Τετ, 03 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Κυρ. Μητσοτάκης: «Προωθούνται οι τομές εκείνες που θα φέρουν ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης»

16/12/2020

«Προωθούνται οι τομές εκείνες που θα φέρουν ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», είπε από βήματος της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2021 που υπερψηφίστηκε με 158 «ναι». Επισημαίνοντας πως οι επιλογές για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε πως ο αναπτυξιακός προσανατολισμός εξαρτάται από την έξοδο από την υγειονομική κρίση και ανακοίνωσε μια τεράστιας σημασίας επένδυση που αφορά την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, για την οποία αύριο υπογράφεται επιστολή πρόθεσης συνεργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για «μακρόπνοο, σαφές παραγωγικό μοντέλο που θα καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει νέο πλούτο που θα μοιραστεί ισότιμα σε όλους». Συναρτώντας τις πρωτοβουλίες για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας με τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε μείωση ενοικίου κατά 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στο φιλόδοξο σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ανέφερε ως εθνικό στόχο τη διαρκή μείωση των ανισοτήτων και τη διαρκή αύξηση του δημόσιου πλούτου, ανέφερε ότι το εμβόλιο είναι «το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετα-covid εποχής και σε αυτές τις συνθήκες είναι προσαρμοσμένος ο προϋπολογισμός», που όπως τόνισε συντάχθηκε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες.

Από βήματος επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι υπογράφεται στην Αθήνα η συμφωνία για την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία εντός του 2021.

 

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με μία ιστορική αναφορά λέγοντας: «'Τα δημόσια χρήματα, ήτοι αι αξίαι προς την θεραπείαν δημοσίων αναγκών εκπέμπονται εκ των σπλάχνων του έθνους, ως ζωτικά στοιχεία. Συγκεντρούνται εις τα δημόσια ταμεία. Και, διοχετευόμενα εις διαφόρους κλάδους, ζωογονούσιν αυτούς. Διατηρούντα, ούτως, σώας και αβλαβείς τας δυνάμεις της κοινωνίας'. Είναι ο ορισμός του προϋπολογισμού που διατυπώνει ήδη από το 1864 ο Ιωάννης Σούτσος στο «Εγχειρίδιον Δημοσιολογίας», μία από τις πρώτες πραγματείες για την οικονομία στην Ελλάδα, θα λέγαμε πυρήνα αναλλοίωτο και μόνιμα επίκαιρο εδώ και 156 χρόνια. Τα δημόσια έξοδα εξακολουθούν να πηγάζουν από τον κόπο, από τη δουλειά των πολιτών, ώστε με τη συνετή τους διαχείριση να μπορούν να τροφοδοτούν τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας».

Τόνισε ότι «η κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του προϋπολογισμού του 2021, που σε αυτήν την συγκυρία ακολουθεί δύο παράλληλους δρόμους, εξυπηρετώντας όμως ένα κοινό σκοπό: Από τη μία πλευρά περιλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση της πανδημίας. Από την άλλη, συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, ώστε να κατακτηθεί ο εθνικός στόχος. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη σταδιακή μείωση των ανισοτήτων και τη διαρκή αύξηση του δημόσιου πλούτου προς όφελος όλων, σε μία Ελλάδα δημοκρατική που θα παράγει, θα εξάγει και θα ευημερεί.

Θα ήταν ευχής έργο εάν μπορούσαμε τουλάχιστον σε αυτόν τον εθνικό στόχο να συμφωνήσουμε εδώ σε αυτή την αίθουσα, ασχέτως του τρόπου με τον οποίο ο καθένας πιστεύει ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Γιατί για εμάς, όσο και εάν ενοχλείστε από αυτό, η μείωση των ανισοτήτων αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή αυτής της παράταξης».

