Τετ, 03 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Στ. Πέτσας: Το 2022 η συζήτηση για τον ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

1/4/2021

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στην “ΕΡΤ1” και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά», το πρωί της Πέμπτης.

Σχετικά με τις προσλήψεις, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι, οι πόροι είναι συγκεκριμένοι και το πλάνο των όποιων προσλήψεων θα πρέπει να αποτυπωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επίσης, για το ίδιο θέμα, είπε πως, για τους μικρούς Δήμους, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα υπάρξει σχεδιασμός πρόσληψης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και κυρίως μηχανικών.

 

Τα κυριότερα σημεία

Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς τους Δήμους, συνολικού ύψους 5,5 δις ευρώ

«Έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε στα χέρια μας σοβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Το εργαλείο που είχαμε μέχρι τώρα ήταν το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν πολλές δράσεις, από την ύδρευση και την αποχέτευση, μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεών μας, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση και τις αστικές αναπλάσεις. Σε αυτό το εργαλείο προστίθεται, τώρα, το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι πάνω από 3 δισ. ευρώ αυτά που προορίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους, προκειμένου να υλοποιήσουν πολύ σημαντικά έργα, τα οποία σχετίζονται τόσο με την πράσινη ανάπλαση και τις “έξυπνες πόλεις” όσο και με κλασικά έργα υποδομών, όπως η ύδρευση και η διαχείριση των λυμάτων και τα αντιπλημμυρικά έργα. Το Πρόγραμμα θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Απριλίου και μετά την έγκρισή του θα πρέπει όλοι να τρέξουμε. Η ευθύνη, λοιπόν, έχει να κάνει με την ωριμότητα των Δήμων και των Περιφερειών μας να απορροφήσουν αυτά τα κονδύλια, τα οποία αθροιστικά είναι πάνω από 5,5 δις ευρώ και αποτελούν μία πρόκληση. Αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζεται φυσικά σχέδιο και διάθεση, σωστή προετοιμασία και αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων και το πιο σημαντικό μία ταχύτητα στην υλοποίηση για να μην πηγαίνουμε με τον “αραμπά”, όπως έχουμε δει με αποτυχημένα παραδείγματα του παρελθόντος.»

 

Για την τεχνική επάρκεια των μικρότερων Δήμων

«Υπάρχουν διάφορα εργαλεία για να βοηθήσουμε τους μικρότερους Δήμους. Το ένα από αυτά είναι φυσικά η τεχνική βοήθεια στα διάφορα προγράμματα. Είναι κάτι που προβλέψαμε και εμείς με πρόσφατη παρέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο και για το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, αλλά και οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ιδίως μηχανικών. Όσον αφορά στο τελευταίο, έχουμε δύο ζητήματα, αφενός στο πώς θα βοηθηθούν οι Δήμοι μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και αφετέρου μέσα από ένα πλαίσιο προσλήψεων, το οποίο θα ξεδιπλωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και αφορά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και κυρίως μηχανικούς.»

 

Για τη μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους

«Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού αποτελεί μία σημαντική υπόθεση και για να γίνει, πρέπει να υπάρξουν δύο βασικές προϋποθέσεις. Αρχικά, θα πρέπει να έχουμε σωστή συνεργασία με τους Δήμους, στο πλαίσιο μίας συνολικής αναμόρφωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που εισπράττουν οι Δήμοι, για να μπορούν να φέρουν εις πέρας τον προϋπολογισμό τους κάθε χρόνο. Είναι μία συζήτηση που θα ξεκινήσει το 2022. Στόχος μας είναι αφενός να έχουμε σωστή αναδιάρθρωση των ΚΑΠ, ώστε να υπάρχει δίκαιη κατανομή και αφετέρου, έπειτα από 12 χρόνια μείωσης των ΚΑΠ λόγω της κρίσης, ήρθε η ώρα να αυξήσουμε αυτόν τον χρηματοδοτικό φάκελο -λελογισμένα πάντα και μέσα στα όρια του προϋπολογισμού και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών- ώστε οι Δήμοι να μπορούν να απορροφήσουν τέτοιες μεταβιβάσεις, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.»

