Πεμ, 04 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Σοβαρές ενστάσεις στη Βουλή από την ΚΕΔΕ για το εκλογικό Ν/Σ

25/5/2021
 Διαφωνίες για τη μείωση των Αιρετών, την αύξηση των παραβόλων, τις εκλογικές περιφέρειες, τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου ορίου εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον τρόπο ανάδειξης των Προέδρων στις Κοινότητες. 
Αυτές είναι οι σημαντικότερες ενστάσεις της ΚΕΔΕ για το Νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών & Περιφερειακών Αρχών», που αναφέρθηκαν στη Βουλή από τον Πρόεδρό της, Δ. Παπαστεργίου, την 24η Μαΐου κατά την ακρόαση Φορέων ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
 
Ο AIRETOS.GR παρουσιάζει ΕΔΩ το «Ενημερωτικό Σημείωμα με τις απόψεις της ΚΕΔΕ» που κατέθεσε η ΚΕΔΕ στους Βουλευτές, ενώ κατωτέρω αποτυπώνουμε τα βασικά αποσπάσματα των ενστάσεων:
Για τη μείωση των Δημοτικών Συμβούλων:
« Η άποψη της ΚΕΔΕ που είχε εκφραστεί και με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ότι η μείωση αυτή θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα δεδομένου ότι υπάρχουν δήμοι διαφόρων ταχυτήτων, υφής και χαρακτηριστικών. Υπάρχουν δήμοι που προήλθαν από συνενώσεις πολλών Δήμων.
Πρόταση της ΚΕΔΕ είναι να τροποποιηθεί το πληθυσμιακό κριτήριο των Δήμων που ανεβαίνουν πληθυσμιακή κλίμακα και προέρχονται από συνενώσεις άνω των έξι Δημοτικών Ενοτήτων στο 10.001 έως 150.000 κατοίκους, (αντί του 10.001 έως 50.001 και άνω κατοίκους). »
Για τις εκλογικές περιφέρειες:
« Δεν έχει  ληφθεί υπόψη το ιδιόμορφο καθεστώς των 134 κοινοτήτων οι οποίες εκλέγουν απευθείας Δημοτικούς Συμβούλους, με πολύ μικρό αριθμό ψήφων (εκλαμβανόμενες ως οιωνοί Δημοτικές Ενότητες), όπως είχε προταθεί από την ΚΕΔΕ. »
Για την αύξηση των παραβόλων:
« Είχε προταθεί από την ΚΕΔΕ η μείωση του παραβόλου σε 10 ευρώ για τους εκπροσώπους τοπικών συμβουλίων, 50 ευρώ για τους υποψηφίους δημοτικών κοινοτήτων και 100 ευρώ για τους υποψήφιους δημάρχους. »
Για το όριο εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο:
« Η ΚΕΔΕ είχε προτείνει το πλαφόν εισόδου να είναι ανάλογο του εκλογικού μέτρου. Θα μπορούσε το πλαφόν εισόδου να είναι το εκλογικό μέτρο συν 1. »
Για την ανάδειξη Προέδρου στις Κοινότητες > 300 κατοίκων:
« Στο άρθρο 29 του παρόντος νομοσχεδίου προβλέπεται η εκλογή Συμβούλων Δημοτικών Κοινοτήτων του επιτυχόντος συνδυασμού αλλά δεν προβλέπεται ο τρόπος εκλογής του προέδρου.
Θα πρέπει να υπάρξει σαφής διατύπωση του τρόπου εκλογής του πρόεδρου για την οποία η ΚΕΔΕ προτείνει να εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος του πλειοψηφούντος συνδυασμού.
Για το άρθρο αυτό επισυνάπτονται και σχετικές αποφάσεις των ΠΕΔ Αττικής και ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. »
Για την ανάδειξη Προέδρου στις Κοινότητες < 300 κατοίκων:
« Προτείνουμε να παραμείνει το σημερινό καθεστώς όπου πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος του πλειοψηφούντος συνδυασμού »
 
Σημειώνεται, τέλος, ότι η ΚΕΔΕ εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου για το θέμα, το οποίο μπορείτε να δείτε  εδώ