Τρι, 02 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Νομοσχέδιο Τηλεργασίας στο Δημόσιο: Έληξε χθες η διαβούλευση

13/5/2021

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 12 Μαΐου η επίσημη δημόσια διαβούλευση του Νομοσχεδίου  του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: « Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας στο Δημόσιο Τομέα », που είχε εκκινήσει το βράδυ της Μ. Τετάρτης 28 Απριλίου.

 

Για τα 20 άρθρα που περιλαμβάνει το Ν/Σ, υποβλήθηκαν συνολικά 334 σχόλια.  Η συμμετοχή δηλαδή υπήρξε ελάχιστη, εάν σκεφτεί κανείς για παράδειγμα μόνο πόσοι είναι οι Υπάλληλοι στη Δημόσια Διοίκηση.

Η κριτική που ασκήθηκε στο περιεχόμενό του είναι έντονη.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί ότι πολλά σχόλια επισημαίνουν πως η διατύπωση ορισμένων σημείων συντακτικά πάσχει ή/και είναι ελλιπής (για να το πούμε απλά: δεν βγάζει νόημα), με αποτέλεσμα να προκαλεί διαφορετικές ερμηνείες ή/και κενά.

 

Σε αριθμό σχολίων, πρωταγωνιστής βγήκε το άρθρο 8 (με 73 σχόλια), όπου τίθενται τα χρονικά όρια τηλεργασίας, με την παρ.2 να ορίζει ότι « 2. Η τηλεργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 εργάσιμες ημέρες ανά ημερολογιακό έτος μέσα σε διάστημα 3 μηνών ».

Από τα σχόλια προκύπτει ότι η διατύπωση είναι προβληματική. Άλλοι πολίτες κατάλαβαν 40 μέρες το χρόνο, άλλοι 40 μέρες κάθε 3μηνο (δηλαδή 160 μέρες), άλλοι 40 μέρες σε ένα μόνο από τα τέσσερα 3μηνα του χρόνου.

 

Δεύτερο σε σχόλια βγήκε το άρθρο 9 (με 51 σχόλια), όπου τίθεται ο ποσοτικός περιορισμός της τηλεργασίας, με την παρ.1 να προβλέπει ότι « το μέγιστο ποσοστό των Υπαλλήλων ανά Διεύθυνση του φορέα που δύναται να απασχολείται μέσω τηλεργασίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 25 % επί του συνόλου των Υπαλλήλων της εν λόγω Διεύθυνσης των οποίων η φύση των καθηκόντων τους καθιστά εφικτή την εκτέλεσή τους μέσω τηλεργασίας. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται αναλόγως στην περίπτωση Αυτοτελών Τμημάτων. ».

Πολίτες σχολίασαν π.χ. ότι το ποσοστό είναι πολύ μικρό.

 

Γενικότερα πάντως στα σχόλια επί του Ν/Σ, τόσο για τους περιορισμούς σε παραμέτρους της τηλεργασίας όσο και στη διαδικασία εφαρμογής της, διάχυτα προβάλλει ο προβληματισμός για την εφαρμοσιμότητά της στην πράξη, με χαρακτηριστικό σχόλιο να σημειώνει ότι θα καταλήξει «μια τρύπα στο νερό»...