Πεμ, 04 Ιουλ 2024
Αρχική  > Κοινωνία - Πολιτισμός - Περιβάλλον

Ο Δήμος Παύλου Μελά «ανακύκλωσε» ένα παράνομο κτίσμα μετά την κατεδάφισή του

23/3/2021

Πράξη κάνει ο δήμος Παύλου Μελά το μότο ότι τα μπάζα δεν είναι άχρηστα υλικά, αξιοποιώντας τα ΑΕΚΚ με ορθό και βιώσιμο τρόπο, πάντα σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επαναχρησιμοποίηση των αδρανών υλικών μετά την κατεδάφιση ενός κτίσματος στην οδό Καραολή και Δημητρίου στην περιοχή της Σταυρούπολης, το οποίο μετά από πολυετή δικαστικό αγώνα κρίθηκε παράνομο.

Το συγκεκριμένο κτήριο εμπόδιζε την ομαλή κυκλοφορία αυτοκινήτων αλλά και την ασφαλή μετακίνηση των πεζών στον οδικό αυτό άξονα της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Το συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΕΚΚ μετέτρεψε τα υλικά της κατεδάφισης σε χρήσιμα και πιο συγκεκριμένα σε άμμο, χώμα, χαλίκι και θραυστό υλικό 3Α.

«Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα ορθής διαχείρισης αποβλήτων. Έτσι όσοι παράγουν τέτοιου είδους υλικά μετά από ανακαίνιση ή εκσκαφή πρέπει να τα διαχειρίζονται σωστά, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας ώστε να μην καταλήγουν ανεξέλεγκτα στο φυσικό περιβάλλον και να προκαλούν σοβαρή υποβάθμισή του», είπε στη Greenagenda.gr ο Σάκης Λαζαρίδης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά.

Στην Ελλάδα παράγονται ετησίως περισσότεροι από 5 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί χώροι ανεξέλεγκτης απόθεσης μπαζών.

Τα μπάζα είναι πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά σε ποσοστό έως 95%, ενώ από τη διαχείρισή τους τα δευτερογενή προϊόντα χρησιμοποιούνται σε δημόσια έργα.

Όπως λέει ο κ. Λαζαρίδης, «είμαστε το μαύρο πρόβατο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της παράνομης και ανεξέλεγκτης εναπόθεσης μπαζών στο περιβάλλον και οφείλουμε να λάβουμε αυστηρά μέτρα και προχωρήσουμε σε έναν μητροπολιτικό σχεδιασμό. Οι εικόνες ντροπής των διάσπαρτων χωματερών από μπάζα στη φύση πρέπει να σταματήσουν χθες...».

Οι υπεύθυνοι για την παραγωγή μπαζών, ιδιοκτήτες ή ανάδοχοι έργων, είναι υποχρεωμένοι να επιλαμβάνονται για τη μεταφορά τους σε κάποια αδειοδοτημένη μονάδα που συνεργάζεται με ένα σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης.

Πηγή: https://greenagenda.gr