Κυρ, 30 Ιουν 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Καραμέρος: «Το Δάσος Σχοινιά εκπέμπει SOS»

27/6/2024

Τη συμπαράστασή του προς τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης και τους εθελοντές που επιχειρούν σε όλα τα πύρινα μέτωπα της χώρας εξέφρασε ο Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Καραμέρος κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του για τα μέτρα και τις πολιτικές πρόληψης και καταστολής πυρκαγιάς στο σπάνιο παράκτιο οικοσύστημα του πευκοδάσους του Σχοινιά του Δήμου Μαραθώνα.

 

Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης ανέφερε πως πρόκειται για 1 από τα 3 μοναδικά πευκοδάση της χώρας μας και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη το δάσος της κουκουναριάς που εκτείνεται σε 13 χιλιαδες στρέμματα στο Βορειοανατολικό άκρο της Αττικής για το οποίο με πλήρη πολιτική ανευθυνότητα κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, το φορέα διαχείρισης Εθνικό Πάρκο Σχοινιά, περνώντας τη διαχείρισή του στο νεοσύστατο ΟΦΥΠΕΚΑ, όπως έκανε και με ακόμα 35 φορές διαχείρισης περιοχών Natura, ενώ αναφέρθηκε και στα ελλιπή μέτρα φύλαξης του δάσους που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής.

 

Σημειώνεται πως λόγω της βιοποικιλότητάς τους, τα συγκεκριμένα δάση απολαμβάνουν ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συγκροτούν τον τύπο οικοτόπου προτεραιότητας «Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά μαυρόπευκα» με κωδικό 9530 του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΕ. Επισημαίνεται παράλληλα ότι η πευκόφυτη παραθαλάσσια περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ειδική ζώνη προστασίας και διατήρησης, στο πλαίσιο του Δικτύου Natura 2000 αλλά και του Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελώνων, ενώ διαθέτει τεράστια ιστορική κληρονομιά, καθώς στο δυτικότερο άκρο της παραλίας του Σχοινιά τοποθετείται το μέρος όπου διεξήχθη η μάχη του Μαραθώνα, ενώ κοντά σε αυτή την περιοχή (περίπου 4 χλμ.) βρίσκεται και ο Τύμβος του Μαραθώνα.

 

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς αναφέρθηκε στην  σημασία του δάσους Σχοινιά και επιχείρησε να εξηγήσει τα μέτρα επιτήρησης που λαμβάνονται, κάνοντας λόγο για την πρώτη ειδική μονάδα δασικών επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που λειτουργεί στην περιοχή με τη βοήθεια των εθελοντών, ενώ υπογράμμισε τη χρήση ενός μη επανδρωμένου εναέριου μέσου (drone)  από τα συνολικά 25 που δρούνε στη Αττική παράλληλα με τη συνεργασία που υφίσταται με το Δήμο Μαραθώνα.

 

Ο Βουλευτής της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως πρόληψη δεν είναι οι με σκαπτικά μηχανήματα βαρέως τύπου καθαρισμοί του δάσους που καταστρέφουν ριζικά συστήματα και πιαθανά νέα δενδρύλλια,  τα επιχορηγούμενα ποσά για το σκοπό αυτό είναι ελάχιστα μπροστά στην έκταση του Δήμου Μαραθώνα αλλά και τη σημαντικότητα του οικοσυστήματος του Σχοινιά. Μίλησε συνολικά για τις ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση των πόρων και των πολιτικών πρακτικών λέγοντας «η συρρίκνωση των φορέων διαχείρισης, η κατάργησή τους, όταν μιλάμε για περιοχές Natura, η υπαγωγή τους στον ΟΦΥΠΕΚΑ, δηλ. 36 φορέων σε 1 μονάδα μόνο διαχείρισης και κυρίως η διαχείριση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ» σημειώνοντας πως από τα 556 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει απορροφηθεί μόνον το 1% μέχρι τα τέλη Μάρτη για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας και μάλιστα σε δύο έργα, 1 της συμβουλευτικής παροχής υπηρεσιών και 1 αναφορικά με συστήματα GPS των πυροσβεστικών οχημάτων. «Η θέσπιση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ενός φορέα ιδιωτικού δικαίου σε κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης πανελλαδικά, παρακάμπτει το ΥΠΕΝ, ενώ προκαλεί με την αναποτελεσματικότητα και τις αδυναμίες του την υποβάθμιση του ελληνικού φυσικού κεφαλαίου των επόμενων γενεών» σημείωσε.

 

Υπογραμμίζεται πως οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής έχουν εκφράσει δημόσια την ανησυχία τους για την ελλιπή προστασία της περιοχής, καθολική απουσία υπεύθυνης μέριμνας και επαρκούς φύλαξης . Σε αντίθεση με όσα ανέφερε ο κ. Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης περί επιβολής μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και καθαρισμού του δάσους, οι κάτοικοι αναδεικνύουν την εικόνα ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας οχημάτων εντός των «δρόμων» που οδηγούν στον αιγιαλό, αλλά και εκείνη των διάσπαρτων απορριμμάτων, υπολειμμάτων αμίαντου και γυαλιού.

Άφησε αιχμές προς τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Κικίλια στην πρόσφατη φωτιά στην περιοχή Κίτσι του Κορωπίου, σχολιάζοντας για ανακολουθία δηλώσεων σχετικά με τις προσπάθειες που κατέγραψαν συστήματα ασφαλείας των εθελοντών που επιχειρούσαν τελικά και όχι τον καταζητούμενο εμπρηστή της φωτιάς και σημείωσε συνολικά την απαίτηση διαφορετικής προσέγγισης στη διαχείριση των περιοχών Natura με την ουσιαστική υπονόμευσή τους από τους 2 περιβαλλοντοκτόνους νόμους της ΝΔ. «Αν ενδιαφερόσασταν πραγματικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν θα προχωρούσατε σε συρρίκνωση των φορέων διαχείρισης… με γκρέϊντερ δεν γίνεται αποψίλωση σε ένα τέτοιο σπάνιο οικοσύστημα και με κατεβασμένες μπάρες, των οποίων τα κλειδιά αφήνονται σε παρακείμενες ταβέρνες». Κατέληξε λέγοντας πως είναι επικίνδυνος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει εν συνόλω η κυβέρνηση τις περιοχές Natura και εν προκειμένω το μοναδικό  δάσος κουκουναριάς, του Δήμου Μαραθώνα.