάρρευση. Και βέβαια πρέπει να σας πω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι, εάν είχε προσλάβει 19.000 ο κ. Τσίπρας στο ΕΣΥ και άλλες 13.000 η ΝΔ, γιατί ψάχνουμε γιατρούς σήμερα για να λειτουργήσουμε τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ; Προτείνω να αρχίσουμε να τους εξάγουμε. Γιατί ακούω ότι πιέζονται γύρω τα συστήματα. Επειδή, λέει, είναι πολύ τεκμηριωμένα όσα λέγονται από αυτό το βήμα από τους αρχηγούς των κομμάτων. Έτσι άκουσα. Πάρτε λοιπόν τις προτάσεις για το ΕΣΥ.

Συνεχίζω με την πρότασή μας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί δεν αρκεστήκαμε στο τι πρέπει να γίνει στο ενδιάμεσο τμήμα από το lockdown μέχρι να ανοίξουμε. Αλλά, αφού κατάφερε επιτέλους η Ευρώπη να συμφωνήσει σε αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης, πώς η Ελλάδα θα προετοιμαστεί και θα αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Και κυρίως, όχι μόνο πώς, αλλά και υπέρ ποιων; Γιατί ακούω διάφορες ανοησίες ότι δεν υπάρχει πια η πάλη των τάξεων, ότι δεν υπάρχει το δεξιά-αριστερά, δεν υπάρχει το πρόοδος-συντήρηση. Αλλά υπάρχει πάρα πολύ καλά το πρόοδος ή συντήρηση και τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και των αδύναμων και μικρομεσαίων σε σύγκρουση, ανάλογα με το πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και στην Ελλάδα. Εμείς λοιπόν έχουμε πάρει σαφέστατη και ξεκάθαρη θέση για  το πώς πρέπει να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα και υπέρ των πολιτών της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων και των πιο αδύναμων. Το καταθέτω για τα πρακτικά.

Βεβαίως καταθέσαμε και προτάσεις για το πώς θα έπρεπε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία. Αντίστοιχα με όσα έκαναν όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Το καταθέτω για τα πρακτικά. 

Προτάσεις στοχευμένες για το πώς πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος της εστίασης. Καταστρέφονται. Καταστρέφονται. Εμείς θα γυρίσουμε σήμερα στο σπίτι μας και ξέρουμε ότι, πέρα από την ανησυχία μας, κάποια θέματα τα έχουμε λυμένα. Δεν ισχύει αυτό για πάρα πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα. Και, πέρα από την ανθρώπινη ζωή, αυτή θα πρέπει να είναι η δεύτερη μεγάλη ανησυχία μας. Αυτό πρέπει να μας ενώσει, γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε σε αυτήν την αίθουσα. Να σκοτωθούμε μεταξύ μας για το πώς θα στηρίξουμε αυτούς τους κλάδους που καταστρέφονται σήμερα. Πάρτε τα μέτρα για την εστίαση.

Έρχομαι στο πρόγραμμά μας για τη στήριξη της πολιτιστικής δραστηριότητας. Δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα χωρίς πολιτισμό. Και πολιτισμός βεβαίως είναι τα αρχαία μας αλλά δεν είναι μονάχα αυτά. Υπάρχει ένας κόσμος που καταστρέφεται, που υποφέρει, που δεν μπορεί να ζήσει. Θέατρα και κινηματογράφοι και θίασοι που, αν κλείσουν, δεν θα μπορέσουν να ξανανοίξουν όταν θα σταματήσει το lockdown. Και άρα πρέπει να σκύψουμε από πάνω τους και να δούμε τι πρέπει να γίνει. Έχουμε πει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Διαβάστε τα, ακούστε τα. Τα καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής. 

Και βεβαίως, τι πρέπει να γίνει με τα ΜΜΜ. Στοιβάζεται ο κόσμος, είναι ο ένας πάνω στον άλλον, η κυβέρνηση φοβάται και να πει τη λέξη Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Θα επανέλθω για τις προτάσεις γιατί η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως, αλλά θα καταθέσω και ό,τι προτάσεις έχουμε πει μέχρι σήμερα για να υπάρχουν στα πρακτικά. Γιατί αυτά δεν τα λέμε τώρα, σήμερα. Τα λέμε εδώ και μήνες. Πάρτε λοιπόν για τα πρακτικά τις προτάσεις για τα ΜΜΜ.

Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και γι αυτό η στάση όλων μας και κάθε πρόταση μας είναι κρίσιμο να είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της Βουλής.

Με δυο λόγια, είχατε και τις προτάσεις, τον χρόνο, την κοινωνική στήριξη και τα χρήματα για να μην οδηγηθούμε στη νέα αυτή περιπέτεια.

Το ερώτημα δεν είναι αν ήταν αναγκαίο τώρα το νέο lock down, αφού είναι φανερό ότι η κατάσταση σας έχει ξεφύγει και είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένο. Αλλά γιατί φτάσαμε κ. Μητσοτάκη στο σημείο να είναι αναγκαίο.  Επιβεβλημένο είναι , αναπόφευκτο ήταν;

Και μη μας ρωτάτε εμάς αν έπρεπε κάποια πράγματα να τα έχετε αποφασίσει νωρίτερα και να τα έχετε επιβάλει. Εάν κ. Μητσοτάκη οι επιστήμονες σας έλεγαν ότι έπρεπε να τα έχετε επιβάλει νωρίτερα, κακώς δεν τους ακούσατε και καθυστερήσατε. Αν δεν σας το είπαν, δεν ξέρω το θίγετε.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να εισηγείται τέτοιου είδους μέτρα. Γιατί, αν το είχαμε πράξει αυτό, χωρίς να είναι και δημόσια τα στοιχεία του τι ακριβώς συμβαίνει, τότε όλοι θα μας κατηγορούσαν ότι σπέρνουμε τον πανικό. Και την ανησυχία στον κόσμο με μέτρο λοιπόν να λέγονται όλα, με υπευθυνότητα και με σοβαρότητα. Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να αποφασίσει ποια στιγμή πρέπει να επιβληθούν τέτοιου είδους περιορισμοί που έχουν άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία.

Τι κάνατε από αυτά που έπρεπε;

Αφήσατε το χρόνο να κυλάει. Στείλατε την Κυβέρνηση διακοπές και φωτογραφιζόσασταν στα ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης.

Το θέμα είναι: βοηθήθηκε η χώρα τελικώς από όλο αυτό; Είναι σε καλύτερη θέση ο τουρισμός σήμερα; Εξασφαλίζει την επόμενη χρονιά του 2021; Σε τι κατάσταση είναι σήμερα οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι σε αυτά; Για άλλη συζήτηση αυτά. Ας περιοριστούμε σε αυτά για τα οποία έχουμε έρθει εδώ.

Γνωρίζατε τι έπρεπε να κάνετε κ. Πρωθυπουργέ για να διατηρήσουμε το πλεονέκτημα που ήταν η καλή κατάσταση της χώρας, πολύ καλύτερη από άλλες Ευρωπαϊκές, με τις οποίες μας συγκρίνετε σήμερα. Ξέρατε τι έπρεπε να κάνετε για να μην απογοητεύσετε τον Ελληνικό λαό που με θυσίες για άλλη μια φορά έβαλε πλάτη. Γιατι και το πρώτο lockdown είναι πάρα πολλοί που το πλήρωσαν πολύ ακριβά αλλά το έκαναν με υπερηφάνεια, το έκαναν με ελπίδα, με προσδοκία ότι «να η χώρα μας ξεχωρίζει, είναι πρώτη στην Ευρώπη. Δεν πειράζει αν δυσκολεύουμαι οικονομικά δεν πειράζει άμα κλείσω το μαγαζί μου. Αλλά είμαι περήφανος γιατί τα κατάφερα». Και, μη γελιέστε, δεν είναι ίδιο το κλίμα σήμερα στον ελληνικό λαό. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση η ψυχολογική κατάσταση των Ελλήνων σήμερα με το lockdown της άνοιξης. Δεν είναι σα να μπαίνει η άνοιξη. Μπαίνει μια βαρυχειμωνιά.  Προφανώς δεν περίμενε κανείς από εσάς να αντιμετωπίσετε τον κορωνοιό που μαστίζει την ανθρωπότητα. Αλλά να κλείσετε  με σχέδιο όλες τις  χαραμάδες για να μην φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.

 Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία στο: https://kinimaallagis.gr