 

Για τα δημοτικά τέλη και τη στήριξη των Δήμων εν μέσω πανδημίας

«Έχουμε μία ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο και δίνει τη δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2021, σε έως 100 δόσεις. Αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσει μέσω μίας πλατφόρμας, η οποία είναι στην τελική φάση διαμόρφωσης και προβλέπεται ότι μέχρι τέλος Ιουνίου, θα μπορούν να μπουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους οι συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να το κάνουν λόγω της πανδημίας. Από εκεί και πέρα, έχουμε την αναστολή των δημοτικών τελών τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε νοικοκυριά και προκειμένου η αναστολή αυτή να μπορεί να γίνει, οι Δήμοι στηρίζονται από την Πολιτεία. Την προηγούμενη Παρασκευή, δώσαμε μία νέα έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους, ακριβώς για να αντεπεξέλθουν στα μειωμένα έσοδα που έχουν από τις αναστολές των δημοτικών τελών και την καθίζηση που έχουν υποστεί, επειδή είναι κλειστά τα καταστήματα εστίασης και ως εκ τούτου δεν εισπράττουν έσοδα από τα τραπεζοκαθίσματα. Ένα τρίτο μέτρο είναι ότι προσπαθούμε να μειώσουμε το συνολικό βάρος των δημοτικών τελών -ιδίως στις επιχειρήσεις της εστίασης- με τη μείωση ενός τέλους που μέχρι σήμερα είναι στο 5% και την εναρμόνισή του στο 0,5% επί του τζίρου και για τα Κέντρο Διασκέδασης, όπως ισχύει και με τα υπόλοιπα καταστήματα της εστίασης. Παράλληλα, για εκείνες τις επιχειρήσεις της εστίασης που είχαν αναλάβει κάποιο μεγάλο επενδυτικό πλάνο -για παράδειγμα δεκαετίας- επειδή έχουν χάσει σχεδόν δύο σεζόν λόγω της πανδημίας, προτείνεται και θα κατατεθεί σύντομα σε σχετική ρύθμιση, η παράταση των μισθωμάτων για τρία χρόνια, προκειμένου να μπορέσουν να αντισταθμίσουν την απώλεια εσόδων που είχαν μέσα στην πανδημία.»

 

Για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε προσωπικό

«Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι μακροχρόνιες ανάγκες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολύ σημαντικός πυλώνας για να βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών, χρειάζονται προσλήψεις και θα πρέπει να γίνει ο σχετικός προγραμματισμός. Οι πόροι είναι συγκεκριμένοι και το πλάνο των όποιων προσλήψεων θα πρέπει να αποτυπωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.»

 

Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων

«Πρόκειται για ένα πιλοτικό σχέδιο. Απευθύνουμε όλοι έκκληση, να δείξουμε προσοχή στις μετακινήσεις μας και να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα αυτό το Σαββατοκύριακο και εάν αποδεδειχθεί ότι είναι ένα μέτρο που αποδίδει, θα μπορούσε να επεκταθεί και στις καθημερινές.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, η απάντηση είναι απλή και κατηγορηματική: “θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για όσο χρόνο χρειαστεί”. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει φροντίσει για αυτό, ήδη από τη στιγμή που καταρτιζόταν ο προϋπολογισμός του 2021, είχε προβλεφθεί ένα σοβαρό αποθεματικό, αλλά και τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχαμε κατ’ επανάληψη ανακοινώσεις και νέων μέτρων και τη σαφή δέσμευση ότι θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους για όσο ακόμα χρειάζεται. Η επανεκκίνηση είναι πολύ σημαντική και θα  συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όχι μόνο τον Απρίλιο, αλλά και τον Μάιο. Εδώ, θα είμαστε και θέλουμε αυτοί οι οποίοι άντεξαν, όλους αυτούς τους δεκατρείς-δεκατέσσερις μήνες, να μην γονατίσουν από μία δυσκολία ενός μηνός. Είμαστε κοντά να αφήσουμε πίσω αύτη την περιπέτεια. Οι εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας μέχρι το Πάσχα είναι καθοριστικές και εμείς θα είμαστε εκεί να στηρίζουμε όποιον και όποτε χρειάζεται.»

