Κυρ, 30 Ιουν 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Νίκος Χρυσόγελος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων: Στοχεύουμε σε μια κλιματικά ουδέτερη πόλη

29/5/2024
Ο Νίκος Χρυσόγελος, Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας του Δήμου Αθηναίων, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, περιέγραψε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η δημοτική αρχή υπό τον δήμαρχο Χάρη Δούκα ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής φτώχειας και εξήγησε πώς μπορεί η Αθήνα να φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα.
«Το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας που εγκαινιάστηκε πριν από μερικές ημέρες σε συνδυασμό με ένα σύνολο άλλων δράσεων όπως η πρωτοβουλία για την επιμόρφωση των στελεχών των συνεργαζόμενων ΟΤΑ που εμπλέκονται σε ενεργειακά έργα και στον ενεργειακό σχεδιασμό, στο πλαίσιο της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας», εντάσσονται στο κομμάτι της στρατηγικής που ακολουθούμε με στόχο να αλλάξει η πόλη μας, να βελτιωθεί, να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη πόλη. Προστατεύοντας το κλίμα, προστατεύουμε την κοινωνία, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής και αντιμετωπίζουμε τα κοινωνικά ζητήματα μέσα από έναν διαφορετικό τρόπο», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
 
Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία
«Μέχρι πρότινος, οι δήμοι απλώς παρακολουθούσαν τις εξελίξεις. Δυστυχώς και στην Ελλάδα, το θεσμικό πλαίσιο δεν διευκολύνει στο να αλλάξουμε πολιτικές και να μπορέσουν οι δήμοι να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο. Η Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία στην οποία συμμετέχουν 8 όμοροι δήμοι αλλά και δήμοι και από άλλες περιοχές από όλη την Ελλάδα στοχεύει στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να μπορέσουμε στην πορεία να παράξουμε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και να την προσφέρουμε σε χαμηλό κόστος ή μηδενική τιμή στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Να μπορέσουμε δηλαδή  να παρέμβουμε θεσμικά και να παράξουμε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, σε προσιτό κόστος».
 
Φωτοβολταϊκά συστήματα σε σχολεία και κτίρια του δήμου Αθηναίων
 
«Για πολλά χρόνια υπήρχε μια προσπάθεια του δήμου να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα σε σχολεία του δήμου Αθηναίων, όμως, ο συγκεκριμένος φάκελος κάπου είχε κολλήσει. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, καταφέραμε να τον ξεμπλοκάρουμε και πλέον είμαστε έτοιμοι για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 52 σχολικές μονάδες της πόλης μας. Υπολογίζεται ότι η πρωτοβουλία θα μειώσει σημαντικά το κόστος καθώς τα σχολεία δαπανούν κάθε χρόνο περισσότερα από 1,5-2 εκατομμύρια ευρώ για ηλεκτρισμό. Είναι σημαντικό το ότι ένα ποσοστό ενέργειας μπορεί να παράγεται στις ταράτσες των σχολείων με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και ίσως μελλοντικά και υβριδικών συστημάτων ώστε ένα μέρος της ενέργειας να παράγεται μέσα στην πόλη».
Δημιουργία ενεργειακής κοινότητας
 
«Στο πλαίσιο της ενεργειακή μας πολιτική με στόχο την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα, γίνεται μια προσπάθεια να καταγράψουμε και άλλα δημοτικά κτίρια εντός της πόλης όπου μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά όπως έχει ήδη γίνει στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Επίσης, υπάρχουν σημεία όπως ο χώρος υγειονομικής ταφής στη Φυλή όπου ο δήμος της περιοχής, θέλει να τον μετατρέψει σε φωτοβολταϊκό πάρκο. Ο δήμος Αθηναίων, διερευνά τη δυνατότητα να συνεργαστεί στο πλαίσιο της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας προκειμένου να μπορέσει να παράξει ενέργεια σε έναν χώρο που είναι υποβαθμισμένος ώστε να μειωθεί η πίεση σε παραγωγικά κομμάτια γης».
Μετασχηματισμός στις γειτονιές της Αθήνας
«Πρόσφατα εγκρίθηκε το πρόγραμμα για τον μετασχηματισμό της Αθήνας που θα ξεκινήσει από τις γειτονιές, με τη συμμετοχή των πολιτών. Έχοντας ως παράδειγμα άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι, θα επιδιώξουμε να κάνουμε πιο βιώσιμες τις γειτονιές, με περισσότερο πράσινο, να δημιουργήσουμε ενεργειακές κοινότητες. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη φύση ώστε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη άμυνα της πόλης απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, να συμβάλουμε στη βελτίωση του κυκλοφοριακού στην πόλη, αναπτύσσοντας τις δημόσιες μεταφορές, το ποδήλατο, το περπάτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος Αθηναίων, παρέλαβε πρόσφατα τη μελέτη που εκπονήθηκε με τη συμβολή δεκάδων ερευνητών και επιστημονικών συνεργατών της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, καθώς και προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, για το πως μπορεί να γίνει η Αθήνα μια πόλη που περπατιέται».