Τετ, 03 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Kοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής και της Γαλλικής Γερουσίας

3/2/2021

Ο Γ. Κουμουτσάκος, στην ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, που συνεδρίασε με την αντίστοιχη Επιτροπή της Γαλλικής Γερουσίας έκανε δύο συγκεκριμένες προτάσεις.

1)      Να θεσμοθετηθεί ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας που θα συνεδριάζει σε επίπεδο Υπουργών μια φορά το χρόνο. Θα καλύπτει όλες τις πτυχές τις Ελληνογαλλικής συνεργασίας, άμυνα, εξωτερική πολιτική, οικονομία, πολιτισμό, τουρισμό. Αυτή τη στιγμή ο συντονισμός γίνεται σε επίπεδο γενικών γραμματέων του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

2)      Οι Επιτροπές Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής των Ελλήνων και της Γαλλικής Γερουσίας να συνεδριάζουν τακτικά, τρείς φορές το χρόνο, ήτοι κάθε τέσσερις μήνες.

Σε μια θετικά φορτισμένη ομιλία για τις Ελληνογαλλικές σχέσεις, ο Γεώργιος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στα διαχρονικά αισθήματα βαθιάς φιλίας και εκτίμησης που τρέφει ο ένας λαός για τον άλλον, τα οποία χαρακτήρισε ως σταθερή υποχρεωτική πυξίδα για τα δύο κράτη.

«Δεν θα αναφερθώ σε στρατηγική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας. Θα αναφερθώ σε στρατηγική σχέση φιλίας, Ελλήνων και Γάλλων. Ανήκω άλλωστε στη γενιά του Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία.» Τόνισε χαρακτηριστικά.

Θύμισε επίσης τη σημασία της επίσκεψης του Ζισκάρ Ντ Εστέν, το Σεπτέμβριο του 1975, επί διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή και ανέφερε, ότι ανήκει στην γενιά που σημάδεψε πολιτικά η φιλοσοφία, η στάση και το παράδειγμα ηγεσίας του μεγάλου αυτού πολιτικού που μαζί με τον τότε Γάλλο Πρόεδρο ήταν η «ατμομηχανή» που έφερε την Ελλάδα ως πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. «Όπως και το Σεπτέμβριο του 1975, έτσι και το περασμένο καλοκαίρι η Γαλλία στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα, απέναντι στην αναθεωρητική Τουρκική προκλητικότητα και στην πολιτική έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» ανέφερε.

 

Οι Έλληνες δεν είμαστε αγνώμονες τόνισε, αναφερόμενος στην αγορά των 18 Rafale, τονίζοντας ότι άμυνα και διπλωματία πάνε χέρι-χέρι

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία» της δεκαετίας του ’70, δεν έχει μόνο παρελθόν αλλά και ισχυρό παρόν και πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στη συμφωνία έξι σημείων-τομέων για το μεταναστευτικό, που υπέγραψε ως Αναπληρωτής Υπουργός με τον Γάλλο Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Laurent Nunez. Είναι στη βάση αυτής της συμφωνίας έξι σημείων που  η Γαλλία έχει δεσμευτεί και προχωρά στην μετεγκατάσταση από την Ελλάδα στη Γαλλία εννιακοσίων(900) μεταναστών και προσφύγων.