 

«Το 2021 ενσωματώνει δυο χρονιές σε μία»

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός «το 2021 ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μία. Στο πρώτο του τρίμηνο -και ελπίζουμε να σταματήσουμε εκεί- επεκτείνονται εφόσον είναι αναγκαίο, και πιστεύουμε ότι θα είναι αναγκαίο, τα μέτρα στήριξης τα οποία η κυβέρνηση έλαβε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020. Ενώ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου προωθούνται εκείνες οι μεγάλες τομές που θα επαναφέρουν τη χώρα σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια.

Το εμβόλιο, για το οποίο θα μιλήσω στη συνέχεια, καθίσταται με άλλα λόγια το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετα-Covid εποχής. Και ακριβώς σε αυτόν τον διπλό χαρακτήρα που επιβάλλουν οι συνθήκες είναι προσαρμοσμένος ο φετινός προϋπολογισμός.

Είναι αλήθεια ότι συντάχθηκε υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, εν μέσω μίας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, μίας τεράστιας οικονομικής αναταραχής, με τα στοιχεία να είναι αβέβαια, με το τέλος της κρίσης ακόμα άγνωστο. Είναι όμως ένας προϋπολογισμός σαφής και ειλικρινής.

Πριν από όλα, λοιπόν, οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε συνέχεια, επεκτείνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η ζήτηση, οι επενδύσεις, η απασχόληση. Και τέλος, προγραμματίζουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναπροσανατολίζοντας και αξιοποιώντας το σύνολο, όχι μόνο των εθνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών πόρων.

 

Δημοσιονομικά ζητούμενα αλλά και μακροχρόνιες στρατηγικές στοχεύσεις

Ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς είναι και ο προϋπολογισμός της πρώτης χρονιάς της νέας δεκαετίας. Έχει, συνεπώς, προσδιορισμένη αλλά και στρατηγική διάσταση. Απαντά και σε τρέχοντα δημοσιονομικά ζητούμενα, απαντά όμως και σε μακροχρόνιες στρατηγικές στοχεύσεις.

Είναι όμως μια δυναμική εξίσωση, όπως είπε και ο υπουργός, με πολλούς αγνώστους. Η εκτέλεσή του συναρτάται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης, ενώ ο αναπτυξιακός του προσανατολισμός εξαρτάται από την έξοδο από αυτήν. Την έξοδο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Για να το πω διαφορετικά, αποτελεί και αυτός ο προϋπολογισμός μέρος της ευέλικτης πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση μέχρι τώρα.

Στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής εξάλλου στηρίζεται, καθώς χωρίς τις πρωτοβουλίες του 2020, το 2021 θα είχε ξεκινήσει με πολύ βαθύτερη ύφεση, με πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας, με χαμηλότερα εισοδήματα, με πολλά περισσότερα λουκέτα.

Θυμίζω ότι ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η πολιτεία διέθεσε 23,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε 62 διαφορετικές δράσεις προστασίας του εισοδήματος και της επιχειρηματικότητας, τα οποία διοχετεύθηκαν στις τρεις κεντρικές προτεραιότητες που εξ αρχής έθεσε η κυβέρνηση: Στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στη φροντίδα εργαζομένων και ανέργων, αλλά και στη διαφύλαξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Στο πρώτο μέτωπο, οι έκτακτες δαπάνες για την Υγεία αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το σύνολο του προϋπολογισμού Υγείας για το 2019. Επτακόσια-ογδόντα εκατομμύρια, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, όχι 400 τα οποία ισχυρίζεστε. Σταματάτε τους υπολογισμούς σας στον Απρίλιο. Επιμένετε να επικαλείστε στοιχεία που αφορούν μόνο στην πρώτη φάση της κρίσης.

Τα νοσοκομεία μας, για τα οποία τόσες φορές έχουμε μιλήσει, έχουν υποδεχθεί περισσότερους από 7.000 νέους γιατρούς και νοσηλευτές, έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και υλικά. Και οι κλίνες εντατικής θεραπείας, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παραλάβαμε -θα το ξαναπούμε να το ακούσετε- 557 κρεβάτια από εσάς, σήμερα είναι 1.322 και συνεχώς αυξάνονται.

