Πεμ, 04 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Με ισχύ και στην Αυτοδιοίκηση ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατετέθη στη Βουλή

10/9/2020

Στη Βουλή κατετέθη Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Μέρος Α’ του οποίου θεσπίζει Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης 108 άρθρων.

Έχει στόχο τη σύνταξη ενός μοναδικού, ενιαίου νομοθετικού κειμένου με αντικείμενο την ολοκληρωμένη ρύθμιση των θεμάτων που άπτονται της ψηφιακής διακυβέρνησης στο Δημόσιο Τομέα. Σε αυτό συγκεντρώνονται και επικαιροποιούνται πάνω από 120 διατάξεις από διάσπαρτα νομοθετήματα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ προστίθενται και νέες διατάξεις προκειμένου να συγκροτηθεί η απαραίτητη θεσμική και νομοθετική βάση πάνω στην οποία θα εξελιχθεί το Ψηφιακό Κράτος την επόμενη δεκαετία.

Όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής του Κώδικα, υπογραμμίζουμε ότι οι διατάξεις του, σύμφωνα με την παρ.3 του αρ.1, θα εφαρμόζονται στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης του αρ.14 του ν.4270/2014, τα εκτός αυτής ΝΠΔΔ, καθώς και τις εκτός αυτής Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς του Κεφαλαίου Α` του ν.3429/2005, ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του.

Ως γνωστόν, στο αρ.14 του ν.4270/2014 ρητώς αναφέρεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συγκεκριμένα ο Υποτομέας ΟΤΑ που περιλαμβάνει τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ΝΠΙΔ και τα ΝΠΔΔ που ανήκουν, ελέγχονται ή χρηματοδοτούνται από τους ΟΤΑ.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία του Νομοσχεδίου στην καθημερινότητα των Υπηρεσιών, θα αναφερθεί μόνο ένα παράδειγμα:  Μέσα στον Κώδικα καθορίζεται πλέον το θεσμικό πλαίσιο της Διαύγειας. Ρητά μάλιστα με την παρ.5 του αρ.108 καταργούνται τα σήμερα ισχύοντα άρθρα της Διαύγειας, τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10Α και 10Β του ν.3861/2010.  Μετά την έναρξη ισχύος του δηλαδή, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του Κεφαλαίου ΙΑ’ “Ψηφιακή Διαφάνεια – Πρόγραμμα Διαύγεια” του Κώδικα.

Εντός του Κώδικα ενσωματώνονται στο εξής οι ρυθμίσεις για τα ηλεκτρονικά έγγραφα στο Δημόσιο, ήτοι τι θα ισχύει για την έκδοσή τους, για το κύρος και την αποδεικτική ισχύ τους, για την ηλεκτρονική διακίνηση δημοσίων εγγράφων. Καθιερώνεται προσωπικός αριθμός, ως αριθμός υποχρεωτικής επαλήθευσης της ταυτότητας των φυσικών προσώπων στις συναλλαγές τους με τους φορείς του Δημόσιου Τομέα. Καταργείται από 1.10.2020 η χρήση του fax ρητά και στους ΟΤΑ.  Υπάρχουν, επίσης, εκτενείς διατάξεις για την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, την επικοινωνία μεταξύ Φορέων – φυσικών – Νομικών Προσώπων, τις ιστοσελίδες των Φορέων, την ψηφιακή προσβασιμότητα, τα ανοικτά δεδομένα, τα μητρώα ψηφιακής διακυβέρνησης, τη διαλειτουργικότητα, κλπ.

Μπορείτε να δείτε το Νομοσχέδιοκαι την Αιτιολογική Έκθεση.