Δευ, 01 Ιουλ 2024
Αρχική  > Προσλήψεις - Εργασιακά

Τί είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας και πώς θα λειτουργεί

16/4/2021

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, θα «επιτρέπει να καταγράφονται με απόλυτη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο οι ώρες εργασίας όλων των μισθωτών». Σκοπός σε πρώτη ανάγνωση είναι η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, και των απλήρωτων υπερωριών. Σε δεύτερη ανάγνωση τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα, μέσω της εργασιακής συμπεριφοράς χιλιάδων εργαζομένων, ενδεχομένως αποτελέσουν εργαλείο για περαιτέρω εξελίξεις στον χώρο της εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, (ο οποίος έκανε παρέμβαση σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας)  «είναι ένα μέτρο δικαιοσύνης αλλά ταυτόχρονα και ένα μέτρο που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις που προωθεί αυτό το νομοσχέδιο. Όπως είναι το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλε-εργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες».

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr, οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους, το οποίο φυσικά θα πρέπει είναι συνδεδεμένο σε πραγματικό χρόνο, με το αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα μετράται ο χρόνος εργασίας των εργαζομένων, όπως επίσης και κάθε μεταβολή που αφορά στον χρόνο εργασίας του, όπως για παράδειγμα η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, το διάλειμμα, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας και κάθε είδους άδεια. Με αυτό τον τρόπο οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται προκειμένου να προχωρήσουν σε ελέγχους και διασταυρώσεις και να επιβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα όπου χρειάζεται. Μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας θωρακίζονται και όσοι απασχολούνται με «τηλεργασία», καθώς στο σύστημα θα εισέρχονται και όσοι δουλεύουν εξ αποστάσεως, ώστε να καταγράφεται το πραγματικό ωράριο που απασχολούνται. Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι το νέο ψηφιακό πλαίσιο που θα καθιερώσει το υπουργείο Εργασίας θα καταγράφει με απόλυτη ακρίβεια τις ώρες εργασίας όλων των μισθωτών.

Το μόνο που μένει είναι να δούμε εάν θα επικρατήσει η πρώτη ή η δεύτερη ανάγνωση σε ό,τι αφορά την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.