Το κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή οδηγήθηκαν σε μερική απασχόληση. Έγινε στην ουσία ο καθολικός εργοδότης της χώρας και του ιδιωτικού τομέα. Επαγγελματίες και επιστήμονες ενισχύθηκαν, οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται, τα ενοίκια επιδοτούνται και οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έχουν παραταθεί.

Φαντάζομαι να μην τα αμφισβητείτε όλα αυτά. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πολιτικής η οποία στήριξε την κοινωνία και την παραγωγική οικονομία. Για την προστασία της απασχόλησης μόνο, διατέθηκαν παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια, για τα επιδόματα σε 373.000 ανέργους δαπανήθηκαν πρόσθετα 300 εκατομμύρια για το Δεκέμβριο. Γι΄αυτό δεν σας άκουσα να λέτε τίποτα. Διπλασιάσαμε το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Και βέβαια, οι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα αναδρομικά τους, όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα γίνει με πλήρη σεβασμό στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 

Ενέσεις ρευστότητας χωρίς κανέναν νέο φόρο

Η ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια σε διάστημα 10 μηνών. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, κυρίως όμως ο μηχανισμός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενίσχυσαν ήδη 700.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όταν το τραπεζικό σύστημα δεν μπόρεσε, δεν είχε την ταχύτητα, να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το κράτος, χωρίς την παραμικρή γραφειοκρατία, άνοιξε το δημόσιο ταμείο και τις χρηματοδότησε απ' ευθείας. Γι΄ αυτό δεν βρήκατε όμως μια κουβέντα να πείτε.

Λέτε ότι δεν ζούμε εμείς στην πραγματική οικονομία. Για βγείτε λίγο έξω να ρωτήσετε ταξιτζήδες, αγρότες, ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιάτορες, αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Τι είναι αυτοί; Μεγάλες επιχειρήσεις είναι; Το μεγάλο κεφάλαιο ή η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλη από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Και κάτι ακόμα, μια έννοια που σας είναι κ. Τσίπρα τελείως άγνωστη: Όλα αυτά έγιναν χωρίς κανένα νέο φόρο. Το ξαναλέω, χωρίς κανένα νέο φόρο. Για πρώτη φορά μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων βαρών στους πολίτες. Αντίθετα, σε ισχύ παραμένει η αλυσίδα των ελαφρύνσεων που κάνει πράξη αυτή η κυβέρνηση. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και -όπως είχα δεσμευτεί προσωπικά- η κατάργησή του για τα μικρά νησιά. Μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, μεγαλύτερο αφορολόγητο. Μείωση του ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα. Και βέβαια η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 στον ιδιωτικό τομέα, όπως είχαμε δεσμευτεί. Η υποχώρηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, όπως είχαμε δεσμευτεί και όπως δεν ψηφίσατε.

Αποφύγαμε έτσι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την έκρηξη της ανεργίας, έστω με μερικές απώλειες στο εισόδημα. Ποτέ δεν κρύψαμε ότι η προτεραιότητά μας απέναντι στην πανδημία ήταν πάνω απ' όλα να θωρακιστεί η απασχόληση. Και πράγματι, ακόμα και τον Αύγουστο με την τεράστια πτώση του τουρισμού, η ανεργία συγκρατήθηκε σχεδόν στα περσινά επίπεδα. Και τα λεφτά; Πώς μπόρεσαν άραγε να χρηματοδοτηθούν τόσες επιχειρήσεις και τόσοι εργαζόμενοι για τόσους μήνες; Όχι προφανώς με το περίφημο «μαξιλάρι» το οποίο επιμένει να επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μοναδική του χρησιμότητα είναι να αποκοιμίζει την κοινή γνώμη.

'Αλλωστε, μόλις πρόσφατα -θα το ξέρετε φαντάζομαι κ. Τσίπρα- τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015 - 2018 αναθεωρήθηκαν. Και ξέρετε τι απέδειξαν; Ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε, εκτός από τη ζημιά που ήδη είχε κάνει, τον δημόσιο πλούτο με 5 δισεκατομμύρια λιγότερα».

