Δευ, 01 Ιουλ 2024
Αρχική  > Προσλήψεις - Εργασιακά

Συνεχίζει σε υψηλούς τόνους η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο εργασιακό Νομοσχέδιο

17/5/2021
Ανακοίνωση κατά του υπό διαβούλευση εργασιακού Νομοσχεδίου εξέδωσε ξανά η ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων) την 14η Μαΐου, εστιάζοντας αυτή τη φορά ειδικά στις διατάξεις για την «κατάργηση» του ΣΕΠΕ (Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας).
Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει ότι το ΣΕΠΕ «αποκόπτεται από το φυσικό του φορέα, που είναι το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου ο Υπουργός να απεμπολήσει τις πολιτικές του ευθύνες στην προστασία της εργασίας», καθώς και ότι η ρύθμιση «αποτελεί ένα πολιτικό επικοινωνιακό “πυροτέχνημα” και μέσο αποπροσανατολισμού από τα κυρίαρχα ζητήματα των αντεργατικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο».
Αναλυτικότερα, η Ανακοίνωση:
 
“ ΟΧΙ στο αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης
ΟΧΙ στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Υπουργός Εργασίας, πέρα από τις αντεργατικές ρυθμίσεις που εισάγουν με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, με το οποίο ανατρέπουν κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων, όπως το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το δικαίωμα στην απεργία κτλ. προχωρούν και στην κατάργηση του ΣΕΠΕ.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της και την ανακοίνωση της Ο.Σ.ΥΠ.Ε., καταγγέλλει την Κυβέρνηση που έχει κηρύξει σήμερα έναν απροκάλυπτο πόλεμο στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων και καταργεί το ΣΕΠΕ.
Στη χώρα μας όπου κυριαρχούν σήμερα η ανεργία, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ένα σχέδιο νόμου για εντατικοποίηση της εργασίας, όπου ο εργαζόμενος θα υποκύπτει με «νόμιμο τρόπο» στη βία της ατομικότητας του εργοδότη και θα δουλεύει υπερωριακά χωρίς αμοιβή, χωρίς ανάπαυση τις Κυριακές και αργίες, με εμπόδια στη συνδικαλιστική του δράση και εκπροσώπηση και χωρίς καμία πολιτική ευθύνη στον έλεγχο της προστασίας των εργασιακών σχέσεων και εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
Αντί να ενισχυθεί το ΣΕΠΕ με ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνικές υποδομές και μέσα αποτελεσματικής παρέμβασης για να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων των εκατομμυρίων εργαζομένων της χώρας μας, αποκόπτεται από το φυσικό του φορέα που είναι το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου ο Υπουργός να απεμπολήσει τις πολιτικές του ευθύνες στην προστασία της εργασίας.
Η αιφνίδια -χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους σύμφωνα με τις επιταγές της 81 ΔΣΕ-, ανακοίνωση αποκοπής από το Υπουργείο Εργασίας του επιχειρησιακού του βραχίονα και η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή αποτελεί ένα πολιτικό επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» και μέσο αποπροσανατολισμού από τα κυρίαρχα ζητήματα των αντεργατικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.
Το ΣΕΠΕ είναι ανεπιθύμητο για την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Εργασίας. Οι εμπνευστές της σχετικής απόφασης υποεκτιμούν τον πολυεπίπεδο ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας και εκχωρούν τις αρμοδιότητές της σε μια «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή στην οποία θα είναι επικεφαλής «Μάναντζερ - Διοικητής» και θα την λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές και τους όρους του Νέου Δημόσιου Μάναντζμεντ και τα δεδομένα του αγγλοσαξονικού νεοφιλελεύθερου μοντέλου εργασιακών σχέσεων.
Αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και της εργασίας και η εκχώρηση της εξουσίας και ευθύνης ελέγχου της αγοράς εργασίας σε μια ανεξάρτητη αρχή με εισφοροεισπρακτικό καθαρά προσανατολισμό. Η συνέχεια του περίφημου επιτελικού κράτους προκειμένου οι πολιτικές ηγεσίες να απεμπολήσουν τις ευθύνες τους σε κρίσιμους για την κοινωνία τομείς άσκησης δημόσιας πολιτικής, για να προωθήσουν και προστατεύσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και την πολιτική τους σταδιοδρομία.
Είμαστε ενάντια στις αντεργατικές διατάξεις αυτού του Νομοσχεδίου!
Είμαστε ενάντια στη διάλυση του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ!
Είμαστε ενάντια στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της προστασίας της εργασίας!
Αγωνιζόμαστε για ένα ισχυρό ΣΕΠΕ με κοινωνική φυσιογνωμία και χρησιμότητα, που θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα προάγει τις εργασιακές σχέσεις και τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας, θα διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό και την εργασιακή ειρήνη.
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ Σ.ΕΠ.Ε.
 Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ”