Πεμ, 04 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Η αξιοκρατική (?) διαδικασία διορισμού Διοικήσεων στα ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ του Δημόσιου Τομέα

1/9/2020

Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε «το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων δημοσίου τομέα», κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη. Δημοσιεύματα που ακολούθησαν, τo περιέγραψαν ως ένα «σύγχρονο πλαίσιο επιλογής», μια «αξιοκρατική διαδικασία», με «ουσιαστική τήρηση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας», «σε εναρμόνιση προς τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές», κλπ.

Οι σχετικές διατάξεις έχουν ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την 28η Αυγούστου ως αρ.19 του Νομοσχεδίου-“σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών, με την Αιτιολογική Έκθεση να περιλαμβάνει τις ανωτέρω περιγραφές. Αξίζει να υπογραμμισθούν τρία σημεία:

Ι] Κατ’ αρχάς, το πεδίο εφαρμογής: Το νέο πλαίσιο αφορά το πως θα επιλέγονται «οι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές, Αναπληρωτές Διοικητές, Υποδιοικητές, Διευθύνοντες ή Εντεταλμένοι Σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των οποίων η επιλογή ανήκει στην Κυβέρνηση, με εξαίρεση τους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Β’ του ν.3429/2005» (παρ.1αρ.19).

ΙΙ] Δεύτερον, η σύνθεση της Επιτροπής, η οποία θα προεπιλέγει 3 υποψηφίους από το πλήθος όσων υποβάλλουν αίτηση, ώστε μετά ο Υπουργός να επιλέξει όποιον αυτός θέλει από τους 3 συγκεκριμένους.  Η «Επιτροπή Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου»θα αποτελείται από (παρ.4):

(α) 1 Αντιπρόεδρο ή σύμβουλο του Α.Σ.Ε.Π., ως Πρόεδρο,

(β) 1 νομικό σύμβουλο του Κράτους,

(γ)τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.),

(δ)τον Γενικό Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης και

(ε)τον Γενικό Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως είναι εμφανές, η πλειοψηφία της Επιτροπής – ήτοι τα μέλη γ’, δ’ και ε’ – είναι πρόσωπα που έχει διορίσει η νυν Κυβέρνηση.

ΙΙΙ]Για την προεπιλογή των 3 επικρατέστερων, λαμβάνονται υπόψη 3 ομάδες κριτηρίων (παρ.5): μοριοδότηση «τυπικών εκπαιδευτικών προσόντων», μοριοδότηση «προσόντων εμπειρίας» και μοριοδότηση «κατόπιν δομημένης συνέντευξης» (σε συνέντευξη καλούνται οι 7 επικρατέστεροι βάσει της μοριοδότησης των τυπικών εκπαιδευτικών και των προσόντων εμπειρίας).

Είναι εντυπωσιακό ότι η συνέντευξη μπορεί να δώσει 800 μόρια, ενώ π.χ. το διδακτορικό αξίζει μόνο 350 μόρια, το μεταπτυχιακό 250 ή η άριστη γνώση ξένης γλώσσας 45.

Το maximumμορίων που μπορεί να λάβει κάποιος για τα τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα είναι 800 μόρια, όσα δηλαδή μπορεί να πάρει κάποιος άλλος μόνο με τη συνέντευξη.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι στα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία (παρ.3), όσον αφορά τις ξένες γλώσσες, χρειάζεται μόνο πολύ καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας κ-μ της Ε.Ε., δηλαδή δεν απαιτείται άριστη γνώση.

Στο τέλος ο Υπουργός επιλέγει και διορίζει όποιον θέλει από τους 3 επικρατέστερους που θα του υποδείξει η Επιτροπή (παρ.9).

Επισημαίνεται ότι αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί (παρ.13) για τις θέσεις «που κενώνονται από 1ης Οκτωβρίου 2020».  Δεν πρόκειται,με απλά λόγια, να προκηρυχθούν προς «αξιοκρατική» πλήρωση οι θέσεις που είναι ήδη “πιασμένες” και όσες προλάβουν να καλυφθούν μέχρι τότε,αλλά μόνο εκείνες που τυχόν αδειάζουν.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη διαδικασία, στο αρ.19 του Νομοσχεδίου ΕΔΩ