 

Κλειδί για τις εφεδρείες η νέα αξιοπιστία

«Η απάντηση για όλες αυτές τις εφεδρείες που έχει πια στην διάθεσή της η πατρίδα μας βρίσκεται στη νέα αξιοπιστία, την οποία έχει ανακτήσει», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.«Πριν από την επίθεση του κορονοϊού η ανάπτυξη είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η αξιοπιστία της οικονομίας άνοιξε από τότε το δρόμο του ευνοϊκού δανεισμού.

Σας ακούγαμε, κ. Τσίπρα, μήνες ολόκληρους σε αυτή την αίθουσα να μιλάτε για την «ύφεση Μητσοτάκη». Να επικαλείστε τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019 και τα στοιχεία του 1ου τριμήνου του 2020 για να ισχυριστείτε το παράλογο: Ότι η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν χτυπήσει το κορονοϊός.

Μιλήσατε 65 λεπτά. Τώρα που τα στοιχεία οριστικοποιήθηκαν και απεδείχθη ότι αυτό το οποίο λέγατε ήταν παντελώς ανακριβές, είχατε το θάρρος να πείτε μία συγγνώμη για όλα αυτά τα οποία μας λέγατε; Αυτή είναι η πορεία της ανάπτυξης, μετά τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια. Δείτε το καλά, κ. Τσίπρα. Ξέρω ότι είναι επώδυνο, όχι για εσάς, για την ελληνική κοινωνία. Είναι επώδυνο, αυτή η τραγική εικόνα της χώρας τα τέσσερα χρόνια τα οποία κυβερνούσατε και η μεγάλη απόκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλήσατε για εθνική ήττα -θα έρθω στη συνέχεια στα εξωτερικά- αυτή είναι η εθνική ήττα της χώρας, προϊόντα των δικών σας καταστροφικών χειρισμών το 1ο εξάμηνο του 2015. Λοιπόν.

Έχω έναν ωραίο πίνακα ακόμη για εσάς, κ. Τσακαλώτε. Δεκαέξι δισεκατομμύρια δανείστηκε αυτή η κυβέρνηση με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Δώστε και αυτό τον πίνακα στον κ. Τσακαλώτο. Να δείτε τι σημαίνει αξιοπιστία.

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, για άλλη μία φορά εδώ σε αυτή την αίθουσα, ακούστηκαν ισχυρισμοί οι οποίοι δεν ξέρω πια αν οφείλονται σε κομματική κακοπιστία, σε μεθοδολογική αστοχία σε συνειδητή δημαγωγία ή σε απλή οκνηρία.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε, βεβαίως, στους ισχυρισμούς έναν προς έναν. Θα κάνω κάποιες σύντομες παρατηρήσεις. Μας κατηγορείτε για την μεγάλη ύφεση που οφείλεται στις πολιτικές μας, απάντησα ήδη σε αυτό, καθώς και ότι επίσης συνεχίζουμε να αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας. Σας απάντησε ο υπουργός με απόλυτη σαφήνεια. Υπήρξε έστω και μια χώρα η οποία δεν αναθεωρούσε διαρκώς τις προβλέψεις της κατά τη διάρκεια του 2020; Για συγκρίνετε τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Απριλίου με αυτές που κάνει τώρα. Και σε κάθε περίπτωση, για συγκρίνετε την απόδοση της ελληνικής οικονομίας -εξαρτημένης από τον τουρισμό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- με την απόδοση άλλων χωρών του νότου, όπως της Ιταλίας ή της Ισπανίας, που την κυβερνάνε οι φίλοι σας οι Podemos. Τρεις μονάδες παραπάνω ύφεση έχει η Ισπανία από ό,τι έχει η Ελλάδα.

