Πεμ, 04 Ιουλ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Όλες οι αλλαγές που ζήτησε η ΕΝΠΕ για το εκλογικό Νομοσχέδιο

25/5/2021
 Στην ακρόαση Φορέων στη Βουλή για το Νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών & Περιφερειακών Αρχών» την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γιώργος Πατούλης, ενημερώνοντας τους Βουλευτές για τις θέσεις της ΕΝΠΕ. 
Επιπλέον, στη διάρκεια της συνεδρίασης, το λόγο έλαβε και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της ΕΝΠΕ, Π. Νίκας.
 
O AIRETOS.GR παρουσιάζει ΕΔΩ ολόκληρο το Υπόμνημα της ΕΝΠΕ, που υπεβλήθη στην Επιτροπή της Βουλής. Στο περιεχόμενό του, μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποιες αλλαγές ζήτησε και με ποια τεκμηρίωση.
Σταχυολογήσαμε κατωτέρω αποσπάσματα από τις σημαντικές αλλαγές που ζήτησε η ΕΝΠΕ:
 
Για την απάλειψη των Αντιπεριφερειαρχών στο αρ.42:
« Με το αρ.42 παρ.1, παραλείπονται οι Αντιπεριφερειάρχες από τα ‘Οργανα Διοίκησης των Περιφερειών. Παράλληλα με το αρ.91 παρ.1 του Ν/Σ, καταργείται, μεταξύ άλλων το αρ.113 του ν.3852/2010 (Α’ 87), υπό τον τίτλο “Περιφερειακές Αρχές”, στο οποίο ρητά διαλαμβάνονται οι Αντιπεριφερειάρχες στα όργανα της Περιφέρειας. 
Δεδομένου του θεσμικού και ουσιαστικού ρόλου των Αντιπεριφερειαρχών στη διοίκηση των Περιφερειών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διαθέτουν κατά νόμο πληθώρα αρμοδιοτήτων ή τους έχει εκχωρηθεί μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων βαρύνουσας σημασίας,  ζητούμε να συμπληρωθούν στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών, όπως περιγράφονται στη διάταξη της παρ.1 του αρ.42, οι Αντιπεριφερειάρχες. »
Για τη μείωση των Περιφερειακών Συμβούλων:
« Με το αρ.42 παρ. 2 & 3, μειώνεται ο αριθμός των μελών των Περιφερειακών Συμβουλίων, κατά περίπτωση, σε ποσοστό περί το 25 - 30%, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Περιφέρειας ή με ειδική ρύθμιση στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής. 
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρύτερη εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών σε κάθε περιφερειακή ενότητα, να δοθεί η ευκαιρία συμμετοχής στα κοινά, νέων πολιτών και να αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα της κάθε περιοχής τα οποία και θα πρέπει να επιλύονται, ζητούμε να μην υπάρξουν ή σε κάθε περίπτωση να επανεξεταστούν, οι προβλεπόμενες, από τις διατάξεις του νόμου, μειώσεις των μελών των Περιφερειακών Συμβουλίων. »
Για τα κωλύματα εκλογιμότητας:
Μέσα από αποτύπωση του νομικού πλαισίου, η ΕΝΠΕ εστίασε ειδικά στο κώλυμα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστο Υπαλλήλου της Περιφέρειας, στην ίδια Περιφέρεια που υπηρετεί. 
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Άποψή μας είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκε η εκτέλεση των καθηκόντων, η άσκηση των αρμοδιοτήτων ή η υπαλληλική κατάσταση των υπαλλήλων που εξελέγησαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οπότε δεν προκύπτει σαφής ή επαρκής λόγος που στοιχειοθετεί το εν λόγω κώλυμα εκλογιμότητας.».
Κατέληξε διατυπώνοντας το εξής αίτημα: «Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την κατάργηση της σχετικής παραγράφου (παρ.4 του αρ.48) ή την κατ’ εξαίρεση μη εφαρμογή της για τις περιφερειακές εκλογές του 2023.»
Για το χρόνο υποβολής των Συνδυασμών:
« Προς διευκόλυνση της κατάρτισης των υποψηφίων συνδυασμών δεδομένης και της δυνατότητας προσαύξησης του αριθμού των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων έως και 150 % ανά εκλογική περιφέρεια, ζητούμε να παραμείνει σε ισχύ η προθεσμία της διάταξης του αρ.120 παρ.7 του ν.3852/2010 (Α 87), όπως αντικαταστάθηκε με το αρ.51 ν.4555/2018 (Α' 133) και εν συνεχεία με την παρ.4 του αρ.71 του ν.4604/2019 (Α' 50), δηλαδή, η δήλωση των συνδυασμών να υποβάλλεται από τους επικεφαλής των συνδυασμών, υποψήφιους Περιφερειάρχες, το αργότερο 20 ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας. 
- Συνακόλουθα, θα πρέπει να τροποποιηθεί και η διάταξη της παρ.1 του αρ.53 του Ν/Σ, η οποία προβλέπει την 10η Σεπτεμβρίου του έτους των εκλογών, ως ημέρα ανακήρυξης των συνδυασμών από το αρμόδιο δικαστήριο και να παραμείνει σε ισχύ η διάταξη της παρ.1 του αρ.122 του ν.3852/2010 η οποία ορίζει ότι η ανακήρυξη πραγματοποιείται τη 15η ημέρα πριν από την ψηφοφορία.»