 

Για την υπόθεση της Marfin που ανοίγει ξανά

«Μπροστά στα θύματα αυτής της τραγικής υπόθεσης και ιδίως μπροστά στο αγέννητο μωρό, έχω να πω μόνο ότι οι δολοφόνοι πρέπει να πληρώνουν και ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας συνεχώς να τους αναζητεί.»

 

Για την εκκαθάριση των δηλώσεων σχετικά με τα Αδήλωτα Τετραγωνικά από τους Δήμους

«Όσον αφορά στις δηλώσεις των ιδιοκτητών, η διαδικασία έχει σταματήσει. Αυτό που συνεχίζεται είναι η εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών από τους Δήμους, προκειμένου να αποδοθούν με τα σωστά τετραγωνικά τα δημοτικά τέλη. Αυτή είναι η διαδικασία, η οποία έχει παραταθεί. Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι με τον τρόπο αυτό αφενός αποφεύχθηκαν μόνιμα πρόστιμα προς τους πολίτες και αφετέρου θα υπάρξει μία μόνιμη αύξηση εσόδων για τους Δήμους, τα επόμενα χρόνια -ιδίως σε περιοχές, στις οποίες δηλώθηκαν πολλά αδήλωτα τετραγωνικά. Η εκκαθάριση αυτών των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.»

 

Για τους μαθητές στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από τους δίδυμους σεισμούς

«Στο Δαμάσι, ήταν ένα μικρό θαύμα το γεγονός ότι τα παιδιά βγήκαν χωρίς καμία αμυχή από το σχολείο τους. Επισκέφθηκα την περιοχή, επισκέφθηκα το σχολείο που καταστράφηκε και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στον Διευθυντή του σχολείου, όσο και στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την ψυχραιμία τους. Βεβαίως, πολύ σημαντική ήταν και η άσκηση που είχε προηγηθεί στο σχολείο, για ενδεχόμενη εκκένωση σε περίπτωση σεισμού, και είχε καθοδηγήσει τα παιδιά στο τι πρέπει να κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Για το Δαμάσι, είναι ένα μικρό θαύμα, επίσης, το γεγονός ότι το σχολείο που υπέστη τόσες πολλές καταστροφές, έχει ήδη κατεδαφιστεί και προχωρούμε στην ανέγερση της νέας μονάδας, ενώ οι προσωρινές ανάγκες των παιδιών έχει προβλεφθεί να καλυφθούν με το διεθνές σχολείο στον Τύρναβο.

Σήμερα το μεσημέρι, έχω συνάντηση -εδώ στο γραφείο μου- με τον Δήμαρχο Τυρνάβου, προκειμένου να δούμε όλες τις εκκρεμότητες και το πώς πρέπει να κινηθούμε με τους συναρμόδιους Υπουργούς στα Υπουργεία Παιδείας και Υποδομών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεμονωμένες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε κάποια χωριά με κατοίκους που δεν έχουν μεταφερθεί σε οικίσκους ή σε τροχόσπιτα, καθώς επιθυμούσαν να παραμείνουν δίπλα στο σπίτι τους και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να καλυφθούν και εκείνοι και να επισπευτεί η όλη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά, κρατάω αυτό που είπαν τα παιδιά στο Δαμάσι, ότι “με θάρρος αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής για να πάμε παρακάτω”.»