Δεύτερον, είπατε ότι το 2020 διαθέσαμε -αν δεν κάνω λάθος- μόλις 6 δισεκατομμύρια, «πού είναι όλα αυτά τα λεφτά για τα οποία μιλάει η κυβέρνηση, πού είναι αυτά τα λεφτά»; Μόλις η προτελευταία Έκθεση Αξιολόγησης, πριν από τα μέτρα του Δεκεμβρίου, αθροίζει τα μέτρα σε 20,4 δισ. Κάτι το οποίο δηλώνει ότι στα τέλη του Δεκεμβρίου θα φτάσουν στα 24 δισ., 14,7% του ΑΕΠ.

Γιατί, αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα, αυτό που διαπιστώνεται από όλους ακόμα και στις Βρυξέλλες να αμφισβητείται εδώ από κάποιους είτε κοντόφθαλμους, είτε κακοπροαίρετους; Καταθέτω τον σχετικό πίνακα στα πρακτικά.

Δαπάνες υγείας. Μας είπατε ότι τις αυξήσατε 1 δισ. Αλήθεια; Για δείτε λίγο τους προϋπολογισμούς σας: 4,41 δισ. το '15, 4,37 δισ. το '16, 4,32 δισ. το '17, 3,84 δισ. το '18. Μόλις το προεκλογικό 2019 4 δισ. Αυτά λέγανε οι προϋπολογισμοί σας. Δεν ξέρατε πόσα λεφτά ξοδεύατε; Ενώ σήμερα αυξάνονται στα 4,83 δισ. όταν μάλιστα μέσα στο '20 έχουμε ήδη κάνει έκτακτες και σημαντικότατες επενδύσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ενώ παράλληλα εξελίσσεται και ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα δωρεών προς τη δημόσια υγεία, το οποίο έχουμε φροντίσει να αξιοποιήσουμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Όσοι, λοιπόν, μιλούν οφείλουν και να θυμηθούν.

Τα ίδια περίπου άκουσα, όχι από σας, αλλά από αρκετούς άλλους ομιλητές, για τα κονδύλια που αφορούν την Πρόνοια και την Παιδεία. Πρόνοια, 3,6 δισ. την τελευταία χρονιά του ΣΥΡΙΖΑ, 4,2 δισ. η «ανάλγητη» κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δεν νοιάζεται για τους πιο αδύναμους. Παιδεία. 5,3 δισ. εσείς, 5,6 εμείς. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που «δεν στηρίζει την δημόσια Παιδεία». Ακόμα, λοιπόν, και σε συνθήκες κρίσης φαίνεται ποιος πραγματικά στηρίζει τη γνώση και κυρίως ποιος είναι πιο κοντά στους αδύναμους. Όποιος κρίνει να μπορεί και να συγκρίνει.

Τέταρτον. Μιλήσατε και πάλι για χαμένες θέσεις εργασίας. Δεν λέτε την αλήθεια. Απαντώ επαναλαμβάνοντας ότι η Eurostat, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, κατατάσσει την Ελλάδα στις πέντε χώρες με τις λιγότερες απώλειες σε θέσεις εργασίας. Και τονίζω ότι είμαστε ένα από τα ελάχιστα κράτη με μικρότερη ανεργία τον Σεπτέμβριο του 2020 από ό,τι τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτά τα στοιχεία, προφανώς, δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς. Αποδεικνύουν ένα πράγμα όμως: Ότι ήταν αποτελεσματική η πολιτική μας για την υπεράσπιση της εργασίας και των θέσεων απασχόλησης.

Καταθέτω στα πρακτικά μια ανεξάρτητη έκθεση από δύο σημαντικούς ξένους επιστήμονες, «Πώς να προστατεύσετε δουλειές στη διάρκεια του Covid- Μαθήματα από την ελληνική εμπειρία». Δεν τα γράφουμε εμείς αυτά. Δεν τα λένε τα «πληρωμένα, μπουκωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης της "λίστας Πέτσα"». Τα λένε έγκυροι ερευνητές από το εξωτερικό. Διαβάστε το, ίσως μάθετε κάτι ενδιαφέρον.

Θα το ξαναπώ. Για μας η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας. Και θα την πολεμάμε συνεχώς και σε όλα τα μέτωπα».